View profile

Ediția #50

Misreport
Ediția #50
By Misreport • Issue #50 • View online
Bună dimineața, 
Vaccinarea împotriva COVID-19 este ținta principală a conținutului fals și a dezinformărilor, în timp ce campania națională de vaccinare avansează.

👉 În municipiul Pitești, un grup de femei care susțin că sunt călugărițe au răspândit materiale de propagandă împotriva vaccinării anti COVID-19. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a transmis oficial că femeile „nu sunt călugăriţe canonice în cadrul Eparhiei Argeşului şi Muscelului” şi acțiunea acestora este o inițiativă proprie. (AGERPRES)
👉 „Vaccinurile anti COVID-19 nu au fost testate suficient și acum se fac teste pe noi” este una din narațiunile conspiraționiste propagate pe rețelele sociale, de la începutul campaniei de vaccinare. Pe Pastila de Informare, un grup de medici și farmaciști au explicat pe larg cum au trecut vaccinurile prin toate etapele de cercetare și de ce au fost avizate într-un timp mai scurt decât alte medicamente sau vaccinuri.
👉 #DEZINFORMARE China a profitat de moartea a 23 de bătrâni norvegieni pentru a contesta eficiența celui mai folosit vaccin anti COVID-19 - Pfizer BioNTech. În România, site-ul bursa.ro, pagina de Facebook Dr. Adina Alberts și site-ul Jurnalul de Argeș au generat cele mai multe interacțiuni printre utilizatori pentru această narațiune de propagandă a Chinei (aproape 52.000 reacții, comentari și distribuiri cumulate). (LARICS)
👉 Iosif Bena este fizician, absolvent de MIT (Massachusetts Institute of Technology) și preot. Într-un interviu pentru PressOne, vorbește despre „erezia conspiraționismului”
„Conspiraționismul auto-justifică lenea și lipsa de inițiativă. Acest mod de a gândi este distrugător, cu cât o comunitate acceptă mai mult conspiraționismul, cu atât o duce mai prost”, spune părintele Bena.
👉 #FAKE Nu, coronavirusul nu este o bacterie și nu, nu se tratează cu antibiotice și aspirină. (STOP FALS Moldova)
👉 #DEZINFORMARE Sputnik România Moldova încearcă să acrediteze ideea că Nicolae Ceaușescu ar fi fost un mare lider și un mare patriot, iar România ar fi traversat o perioadă de înflorire când acesta s-a aflat la putere. Veridica demontează această narațiune
Internațional
👉 Cinci minciuni repetate de partea rusă la conferința de presă care a urmat întâlnirii dintre diplomatul UE Josep Borrell și ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. (EU vs Disinfo)
…în condițiile în care vizita diplomatului european la Moscova a fost considerată un dezastru: Borrell nu l-a vizitat pe Aleksei Navalnîi în închisoare și nu a vorbit despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. (EU Observer).
👉 Moscova anunţa expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi chiar în timp ce Borrell se afla la întâlnirea cu Lavrov. (Digi24)
👉 BBC a fost acuzat de oficiali ai Chinei că ar propaga „fake news” la o zi după ce Marea Britanie a revocat licența de transmisie TV pe teritoriul acesteia a unui post de televiziune chinezesc de stat. (Reuters)
👉 Ucraina a interzis trei posturi de televiziune considerate drept promotoare ale mesajelor Kremlinului, la începutul lunii februarie. Președintele Ucrainei a declarat, după decizie, că măsura face parte din lupta pentru a opri agresiunea informațională a Rusiei și nu este un gest împotriva libertății de exprimare. (Deutsche Welle)
👉 Mass media din Bulgaria este foarte permisivă la propaganda pro Rusia și asta îi face pe bulgari să fie mai sceptici față de valorile euroatlantice. (Novinite)
👉 Wikipedia introduce pentru prima dată un Cod de comportament pe platformă, care se referă și la informațiile false și hărțuire pe platformă. (Engadget)
👉 Algoritmul de căutare al Amazon favorizează cărțile cu informații false sau înșelătoare despre vaccinuri, în timp ce cărțile care demontează conspirațiile și promovează concluziile științifice referitoare la vaccinuri apar mai jos în căutări, arată un studiu al Universității din Washington.
👉 O companie care a furnizat tehnologie pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale din SUA dă în judecată FOX News și cere despăgubiri de 2,7 miliarde de dolari. Televiziunea este acuzată că ar fi răspândit afirmații false referitoare la activitatea companiei, cu scopul de a susține campania de dezinformare a fostului președinte, Donald Trump, care a susținut în permanență și fără a oferi vreo dovadă că alegerile vor fi fraudate. (The New York Times)
👉 Jurnaliștii din SUA pun mai mult accent pe transparență și responsabilitate în epoca dezinformării și a conținutului fals, arată un studiu citat de Nieman Lab.
👉 Mai multe ziare locale din SUA dau în judecată Google și Facebook, pe care le acuză de monopol asupra încasărilor din publicitatea online. (The Washington Post)
👉 Zvonul că vaccinurile anti COVID-19 ar provoca infertilitate la femei nu este susținut de nicio dovadă științifică. (CBS News)
👉 Cercetătorii din Germania și Slovenia au dezvoltat un instrument de analiză lingvistică ce detectează informațiile false postate pe rețele sociale pentru a influența valoarea acțiunilor unor companii listate la bursă. (Innovation Origins)
👉 Facebook, Twitter, Google, Microsoft și TikTok au transmis Comisiei Europene măsurile implementate pentru reducerea dezinformării și a conținutului fals pe platformele proprii, precum și efectele acestor măsuri.
👉 TikTok introduce o etichetă specială pentru a avertiza publicul în legătură cu conținutul fals sau neverificat. (The Verge)
Tocmai ați citit Ediția 50 din Misreport, newsletter-ul cu știri despre știrile false, dezinformare și propagandă. Vă mulțumim pentru mesajele de încurajare pe care ni le-ați trimis de-a lungul timpului și pentru că ați ales să fiți consumatori media responsabili :) Ne puteți sprijini mai departe recomandând newsletter-ul prietenilor și colegilor sau distribuindu-l pe rețelele sociale în care activați!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue