View profile

Ediția #48

Misreport
Ediția #48
By Misreport • Issue #48 • View online
Bună dimineața,
Misreport și Observatorul Român de Sănătate au lansat săptămâna trecută Pastila de Informare, un spațiu online dedicat contracarării efectelor dezinformării în ceea ce privește pandemia de COVID-19 și vaccinarea împotriva acestei boli.
Alături de o echipă de specialiști în medicină și farmacie, prin Pastila de Informare verificăm informațiile care se viralizează pe internet prin rețelele de socializare și care au potențialul de a informa greșit sau chiar de a dezinforma publicul din România cu privire la COVID-19 și vaccinurile disponibile. Acest proiect este susținut de Global Focus și încurajat de Ministerul Sănătății din România.

👉 YouTube a înlăturat video-ul în care Călin Georgescu, propunerea AUR pentru funcția de premier, face baie în lacul unui munte din Austria în timp ce vorbește despre imunitate și Dumnezeu. Video-ul nu îndeplinea termenii și condițiile YouTube. (Libertatea)
👉 Cum poate fi utilă propaganda antivaccin unor țări? Robert Adam analizează în PressOne exemplul propagandei și dezinformării pro Kremlin. 
Scopul Rusiei nu este de a câștiga simpatia pentru Moscova. În materie de diplomație publică, Kremlinul nu are forța financiară și capacitatea tehnologică de a fi un actor global care să concureze cu UE, SUA sau China ori să contribuie serios la o soluție în această criză epidemiologică. 
Dar poate slăbi Occidentul (SUA, NATO, UE) și submina atractivitatea acestuia în alte țări (ex-sovietice, ex-iugoslave, dar și latino-americane sau din Africa), prin dezinformare”, scrie Robert Adam.
👉 Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru. (HotNews)
👉 Nu, Norvegia nu a oprit vaccinarea. O postare ce conține o fotografie care spune că vaccinarea a fost „oprită” în Norvegia a fost distribuită de aproximativ 400 de ori pe Facebook în mai puțin de o săptămână. Afirmația este falsă; Norvegia continuă să vaccineze, arată AFP Fact Check România.
👉 „Este un fapt că deja se nasc mai mulți copii de români în străinătate decât în țară.”, a afirmat senatorul AUR, Claudiu Târziu. Factual a verificat declarația acestuia și a descoperit că este falsă
👉 De ce a apărut un vaccin anti COVID-19 și nu împotriva HIV? Dacă în timp, după 2-3 ani, ni se va modifica ADN-ul din cauza acestui vaccin? Deși mă vaccinez, trebuie să port în continuare mască, atunci la ce bun? - LARICS răspunde într-o analiză la mai multe întrebări lansate în mediul online de adepți ai teoriilor conspirației sau persoane care nu înțeleg cum funcționează vaccinurile anti COVID-19 aprobate spre uz în țările membre ale Uniunii Europene. 
Internațional
👉 Agenția națională de știri a Rusiei, RIA Novosti încearcă să discrediteze campania de vaccinare cu vaccinul Pfizer punând accentul pe efectele secundare înregistrate la inocularea cu acest vaccin.
În același timp, Agenția nu relatează nimic despre efectele secundare înregistrate la administrarea vaccinului rusesc Sputnik V, raportând doar evenimente pozitive referitoare a acesta: ambasadori străini care au primit vaccinul rusesc sau noi tranșe de vaccin achiziționate de alte țări.
Mesajul Papei vine după ce a fost el însuși subiectul unei false știri care anunța că poliția italiană l-ar fi arestat în timpul unei pene de curent de la Vatican. (National Catholic Register)
👉 Elevii din Madrid vor învăța la școală cum să recunoască informațiile false și să se protejeze de acestea. (Euro Weekly News)
👉 Combaterea dezinformării trebuie susținută și cu fonduri care să ajute la dezvoltarea presei locale și comunitare, arată un studiu al Centrului pentru Inovare Socială de la Universitatea din California
👉 Un studiu al Centrului Berkman Klein pentru Internet și Societate din cadrul Universității Harvard dezvăluie o operațiune de dezinformare analizând conținutul a peste 500.000 de tweet-uri care au folosit hashtag-ul #ADOS, corespunzător American Descendants of Slavery - un grup de Facebook care este folosit de membrii comunității afroamericane din SUA. 
Potrivit studiului, rețeaua se folosea de știrile de tip breaking news pentru a determina membrii comunității să nu voteze cu partidul Democrat, dar punea sub tăcere alte informații relevante, precum numărul de decese din cauza COVID-19 printre americanii de culoare. 
👉 SUA intervine în disputa dintre Australia și giganții Google și Facebook. NiemanLab scrie că o instituție subordonată Guvernului SUA a transmis o scrisoare de 7 pagini Australiei, care promovează un proiect de lege prin care marile platforme vor fi obligate să plătească instituțiilor media locale pentru conținutul pe care acestea îl produc. 
SUA atrage atenția, în scrisoare, că proiectul de lege ar încălca principiile pieței libere. Proiectul de lege mai prevede și că giganții tech ar trebui să notifice publicațiile cu două săptămâni înainte de implementa modificări ale algoritmilor care pot dăuna afacerilor din domeniul mass-mediei.
👉 Go Viral! (goviralgame.com) este un joc care poate funcționa ca un „vaccin” psihologic împotriva informațiilor false și a conspirațiilor referitoare la pandemia de COVID-19. (The Conversation)
👉 Propaganda pro Kremlin l-a prezentat pe președintele american Joe Biden, a doua zi după ceremonia de învestire, ca fiind un bătrânel care uită lucruri și este obsedat de drepturile minorităților.
👉 Twitter a blocat contul Ambasadei Chinei în SUA după o postare în care se afirma că datorită politicilor de la Beijing, femeile uigure nu mai sunt „mașini de făcut bebeluși”. Criticii regimului de la Beijing afirmă că femeile din minoritatea uigură sunt sterilizate forțat. (Bloomberg)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue