👉 Șefii Facebook, Twitter și Google au depus mărturie săptămâna trecută în fața unei Comisii a camerei inferioare a Congresului SUA, pentru a adresa problema răspândirii conținutului fals și a dezinformării, în contextul unei dezbateri privind Secțiunea 230, un fragment de legislație ce conferă platformelor web imunitate în fața acțiunilor civile față de conținutul postat de utilizatori.
Din rețeta „reformei bine gândite” plănuite de Zuckerberg par să facă parte exact măsurile pe care Facebook le-a implementat până acum: colaborarea cu organizații independente de fact-checking care marchează conținutul fals pe care îl identifică în rețea, investițiile în platforme de jurnalism și ștergerea conținutului ilegal.
Doar că aceste măsuri nu reușesc să oprească propagarea dezinformării, a conținutului fals și a teoriilor conspirației.
- În fine, Sundar Pichai, CEO-ul Google, se declară îngrijorat că unele propuneri de modificare a Secțiunii 230 sau chiar anularea acesteia ar împiedica giganții tech să mai modereze conținutul curatoriat.
Niciunul din cei trei șefi nu s-a referit în mărturiile scrise la soluții pentru unele din cauzele sistemice dovedite că au un rol în răspândirea conținutului fals și al dezinformării, cum ar fi conținutul algoritmilor sau modelul de business al Facebook, Google sau Twitter.