View profile

Ediția #52

Misreport
Ediția #52
By Misreport • Issue #52 • View online

Bună dimineața, 
👉 #FALS „În Germania poliția umblă pe străzi și avertizează lumea prin stație ca să nu se vaccineze”, spune un text care însoțește un video distribuit masiv pe Facebook.
Afirmația este falsă; poliția supraveghea demonstrația, fără să se implice, a explicat departamentul de poliție al orașului german Kiel. (AFP Verificat)
👉 #FALS Premierul Florin Cîțu a sugerat pe Facebook că bugetele din perioada 2017-2019 ar fi fost avizate de Consiliul Economic și Social, chiar dacă au fost bugete care, în opinia sa, „au distrus România”. 
Factual a verificat și a descoperit că Florin Cîțu minte: în 2018, bugetul a primit aviz nefavorabil, iar în restul anilor menționați, CES a formulat propuneri de modificări și observații pentru proiectele de buget depuse de guverne.
👉 #DEZINFORMARE O investigaţie Associated Press în colaborare cu institutul de cercetare în criminalitate digitală Atlantic Council a scos la iveală cum s-a rostogolit mingea dezinformării privind originile pandemiei de COVID-19 între China şi SUA, după ce conspiraţionişti din toate părţile lumii au lansat ideea că virusul a fost creat/scăpat/răspândit intenţionat dintr-un laborator.
👉 Mişcările adepţilor supremaţiei albilor şi neonaziste devin o „ameninţare transnaţională”, avertizează secretarul general al ONU, Antonio Guterres. El a mai precizat că pandemia a fost instrumentalizată politic.
Uneori, accesul la informaţii despre COVID-19 salvatoare de vieţi au fost ascunse – în vreme ce dezinformări letale au fost amplificate – inclusiv de cei la putere”, a mai afirmat Guterres. (G4Media via Agerpres)
👉 Facebook a blocat conținutul de știri din Australia, din cauza unui proiect de lege care prevede ca gigantul social media să plătească instituțiile media care produc conținut.
👉 #FACT Cum funcționează vaccinul AstraZeneca - a explicat pentru Pastila de Informare o echipă de medici și farmaciști. 
👉 „Rusia vrea să distrugă Uniunea Europeană pentru că îi este teamă de orice tip de cooperare dintre europeni. Solidaritatea europeană şi transatlantică sunt un obstacol pentru proiectarea Rusiei imperiale în Europa. 
Cu state naţionale aflate în afara Uniunii Europene, influenţa Rusiei în Europa va fi copleşitoare, în special după Brexit, având în vedere că Moscova percepe influenţa anglo-saxonă în Europa ca fiind singurul obstacol al hegemoniei sale pe continent. 
De aceea, Moscova apelează la partide naţionaliste din Europa şi de oriunde altundeva – Turcia, de exemplu”, arată istoricul francez Françoise Thom, într-un interviu în care analizează regimul de la Kremlin. (Adevărul)
Comisia de audiere evocă în special zvonuri false despre vaccinuri contra Covid-19 sau afirmaţii mincinoase care au circulat despre pretinsele fraude electorale în timpul alegerilor americane din noiembrie 2020. (Adevărul)
Internațional
Centrul va avea ca atribuții identificarea și demontarea dezinformărilor, a informațiilor false sau manipulatoare și a campaniilor de propagandă organizate de alte state. (Interfax Ukraine)
👉 În culisele campaniei de propagandă anti Navalnîi din Rusia: un video de 17 minute care demonizează „protestele ilegale” organizate pentru susținerea lui Aleksei Navalnîi ar fi realizat cu secvențe înregistrate în Ucraina, între 2013 și 2016. Video-ul are rolul de a decredibiliza mișcarea de protest și participanții la aceasta. (Meduza)
👉 Kremlinul crede că pandemia va ușura apariția organizațiilor extremiste și populiste în țările Vestice, în timp ce acestea vor fi preocupate de politici interne și economie.
👉 NewsGuard este o companie care verifică și raportează credibilitatea surselor de informații de pe internet. Managerul general al companiei arată, într-un interviu, că impactul informațiilor false a fost mai mare în 2020 din cauză că ele au avut un subiect comun: pandemia de COVID-19, cu potențialul de a afecta foarte multe vieți. (Forbes)
👉 Facebook își extinde acțiunile de combatere a dezinformării, adăugând la acestea o componentă de verificare a știrilor despre mediu și climă. (France24)
👉 Trolli ruși și iranieni au încercat să influențeze alegerile federale din 2015, din Canada, arată un studiu realizat de un profesor de comunicare de la Simon Fraser University.
👉 Casa Albă s-a angajat direct în contracararea dezinformării și a cerut ajutorul Google și Facebook pentru a stopa viralizarea conținutului fals despre pandemie și vaccinare. (Reuters)
👉 Combaterea dezinformării online este și una din cele patru idei enunțate de Forumul Economic Mondial pentru a asigura „justiție socială într-o lume digitalizată”. 
👉 Nu, sursele de energie regenerabilă nu au fost cauza penei majore de curent prin care a trecut statul Texas săptămâna trecută. (Snopes)
👉 Audiența ziarelor din Australia a scăzut cu 20% sau mai mult după ce Facebook a interzis postarea conținutului produs de instituții media. (NiemanLab
O analiză a Poynter Institute arată că jumătate din utilizatorii implicați în fact checking nu sunt obiectivi sau chiar sunt partizani au teoriilor conspirației. (Poynter Institute)
Una din sursele cele mai populare de informații a fost un site care pretindea că e o publicație americană, dar de fapt era coordonată din Macedonia. (CyberScoop)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue