View profile

Ediția #56

Misreport
Ediția #56
By Misreport • Issue #56 • View online
Bună dimineața,

👉 Sâmbătă, 20 martie, în ziua în care România a stabilit un nou record al numărului de pacienți cu COVID-19 în stare gravă și care au nevoie de terapie intensivă, în București și în mai multe orașe mari au avut loc manifestații împotriva restricțiilor impuse de autorități. (Europa Liberă)
👉 Participanții au protestat împotriva unei presupuse „dictaturi medicale” și au repetat unele din conspirațiile și narațiunile de dezinformare promovate în spațiul public în timpul pandemiei de COVID-19.
👉 #DEZINFORMARE Rusia desfășoară în Europa o campanie de dezinformare pe tema vaccinurilor, iar China are o campanie prin care încearcă să convingă lumea cu orice preț că virusul nu a pornit de la ei. (HotNews)
👉 #FALS Fostul premier Mihai Tudose a declarat că beneficiul net pe care îl obține România de la UE până în iunie, 2026, este de 480 de milioane de euro anual. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este falsă. În realitate, beneficiul României ar putea fi de 6,4 miliarde de euro anual.
Cu toate acestea, giganții petrolieri au preferat să facă decenii de lobby agresiv împotriva reglementărilor privind calitatea aerului, dezvăluie o investigație făcută de The Guardian, care a consultat o serie de documente interne de pe piața domeniului emise de-a lungul zecilor de ani. (The Guardian via Europa Liberă)
Internațional
Conținutul promovat de grup seamănă mult cu conținutul QAnon și se referă la scepticismul față de măsurile anti pandemie, mai ales față de purtarea măștii, sau conspirații anti vaccin.
Sabmyk are și un presupus „lider spiritual”, despre care organizația londoneză Hope Not Hate susține că ar fi un artist berlinez care a mai inventat conspirații și le-a promovat online. 
Din 21 decembrie anul trecut și până acum au apărut peste 136 de canale de Telegram cu susținători ai noii rețele. (The Guardian
👉 …în același timp și Falun Gong, o mișcare spirituală cu origine în China și care critică Partidul Comunist Chinez, pare să ajungă la o felie din votanții lui Donald Trump, cu ajutorul unei alte platforme de messaging, StartChat. Nu lipsesc nici teoriile conspirației. (Politico)
👉 Un raport al comunității naționale de informații din SUA arată că Rusia a încercat și în 2020 să altereze rezultatele alegerilor prezindențiale, favorizându-l pe Donald Trump.
👉 …dar și Iranul a lansat o campanie de dezinformare al cărei scop era să împiedice realegerea lui Donald Trump la Casa Albă. Guvernele din Cuba și Venezuela au încercat, de asemenea, să interfereze în campania pentru alegerile prezidențiale din SUA. (AL-Monitor)
Applebaum mai adaugă că lipsa de repercusiuni asupra celor care au promovat dezinformarea poate arăta altor state că pot încerca în viitor să altereze rezultatele alegerilor fără să existe vreo consecință. 
👉 În Marea Britanie, dezinformarea despre pandemia de COVID-19 și vaccinare este distribuită offline, prin DVD-uri nemarcate și broșuri care imită ziare. (BBC)
De asemenea, Facebook a anunțat că va recomanda mai puțin grupurile în care sunt încălcate aceste reguli, dar și că va scădea audiența postărilor de pe acele grupuri. (Business Insider)
Majoritatea conturilor suspendate nu sunt trolli sau boti, ci aparțin unor persoane reale, susține compania. (CBSNews)
👉 Reuters lansează două inițiative de fact-checking, în Israel și Irak, în parteneriat cu Facebook. 
👉 După ce mai multe țări din Europa au suspendat vaccinarea anti COVID-19 cu vaccinul Oxford/Astra Zeneca, Agenția Europeană a Medicamentului a arătat că acesta nu este asociat cu un risc general de dezvoltare a cheagurilor de sânge și a reamintit că beneficiul vaccinării depășește orice alt potențial risc. (The Conversation)
Grupurile internaționale care luptă pentru protejarea drepturilor omului spun că acesteia i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare. (Associated Press)
👉 Un proiect de lege locală din Colorado, care prevedea educarea copiilor în școli, pentru a recunoaște informațiile false și a face diferența între fapte și opinii, a întâmpinat opoziție neașteptată din partea unor republicani, care se tem că astfel de lecții „le spun copiilor ce să gândească. (CBS Denver)
👉 Cele mai mari companii media din Australia au semnat un contract cu Facebook prin care gigantul va plăti pentru conținutul media creat de cele două și partajat pe platforma de socializare. (The Sydney Morning Herald)
Doar pentru că declarațiile sale sunt scandaloase și periculoase, nu înseamnă că sunt știri”, scrie editorul publicației într-un editorial în care explică cititorilor opțiunea ziarului. (Cleveland.com)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue