View profile

Ediția #55

Misreport
Ediția #55
By Misreport • Issue #55 • View online
Bună dimineața,

👉 Românii cred mai mult știrile false decât restul europenilor, potrivit unui index realizat de Fundația pentru o Societate Deschisă din Sofia/Bulgaria.
Din 35 de țări analizate, România se clasează pe locul 28, semn că românii sunt mult mai predispuși la fenomenul fake-news și au o înțelegere limitată a informațiilor pe care le primesc. (Europa Liberă)
👉 #FALS Un videoclip cu un medic care lovește în mod repetat un pacient legat de un pat de spital a fost distribuit de mii de ori pe Facebook în doar câteva zile, sugerând că acest lucru s-a întâmplat în România. Videoclipul este autentic, dar evenimentul a avut loc de fapt în Rusia în 2013. (Verificat AFP)
👉 Facebook a lansat campania „Împreună împotriva dezinformării despre Covid-19”, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu unii dintre partenerii săi europeni de verificare a informaţiilor. (Adevărul)
Prin intermediul campaniei, platforma socială va transmite, printr-o serie de elemente grafice, sfaturi despre cum utilizatorii pot să identifice ştirile false: 
✔️ Verificaţi sursa: Examinaţi conţinutul, chiar dacă pare că are o bază ştiinţifică. 
✔️ Verificaţi cum vă face să vă simţiţi: Ştirile false vă pot manipula sentimentele pentru click-uri.
✔️ Verificaţi contextul: Aflaţi dacă autorităţile de sănătate publică confirmă conţinutul.
👉 #FALS După ce Ministerul Sănătăţii a început să publice date despre campania de vaccinare anti COVID19, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a declarat săptămâna trecută că nu este normal ca datele publicate de Ministerul Sănătăţii să includă adrese ale unităţilor din sistemul de apărare, ordine publică sau ale serviciilor secrete. 
👉 #FALS România și SUA ar pregăti atacuri asupra Rusiei cu sistemele de rachete HIMARS, susține o narațiune promovată de Sputnik, o publicație de propagandă a Rusiei. Veridica explică de ce întreaga poveste e un fals
Campania este menită „să nască nesiguranţă şi să semene zâzanie, oferind oficialilor ruşi spaţiu de manevră”. Politicienilor germani li se reproşează, totodată, că evită dialogul cu Rusia. (Deutsche Welle)
Internațional
Cetățenii pot obține prin platformă răspunsuri la întrebările pe care le au sau pot verifica dacă informațiile despre vaccinuri pe care le-au auzit sunt corecte sau nu. (Guvernul Australiei)
👉 YouTube a șters 30.000 de video-uri care conțineau dezinformare și falsuri legate de COVID-19. (Axios)
👉 Roskomnadzor, organizația care se ocupă cu cenzura de stat în Rusia, a anunțat că va restrânge accesul utilizatorilor la postări cu care nu e de acord. Meduza arată de ce asta e foarte greu, aproape imposibil
👉 Tehnologia blockchain ar putea fi o soluție în contracararea informațiilor false și reconstruirea încrederii în presă. (Cointelegraph)
👉 Cu cât crește numărul utilizatorilor care aleg rezultate ce conțin dezinformare sau informații greșite, cu atât învață motoarele de căutare că asta este ceea ce publicul vrea.
👉 Human Rights Watch susține că Malaezia ar trebui să-și anuleze o ordonanță așa numită „împotriva fake news”, din cauză că aceasta este un pericol la adresa libertății de exprimare.
Intrată în vigoare în 12 martie, printr-o procedură de urgență, ordonanța stabilește pedepse penale pentru crearea și diseminarea de informații false.
În plus, aceasta stabilește că media trebuie să șteargă informațiile pe care guvernul le consideră false, la solicitarea acestuia. Platformele de social media, companiile sau persoanele fizice ar trebui să ofere acces poliției la datele legate de trafic sau alte date „computerizate”, conform ordonanței. 
👉 Facebook nu poate rezolva problema conținutului care radicalizează sau diseminează informații false și conspirații din cauza dorinței implacabile a lui Mark Zuckerberg ca platforma să fie într-o continuă creștere. (MIT Technology Review)
👉 Comunitățile hispanice și afro-americane din SUA sunt mai afectate de informațiile greșite sau conspirațiile legate de vaccinare, și se tem că sunt „subiectul unor experimente”. New York Times arată că una din cauze este încrederea foarte scăzută în sistemul de sănătate
👉 „Mă rog la Dumnezeu să nu ajungi un jurnalist plătit de deep state!Mărturia unui reporter de investigații a cărui mamă crede cu tărie în conspirațiile QAnon. (BuzzFeed News)
Proiectul e finanțat de Uniunea Europeană și Universitatea Turku din Finlanda și are o componentă de combatere a informării greșite despre vaccinare. 
👉 Sputnik V, vaccinul anti COVID-19 creat de Rusia, e remarcabil nu doar pentru eficacitatea sa, ci și pentru faptul că are contul său de Twitter.
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue