View profile

Ediția #57

Misreport
Ediția #57
By Misreport • Issue #57 • View online
Bună dimineața,

👉 #DEZINFORMARE Unii pacienți cu COVID-19, care au ajuns săptămâna trecută în stare gravă la Spitalul Clinic Județean Oradea, au refuzat să le fie administrat oxigen de teamă să nu fie astfel uciși. Asta după ce medicul Flavia Groșan a susținut, în postări pe Facebook și apariții TV, că protocoalele medicale de tratament pentru COVID-19 din spitale pot provoca moartea. 
👉 #FALS Videoclipul intitulat „Covid-19: De ce?”, distribuit de peste 100,000 de ori din 6 martie 2021, conține afirmații false precum: măștile nu protejează împotriva virușilor sau oamenii sunt mai afectați de efectele secundare ale vaccinului decât de Covid-19. Verificat AFP demontează aceste afirmații
…și tot Verificat AFP explică de ce e absurd să testăm bere, Coca-Cola sau alte alimente cu teste rapide dar și de ce unele dintre acestea se pozitivează atunci când sunt folosite pentru a testa substanțele menționate mai sus.
În detaliu
👉 Șefii Facebook, Twitter și Google au depus mărturie săptămâna trecută în fața unei Comisii a camerei inferioare a Congresului SUA, pentru a adresa problema răspândirii conținutului fals și a dezinformării, în contextul unei dezbateri privind Secțiunea 230, un fragment de legislație ce conferă platformelor web imunitate în fața acțiunilor civile față de conținutul postat de utilizatori.
Fișa de audiere conține mărturiile scrise ale celor trei și scrisorile multor organizații civice și de media privind problema promovării de conținut fals. (house.gov)
Un rezumat al audierilor realizat de Forbes notează că Mark Zuckerberg a spus că Facebook nu obține niciun profit din răspândirea conținutului fals și a negat că platformele sociale ar fi cauza polarizării sociale din SUA. Una dintre problemele ridicate a fost reglementarea app-urilor adresate copiilor dezvoltate de către Facebook și YouTube. 
Din rețeta „reformei bine gândite” plănuite de Zuckerberg par să facă parte exact măsurile pe care Facebook le-a implementat până acum: colaborarea cu organizații independente de fact-checking care marchează conținutul fals pe care îl identifică în rețea, investițiile în platforme de jurnalism și ștergerea conținutului ilegal.
Doar că aceste măsuri nu reușesc să oprească propagarea dezinformării, a conținutului fals și a teoriilor conspirației. 
  • În fine, Sundar Pichai, CEO-ul Google, se declară îngrijorat că unele propuneri de modificare a Secțiunii 230 sau chiar anularea acesteia ar împiedica giganții tech să mai modereze conținutul curatoriat. 
Printre măsurile pe care Google le-a luat pentru a combate răspândirea conținutului fals și a dezinformării, cum ar fi investițiile în proiecte media sau ștergerea conținutului ilegal, Pichai insistă pe eforturile Google de a pune în lumină informațiile de încredere referitoare la pandemia de COVID-19 și campaniile de vaccinare. (CNBC)
Niciunul din cei trei șefi nu s-a referit în mărturiile scrise la soluții pentru unele din cauzele sistemice dovedite că au un rol în răspândirea conținutului fals și al dezinformării, cum ar fi conținutul algoritmilor sau modelul de business al Facebook, Google sau Twitter. 
Internațional
👉 Platformele social media nu au proceduri și standarde adecvate pentru a reduce dezinformarea și propagarea conținutului fals. Harvard Kennedy School avansează administrației Biden o listă de măsuri pentru a combate răspândirea acestora și a altor tipuri de conținut nociv
👉 Organizația Reporteri fără Frontiere a dat în judecată Facebook, în Franța, acuzând gigantul tech de răspândirea de informații false despre COVID-19 și favorizarea mesajelor care conțin ură. (Reuters)
👉 O analiză NPR arată că articolele care sugerează o conexiune între administrarea vaccinurilor anti-COVID19 și deces au fost printre cele mai viralizate în 2021 și asta ar putea afecta capacitatea de decizie a oamenilor în ceea ce privește administrarea vaccinurilor. Experții consultați de NPR afirmă că astfel de materiale sunt mai greu de moderat de către platformele de social media. 
👉 Pagina de Facebook a președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost suspendată pentru o lună de zile din cauză că a publicat informații false referitoare la pandemia de COVID-19. (Deutsche Welle)
👉 12 persoane sunt în spatele majorității conținutului anti-vaccin de pe rețelele sociale, arată un studiu realizat de două organizații independente. (Mashable India)
👉 China a impus sancțiuni asupra unor politicieni și entități economice din Marea Britanie, sub acuzația că ar fi răspândit informații false și dezinformare. Aceștia au vorbit despre tratamentele inumane și care încalcă drepturile omului la care este supusă minoritatea uigură în China, în regiunea Xinjiang. (Reuters)
👉 Mai mulți membri ai Parlamentului german au fost vizați de un atac asupra adreselor personale de mail. Suspecții principali sunt un grup de hackeri ruși care au derulat campanii de dezinformare împotriva NATO și sunt susținuți în acțiunile lor de Kremlin. (Europa Liberă)
👉 Franța acuză China și Rusia că folosesc vaccinurile dezvoltate ca pe niște instrumente de propagandă. (Euronews)
👉 O posibilă „știre falsă” de acum 2700 de ani arată că propaganda e folosită din cele mai vechi timpuri. (BBC)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue