View profile

Ediția #54

Misreport
Ediția #54
By Misreport • Issue #54 • View online
Bună dimineața, 
Dezinformarea repetată și propagată pe rețele sociale a coborât în stradă, sub forma unor proteste împotriva așa numitei „vaccinări obligatorii”. Doar că termenul nu are acoperire în realitate, în România, în acest moment. 
Pe plan internațional, Google a anunțat că va renunța, în doi ani, la urmărirea activității utilizatorilor pe alte site-uri.

👉 #DEZINFORMARE Rusia a lansat o campanie de dezinformare împotriva vaccinului anti-Covid al Pfizer pentru a-și promova propriul vaccin Sputnik V.
Patru publicații controlate de agențiile de informații ale Rusiei diseminează informații care pun sub semnul întrebării eficacitatea și siguranța vaccinului anti-Covid al Pfizer-BioNtech, potrivit Wall Street Journal care citează surse din interiorul Departamentului de stat american. (Wall Street Journal via HotNews)
👉 Pandemia dezinformării: politica împiedică vaccinarea în Serbia. Înscrierile online sunt îngreunate de opinia anti-vaccinare, de teoriile conspiraționiste, de lipsa de încredere în autorități și de faptul că Serbia a adoptat de la început abordarea imunității de masă. (Europa Liberă)
👉 #FALS Fake news distribuit pe Facebook în numele Ministerului Sănătății: un desen-text în stilul lui Dan Perjovschi, cu mesaj cinic. (G4Media)
👉 #FALS „Asta se intampla după vaccin priviți și trageți singur concluzia. Materialul e din ITALIA.”, susține o postare pe Facebook în care este prezentată o femeie cu convulsii. 
Doar că imaginile nu sunt din Italia, ci din Argentina, și femeia nu fusese vaccinată, ci este o pacientă care ajunge în mod regulat în spital cu antecedente de convulsii, potrivit unui chirurg de la spitalul din Argentina. (Verificat AFP)
👉 Serviciul diplomatic european duce lipsă de resursele „necesare” pentru a combate campaniile chineze de influenţare a politicii europene, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. (Politico via G4Media)
În detaliu
La finalul săptămânii trecute, un protest organizat de AUR și organizații declarate deschis anti-vaccin, a determinat folosirea, în media și în declarații publice, a termenului „vaccinare obligatorie”. Acesta nu are acoperire în realitate, în România, în acest moment. 
Pe fondul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 care se desfășoară în România - și care nu presupune niciun fel de obligativitate, am avut la finalul săptămânii un protest, împotriva așa numitei „vaccinări obligatorii”. 
În realitate, nu există în acest moment nicio prevedere legală care să impună obligativitatea vaccinării în România. Nici o „lege a vaccinării obligatorii” nu există. 
Avem un proiect de lege - PLx 399/2017 - aflat din 2017 în dezbaterea Camerei Deputaților și inițiat de Ministerul Sănătății. În forma sa actuală, proiectul nu impune vaccinarea obligatorie niciunei categorii de persoane. 
Proiectul prevede că părinții care refuză să-și vaccineze copilul să fie chemați la consiliere și să li se propună un calendar de recuperare a imunizărilor. În cazul refuzului, se poate ajunge la amendă, cea mai mare fiind de 10.000 de lei. Copiii pot merge la școală sau la grădiniță chiar dacă nu au vaccinările la zi, potrivit proiectului de lege, excepție făcând perioadele de epidemii cu boli în fața cărora nu sunt protejați.
Dar succesul dezinformării este impunerea în sfera publică a termenilor „vaccinare obligatorie” sau „legea vaccinării obligatorii”, deși niciunul nu are acoperire în realitate.
Internațional
👉 YouTube a interzis canalele forțelor militare din Myanmar, pe fondul violențelor crescute, după lovitura de stat militară. (The New York Times)
👉 Ce poate să facă WhatsApp pentru a opri răspândirea informațiilor false, fără să piardă criptarea datelor. (Quartz)
👉 Susținerea pentru QAnon în SUA ar putea fi supraevaluată de sondajele de opinie. O analiză NiemanLab arată detaliile și nuanțele pe care sondajele de opinie nu le pot oferi
👉 Kremlinul crește, în 2021, bugetul televiziunilor de propagandă cu aproximativ 460 de milioane de euro, pe fondul scăderii simpatiei față de liderul de la Moscova, Vladimir Putin.
Guvernul vrea să crească audiența globală a televiziunii de propagandă Russia Today de la 800 la 900 de milioane de telespectatori. (Daily Beast)
👉 Dezinformarea venită pe filiera extremei drepte a avut cea mai mare tracțiune pe Facebook în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2020 în SUA, arată un studiu citat de The Verge.
👉 Sărăcia și educația precară generează neîncredere generală în sistemele medicale - și aceasta este baza pentru a crede, apoi, informațiile false legate de medicină. (MedicalNewsToday)
Autorii studiului au identificat aproximativ 250.000 de mesaje care conțineau informații false despre pandemie, pe rețelele sociale din Ucraina, între martie și noiembrie, 2020.
Acuzațiile repetate induse de Partidul Comunist din China pretindeau că BBC ar fi părtinitor, răspândește dezinformare și este victima unor agenții de spionaj ostile Beijingului. (The Guardian)
👉 Un raport detaliat al informării greșite în timpul campaniilor electorale pentru alegerile din SUA, din 2020, arată că dezinformarea privind fraudarea a fost construită în timp și a folosit articole și postări punctuale pentru a crea impresia unei „fraude sistemice”. (Atlantic Council)
👉 Google a anunțat că nu va mai urmări utilizatorii pe alte site-uri și nu va mai crea profile pentru utilizatori, pentru a le folosi apoi în targetarea publicității. Schimbările ar urma să fie implementate în următorii doi ani. (Digiday)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue