View profile

Ediția #5

Bună dimineața.  Extinderea epidemiei de COVID-19 în România a adus cu sine și o avalanșă de știri fa
Misreport
Ediția #5
By Misreport • Issue #5 • View online
Bună dimineața. 
Extinderea epidemiei de COVID-19 în România a adus cu sine și o avalanșă de știri false, alarmiste sau conspiraționiste, care s-au rostogolit pe rețelele sociale cu viteză. Am făcut o selecție reprezentativă mai jos:

👉🏻 #FAKE România TV a difuzat sâmbătă seara un video în care apare o persoană în costum de protecție care fugărește un presupus infectat cu COVID-19. Titlul inițial al materialului era “Suspect de coronavirus fugărit de medici prin centrul Bucureștiului. Imagini halucinante filmate sâmbătă seara VIDEO”.
După ce s-a dovedit că video-ul era o farsă, în urma unui comunicat de presă al Poliției Capitalei, postul de televiziune a modificat titlul materialului în: “Fake news pe tema coronavirusului. Cum răspândesc nişte inconştienţi panica în Capitală VIDEO” (RomaniaTV.net), recunoscând în text că au difuzat o informație neverificată.
👉🏻 Observatorul român de sănătate are o secțiune în care experții verifică informații virale legate de sănătate în această perioadă.
👉🏻 #PROPAGANDĂ Coronavirus - o pandemie falsă? Destabilizare economică, socială și geopolitică globală - este titlul unei așa zise analize publicate de Sputnik România Moldova, și preluate de mai multe bloguri și site-uri conspiraționiste din România. ”Analiza” citează masiv din wikistrike.com, un site anonim marcat de NewsGuard ca sursă de răspândire periodică pentru știri false și materiale conspiraționiste cu subiecte legate de sănătate. Potrivit Rubrika, conținutul Sputnik a generat peste 75.000 de reacții pe Facebook. Publicațiile Sputnik sunt recunoscute la nivelul Uniunii Europene ca fiind instrumente de propagandă pro-Kremlin (EU vs DiSiNFO).
👉🏻 #CLICKBAIT La mijlocul săptămânii trecute mai multe tabloide, printre care cancan.ro, wowbiz.ro sau BZI.ro titrau “moartea primului suspect de coronavirus” din România, deși medicul Adrian Streinu-Cercel a precizat, într-o ediție de seară la Antena 3, că vorbim despre o știre care nu are în spate un diagnostic (Youtube). Ulterior s-a dovedit că pacientul nu era infectat cu COVID-19 (Antena3).
👉🏻 Probabil ai citit săptămâna trecută și multe informații și păreri legate de efectul Vitaminei C asupra sistemului imunitar sau a pacienților cu COVID-19. “Dozele mari de vitamina C nu doar că nu ajută, dar vă pot face mult rău! Mai exact, pot provoca probleme la rinichi și stomac. Și, mai rău, îi lasă fără tratament pe bolnavii de cancer, care au nevoie de vitamina C intravenos, și care se mai găsește foarte greu din cauza cererii exagerate”, spune un farmacist, citat de TVR. Dealtfel, informația a fost marcată și în Italia de ziare precum Corriere della Sera ca fiind nu doar falsă, ci și periculoasă.
👉🏻 Industria de fake-news și clickbait este alimentată cu zeci de milioane de euro, intermediată de una din cele mai mari corporații din lume și finanțată de toate companiile care nu văd nicio problemă în a-și plasa reclamele lângă titluri mincinoase. (Recorder)
👉🏻 Două rețele de site-uri care „infectează” online-ul cu știri false, conspirații și propagandă. Și proprietarii lor. (PressOne)
Un alt exemplu de informație falsă care circulă în contextul pandemiei de coronavirus.
Un alt exemplu de informație falsă care circulă în contextul pandemiei de coronavirus.
Internațional
👉🏻 28 de comentarii nesincere despre coronavirus făcute de Donald Trump și staff-ul său. (CNN)
👉🏻 O rețea de trolli ruși care acționau via Ghana și Nigeria a fost închisă de Facebook și Twitter. (CNN)
👉🏻 Rusia a încercat să împiedice ancheta în cazul prăbușirii avionului MH-17 în Ucraina, susțin procurorii olandezi care au investigat cazul (Netherlands Public Prosecution Service). EU vs DiSiNFO a numărat 200 de cazuri de dezinformare răspândită de media pro-Kremlin în acest caz.
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber. Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro. Mulțumim!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue