View profile

Ediția #49

Misreport
Ediția #49
By Misreport • Issue #49 • View online
Bună dimineața, 
În întreaga lume, campaniile de dezinformare și răspândirea teoriilor conspirației sabotează încrederea publicului în vaccinarea anti COVID-19.

👉 Săptămâna trecută, românii au golit farmaciile veterinare de Ivermectină, un medicament folosit ca antiparazitar la animale. Substanța fusese prezentată de mai multe televiziuni, printre care Antena 3 și Aleph News, drept “medicament minune” în tratamentul COVID-19. 
Ivermectina este o substanță care se folosește și în tratamentul oamenilor, însă nu în forma existentă în farmaciile veterinare. Potrivit Ministerului Sănătății, în România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de cremă, administrat în acneea rozacee. 
În plus, studiile medicale privind efectele utilizării ivermectinei în tratamentul COVID-19 sunt puține și nu oferă date suficiente pentru a trage vreo concluzie generală.
Institutul Național de Sănătate Publică al SUA precizează într-un comunicat oficial că nu există date suficiente pentru a se pronunța fie pentru, fie împotriva administrării Ivermectinei în tratamentul anti COVID-19. (PressOne)
Televiziunea a primit, la rândul ei, amenzi în valoare de 110.000 de lei de Consiliul Național al Audiovizualului, pentru emisiunile conspiraționiste de anul trecut, din timpul pandemiei. (Pagina de Media)
…în același timp, Comisia Europeană solicită platformelor media să demonetizeze conținutul fals, conspiraționist sau care dezinformează. (EURACTIV)
👉 #DEZINFORMARE “Republica Moldova va dispărea ca stat odată ce limba rusă nu mai are statut specialeste una din narațiunile dezinformative pro Kremlin promovate în Republica Moldova, după ce Curtea Constituțională a Republicii a decis, în 21 ianuarie anul acesta, să anuleze statutul special al limbii ruse pe teritoriul țării. (Veridica)
👉 #FALS “Avem în momentul de față cea mai mică creștere a salariului minim pe economie din Uniunea Europeană”, a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc. Factual a verificat declarația acestuia și a descoperit că este o minciună
👉 Cele mai viralizate falsuri și conspirații de anul trecut despre pandemia de COVID 19 și sursele lor sunt concentrate într-un top realizat de LARICS
Internațional
👉 Răspândirea teoriilor conspirației reprezintă, pentru mulți dintre fanii acestora, o formă alternativă de participare activă la viața politică. Când teoriile conspirației devin mainstream, și contracararea lor ar trebui să vină în aceeași zonă. (The Conversation)
👉 “Propaganda de stat e menită să te facă să te simți de unul singur. De asta venim aici. Să arătăm că nu suntem singuri”, mărturisește o femeie care participă la protestele din Rusia, pentru eliberarea dizidentului Aleksei Navalnîi. (NPR)
…în același timp, Rusia amenință platformele sociale că le va amenda în cazul în care nu se supun regulilor impuse de autoritățile de la Kremlin și nu șterg orice informații pe care acestea le consideră false, referitoare la protestele pentru susținerea lui Navalnîi. (BBC)
👉 Un fost angajat la “Fabrica de trolli a Rusiei” povestește că muncea 11 ore pe zi, timp în care trebuia să posteze același conținut de zeci de ori. (Radio Europa Liberă)
👉 Cum procedezi când cineva pe care-l iubești e prins în plasa teoriilor conspirației - iată câteva mărturii ale unor familii din SUA care s-au trezit divizate de știrile pe care le cred. (NPR)
👉 Un expert irlandez avertizează că mișcarea care susține redeschiderea magazinelor și restaurantelor din Irlanda are, la bază, o operațiune de dezinformare coordonată din Marea Britanie. (Irish Examiner)
👉 Un ziar din India a trebuit să demonteze un zvon care spunea că o baie fierbinte te protejează de infectarea cu virusul SARS-CoV-2. (Bangalore Mirror)
👉 Câteva femei curajoase din Detroit au decis că vor să contracareze efectele campaniilor de informații false din timpul alegerilor prezidențiale din SUA. Cum au procedat? (model D)
👉 Facebook nu e interesat nici de adevăr, nici de libertatea de exprimare - pur și simplu vrea să-și păstreze poziția de monopol, arată o opinie din The Guardian, semnată de John Naughton
👉 SUA este în acest moment o țară divizată între două realități. E posibilă revenirea la o înțelegere colectivă a realității? (NiemanLab)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue