View profile

Ediția #51

Misreport
Ediția #51
By Misreport • Issue #51 • View online
Bună dimineața,

👉 Facebook a extins, de săptămâna trecută, lista de afirmații false pe care le va interzice pe platformă sau pe Instagram. (Politico)
Printre acestea se numără câteva care au fani și în România, de pildă, „vaccinurile sunt periculoase și cauzează autism” sau „e mai bine să faci COVID-19 decât să faci vaccinul împotriva bolii”.
Revista Nature a publicat încă din martie, anul trecut, o lucrare științifică în care arată că virusul SARS-CoV-2 „nu este creat în laborator și nici nu este un virus manipulat de om cu vreun scop ascuns.
👉 #FALS „Nu sunt sigure”, „te modifică genetic” sau „vor avea efecte secundare în viitor” sunt câteva din minciunile referitoare la vaccinurile anti COVID-19 administrate în România. Acestea sunt vehiculate repetitiv pe rețelele sociale ca argumente împotriva vaccinării.
Pastila de Informare a identificat 13 astfel de afirmații false într-un singur text publicat în luna ianuarie pe site-ul luju.ro.
👉 #FICȚIUNE Ultima teorie promovată de QAnon, grupul de conspiraționiști de extremă dreaptă cu origini în SUA, afirmă că vaccinurile anti-Covid îi fac pe copii gay sau transgender.
Afirmația a fost lansată inițial de un cleric iranian. „(…) nu există nicio legătură între vaccinuri sau a nu fi vaccinat și orientarea sexuală gay sau transgender, afirmă Dr. David Verhoeven, un expert în virusologie și profesor la Universitatea Iowa. (HotNews via Insider)
👉 România a înregistrat prima condamnare în justiție pentru negarea Holocaustului. Fostul colonel SRI Vasile Zărnescu a fost condamnat cu suspendare pentru două articole publicate pe altermedia.ro, în care susține că Holocaustul ar fi o „înșelătorie”. (Radio Europa Liberă România)
👉 #DEZINFORMARE „România neagă contribuția Armatei Roșie la eliberarea sa de Germania nazistă” sau „Armata Roșie a fost o forță eliberatoare care a răspuns agresiunii naziste și, prin mari sacrificii, a salvat Europa” sunt două dintre narațiunile dezinformative promovate de Rusia în România. Veridica le demontează într-o analiză
Internațional
Mii de lucrători din sănătate postează experiențele lor din timpul vaccinării, folosind hashtagul #ThisIsOurShot. (Politico)
Oamenii de știință sunt îngrijorați că inițiativa legislativă le-ar putea restricționa activitatea, mai ales că aceasta interzice „răspândirea de informații ilegale”. (Nature)
👉 Facebook a eliminat contul de Instagram al lui Robert F. Kennedy Jr., un cunoscut promotor al teoriilor conspirației anti-vaccin și a clarificat o serie de măsuri menite să combată dezinformarea legată de vaccinarea împotriva COVID-19. Un expert consultat de Business Insider spune că măsura vine cam târziu și ar trebui dublată de eliminarea rețelelor de comunicare ale antivacciniștilor pentru a avea efect.
…și tot Facebook a decis să reducă numărul paginilor care aparțin forțelor militare din Myanmar, din cauză că acestea răspândesc narațiuni dezinformative, potrivit cărora ar fi existat interferențe ale unor puteri străine în alegerile din 2020.
Compania a mai anunțat și că a suspendat comunicarea cu agențiile guvernamentale din Myanmar care solicitau ștergerea de conținut de pe platforma socială. (Business Standard
👉 Israelul a creat un grup special de combatere a dezinformării despre vaccinurile anti COVID-19. Haaretz descrie cum arată o zi de muncă a celor 11 tineri care „vânează” informațiile false și paginile care le răspândesc
👉 Autoritățile din Hong Kong se pregătesc să adopte legi „anti fake news”. Ceea ce îi face pe membrii societății civile să se întrebe: cine va decide ce este adevărat sau fals? (Hong Kong Free Press)
👉 Guvernele preocupate să cenzureze mass-media folosesc drept scuză legislația împotriva știrilor false și a dezinformării, arată o analiză The Economist.  
👉 Avocații lui Donald Trump au făcut mai multe afirmații false în pledoaria de apărare împotriva celei de a doua inițiative de punere sub acuzare a fostului președinte al SUA. (CNN
👉 China a interzis și ea transmisia BBC World News, după ce, săptămâna trecută, licența de difuzare a unei televiziuni de stat a Chinei, CGTV, a fost revocată în Marea Britanie.
Motivul pentru care China a interzis transmisia BBC este că postul ar difuza „dezinformare”. De fapt, relatările BBC conțin informații pe care guvernul chinez încearcă să le ascundă sau să le prezinte în maniere complet diferite. (Associated Press)
👉 Mesajele pe care le consumăm ne influențează comportamentul în mai multe feluri și pot să ne incite la violență, arată mai multe cercetări desfășurate de-a lungul timpului. (The Conversation)
👉 Rusia și propaganda acesteia au fost cel mai aprig dușman al vaccinului rusesc Sputnik V, argumentează un editorialist Bloomberg.
👉 Twitter a refuzat să blocheze conturile unor jurnaliști sau politicieni care critică Guvernul din India și afirmă că nu va face asta nici în viitor. (Columbia Journalism Review)
👉 Google va începe să plătească publicații din Marea Britanie care produc știri pentru Google News Showcase. (Press Gazette)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue