View profile

Ediția #58

Misreport
Ediția #58
By Misreport • Issue #58 • View online
Bună dimineața, 

👉 Săptămâna trecută a pus în lumină mecanismele prin care falsul și dezinformarea ajung să creeze opinii și credințe, pe rețelele sociale.
👉 #FALS Minciuna „viermilor” din măştile de protecţie, demontată de fizicianul Cristian Presură. (Cristian Presură via YouTube)
👉 #FALS Un colaj de fotografii care pretinde că arată proteste masive anti-vaccinare în mai multe țări din întreaga lume - Germania, Siria, Ungaria, Venezuela, Iran, Franța, Thailanda și Spania - a fost distribuit de peste 10.000 de ori pe Facebook, din 11 martie 2021.
Cu toate acestea, afirmația este falsă: niciuna dintre aceste fotografii nu arată proteste împotriva vaccinării. (Verificat AFP)
👉 #FALS Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că “ar fi o premieră în politica românească, după şase luni de la alegeri, să pice un guvern”. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este falsă
Parcurgând titlurile săptămânii, un cititior ipotetic ar înțelege că România este în mijlocul unei adevărate revoluții, în care șuvoaie de manifestanți anti-restricții s-au revărsat în stradă de dragul libertății. Realitatea e, însă, diferită. (Veridica)
24% dintre persoanele care au răspuns la sondaj sunt de părere că Rusia că răspândeşte ştiri false în România, în timp ce aproape 15% cred acest lucru despre China. (Adevărul)
Internațional
👉 „Coronavirusul nu e mai periculos decât o gripă obișnuită” sau „măștile nu ne protejează de răspândirea virusului” sunt două din cele 10 cele mai răspândite narațiuni dezinformative despre pandemie și vaccinare în Israel. (Israel Hayom)
👉 Sputnik a anunțat că își va închide operațiunile din Marea Britanie, iar conținutul în limba engleză va fi produs din Moscova și Washington. (The Moscow Times)
👉 Dezinformarea susținută de Rusia și conținutul pseudo științific răspândit pe rețele sociale au motivat multe persoane din Germania să iasă la proteste împotriva măsurilor adoptate de autorități pentru a reduce efectele pandemiei de COVID-19. (openDemocracy)
👉 O companie care a furnizat tehnologie pentru procesul de votare din SUA a dat în judecată câțiva din apropiații lui Donald Trump. Informațiile false și dezinformarea răspândite de aceștia au dus, susține compania, la defăimare. (The Guardian)
👉 Politicienii de extremă dreaptă din SUA folosesc dezbaterile privind pașapoartele de vaccinare pentru a răspândi dezinformare anti vaccin. (Vice)
👉 Denver Riggleman e un republican care a pornit, de unul singur, un război cu conspirațiile și ficțiunile promovate în partidul său. (The New York Times)
👉 Un proiect de lege din SUA le cere companiilor de social media să facă publice politicile prin care monitorizează și moderează conținutul cu dezinformare, ură rasială, hărțuire sau tentativele de a interveni în politica internă a unui stat. (San Francisco Chronicle)
👉 Putem avea încredere în transparența pe care o clamează rețelele sociale? Dacă ne uităm în urmă, e mai bine să primim toate informațiile pe care le oferă rețelele sociale cu rezerve serioase. (NiemanLab)
Și acolo protestatarii susțin că își vor „suveranitatea” înapoi, se tem că vaccinurile cauzează infertilitate și vor să iasă în stradă pe fondul exasperării că pandemia continuă, la mai bine de un an de la declanșare. (coda story)
👉 Documentarul Q: Into the storm (trailer YouTube) spune povestea apariției și amplificării mesajelor misteriorului Q, un fel de “profet” al mișcării conspiraționiste QAnon, care a ajuns, în ultimul an, să aibe fani în toată lumea.
Documentarul îi urmărește îndeaproape pe câțiva din cei mai implicați și înfocați fani ai lui Q, care au descoperit că pot să facă bani din amplificarea ficțiunilor din jurul acestui personaj.
👉 Facebook admite că are o problemă cu dezinformarea, dar așteaptă mereu ca aceasta să fie rezolvată de altcineva, susține o opinie publicată în Forbes și care descrie o imagine consistentă a (lipsei) acțiunilor serioase de combatere a dezinformării și radicalizării prin rețea. 
…în balanță, Nick Clegg, vicepreședinte pentru probleme globale la Facebook, spune că algoritmii nu funcționează singuri, ci mereu în interacțiune cu utilizatorul. Cu alte cuvinte, că este treaba noastră să înțelegem cum funcționează și să ne folosim de toate instrumentele de protecție împotriva radicalizării sau informării greșite. (Facebook Blog)
👉 Google va cheltui aproape 30 de milioane de euro în UE pentru a combate răspândirea informațiilor false. (The Hill)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue