View profile

Ediția #53

Misreport
Ediția #53
By Misreport • Issue #53 • View online
Bună dimineața,
Știrile false și dezinformarea continuă să facă victime. La ele se adaugă și industria publicității false.

👉 #FAKE ADVERTISING O rețea internațională coordonată din Rusia și Ucraina duce o campanie de escrocare în masă a populației de vârsta a treia din România: oamenii sunt atrași cu reclame mincinoase postate pe internet, sunt convinși să renunțe la tratamentele prescrise de medici și să le înlocuiască cu suplimente alimentare fantomă, care le pot pune viața în pericol.
Printre tehnicile folosite de rețea se află clonarea site-urile unor instituții precum Ministerul Sănătății, sunt furate identitățile unor medici care apar ca giranți ai suplimentelor fantomă și sunt folosite aplicații care deviază apelurile telefonice, astfel încât victimele să nu mai poată da de urma celor care le-au vândut produsele. 
La această campanie de escrocare participă și multe site-uri de presă, care își monetizează traficul acceptând reclame mincinoase pentru tot felul de leacuri minune. (Recorder)
👉 #FALS „CE NU SE DA LA TV - Protest la Madrid impotriva restrictiilor plandemiei” este textul care însoțește un video postat pe Facebook și distribuit de peste 137.000 de ori.
Videoclipul a fost distribuit și în maghiară, poloneză, sârbă, macedoneană și germană. (Verificat AFP)
👉 #CONSPIRAȚII De la Pământul plat și reptilieni la cipurile din vaccin. De ce cred oamenii în conspirații? (Europa Liberă)
👉 #CONSPIRAȚII Persoanele în vârstă ar fi ținta unei adevărate campanii de epurare, în care sunt izolate de restul populației, expuse infectării cu coronavirus și injectate cu „vaccinuri” care le ucid - spune o narațiune falsă promovată în România, și care preia elemente din narațiuni mai vechi, inclusiv unele promovate de Rusia și China. Veridica a demontat această narațiune și a arătat care sunt sursele ei
👉 „Eliminarea conținutului de știri legitime va duce doar la o mai mare distribuire a știrilor false pe Facebook. Utilizatorii fără scrupule vor profita de vidul informațional și se vor grăbi să-l umple cu știri neadevărate, neconfirmate”, a explicat un director de știri din Australia pentru Libertatea
👉 #FALS „Spor de calculator nu mai există în România de 20 de ani”, a declarat Marcel Ciolacu la TVR. Factual a verificat declarația acestuia și a descoperit că este falsă
Internațional
👉 Testul „Delfinului comunist ucigaș” e un studiu realizat de Universitatea din Cardiff, care explorează vulnerabilitatea populației din 12 țări europene în fața dezinformării.
Studiul arată reacția cetățenilor din cele 12 țări, confruntați cu informația falsă că un „delfin comunist” folosit în spionajul navelor ar fi dispărut și se îndreaptă spre apele calde ale unei stațiuni maritime populare.
👉 Roverul Perseverance a aterizat pe Marte și asta ne-a oferit posibilitatea să vedem fotografii extraordinare de pe planetă.
Totuși, unele dintre ele sunt false. BBC a făcut un ghid care ne ajută să le descoperim.
👉 Site-ul MyHeritage a făcut public DeepNostalgia, o funcționalitate care folosește tehnologia deepfake pentru a anima fețele rudelor decedate. (BBC)
👉 Povestea personalităților locale care luptă cu dezinformarea și știrile false despre COVID-19 în Anzi și Amazon. (Global Investigative Journalism Network)
👉 Kremlinul folosește tehnici de propagandă pentru a-l discredita pe Aleksei Navalny atât în interiorul Rusiei cât și internațional. (The Guardian
👉 Media pro-Kremlin s-a plâns că presa occidentală a trecut sub tăcere discursul lui Vladimir Putin de la Forumul Davos. În realitate, acesta a fost relatat de majoritatea ziarelor internaționale mari. Dar media pro-Kremlin iubește să îl victimizeze pe liderul de la Moscova. (EUvsDisinfo)
👉 Informarea greșită, dublată de educație precară, nu este o problemă exclusivă a zilelor noastre. The Conversation arată că și Grecia antică se confrunta cu ele
👉 Adolescenții din Marea Britanie par să înceapă să creadă teoriile conspirației în jurul vârstei de 14 ani, arată un studiu publicat în British Journal of Developmental Psychology. (The Conversation)
👉 O platformă care folosește inteligența artificială poate ajuta companiile și brandurile care se confruntă cu dezinformarea. (AiThority
👉 Tucker Carlson, prezentator pentru FOX News, a arătat într-o emisiune că nu a reușit să găsească pe internet teoria conspirației QAnon. „În final, am descoperit că nici măcar nu are un site”, a argumentat Carlson.
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue