View profile

Ediția #59

Misreport
Ediția #59
By Misreport • Issue #59 • View online
Bună dimineața, 

👉 #FALS Deputatul PSD, Claudiu Manda, a declarat că „Banca Națională a României confirmă că guvernul Cîțu a dus România în faliment și că se va înregistra o prăbușire economică în primul trimestru al acestei guvernări”. Factual a verificat declarația acestuia și a descoperit că deputatul Manda minte
👉 #FALS O postare de pe Facebook care pretinde că arată un videoclip recent cu o mulțime de protestatari din Spania care aruncă cu pietre în polițiști, obligându-i să se retragă, a fost distribuită de peste 8,100 de ori în două săptămâni.
👉 #FALS O fotografie care îl înfățișează pe șeful DSU, Raed Arafat, ieșind la cumpărături fără mască de protecție, a circulat săptămâna trecută pe Facebook, cu diverse insinuări că ar fi recentă. De fapt, fotografia datează de mai bine de un an. (Digi 24)
👉 #CONTEXT Faptul că vaccinurile continuă să fie monitorizate NU înseamnă că acestea sunt experimentale.
👉 Rusia a cerut Slovaciei să-i returneze sute de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 Sputnik V, după ce agenţia slovacă însărcinată cu autorizarea medicamentelor a respins respectivul lot motivând că a avut îndoieli asupra compoziţiei serului. Rusia a dezminţit vehement aceste acuzaţii, pe care le-a taxat drept „fake news”. (G4Media)
În detaliu
👉 O declarație falsă, atribuită Andreei Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a înregistrat peste 16.000 de interacțiuni pe Facebook, în ultimele două zile, potrivit Rubrika. 
Statistici Rubrika.ro + postarea cea mai viralizată
Statistici Rubrika.ro + postarea cea mai viralizată
„Cei vaccinați ar trebui să poarte brățări sau ecusoane inteligente care să-i alerteze când sunt în preajma unui nevaccinat și să se depărteze rapid de acesta”, spune un text care însoțește o fotografie a Andreei Moldovan de la o conferință de presă. Am identificat sursa imaginii - este o captură video dintr-o conferință de presă a Ministerului Sănătății din 30 martie, 2021. (Facebook)
Am urmărit declarațiile Andreei Moldovan din acea conferință de presă - ea nu spune niciunde declarația care îi este atribuită. De altfel, nicio căutare pe motoarele de căutare nu a descoperit rezultate pentru presupusa declarația care îi este atribuită Andreei Moldovan.
Sursa montajului dezinformativ este, însă, un alias al unui cont fals despre care am mai scris anul trecut în PressOne. Atunci, se numea Fantine Alexander, și avea deja mai multe alias-uri, printre care Irina Anushia, Irina Tchoumitcheva, Irina Diana Tchoumitcheva, Irene Balcangiu sau Irina Balcangiu.
În aprilie, 2020, contul a fost sursa unei alte dezinformări care a devenit virală, și care susținea că virusul SARS-CoV-2 nu există, fiind o înșelătorie mondială. 
În prezent, alias-ul funcționează cu numele Cornelia Victoria Iordache, fostă Anna Hlibova, dar folosește aceleași fotografii de profil și postează masiv scoruri din campionate de fotbal, mesaje preluate de la senatoarea Diana Șoșoacă sau mesaje alarmiste despre vaccinarea anti COVID-19.
Captură Facebook Pseudoștiința
Captură Facebook Pseudoștiința
Falsul atribuit Andreei Moldovan a fost preluat și distribuit pe Facebook de Victor Ponta, pe pagina sa oficială, de organizația PSD Prahova pe pagina oficială sau de pagina oficială a blogului lui Ion Cristoiu, cristoiublog.ro.
Internațional
👉 În timp ce Rusia aglomerează armament la granița cu Ucraina, sursele de dezinformare pro-Kremlin pregătesc spațiul informațional, răspândind narațiuni împotriva Ucrainei, acuzând un presupus „genocid” pe care aceasta l-ar pregăti. (EUvsDisinfo)
👉 Vaccinul Sputnik V comunică pe social media ca și cum ar fi o persoană reală. Practic, Kremlinul folosește vaccinul pentru a promova narațiunea sa despre pandemie și pentru a ataca Vestul. (Politico)
👉 NU, testele rapide de depistare COVID-19 nu sunt cancerigene și vaccinurile anti COVID-19 nu provoacă avortul. (BBC)
👉 Câteva tactici folosite de Kremlin în operațiunile sale care presupun dezinformarea. (StopFake.org)
👉 Documentarul Seaspiracy, produs de Netflix, conține multe informații greșite și alarmiste, chiar dacă scopul lui este să protejeze oceanele de poluare și pescuit excesiv. (Forbes)
👉 Coda Story face un rezumat privind felul în care dezinformarea despre pandemia de COVID-19 are efecte mortale asupra oamenilor și… democrației. 
👉 Facebook a șters 16.000 de grupuri în care puteai să cumperi sau să vinzi review-uri false sau părtinitoare pentru diverse afaceri sau magazine online. (Guvernul Marii Britanii)
👉 Google nu permite advertiserilor să folosească termeni precum „Black lives matter” sau „Black power”, atunci când caută conținut pe care să își facă publicitate. „White power” sau „White lives matter” sunt, însă, acceptate. (The Markup)
👉 Cenzură, blocarea internetului, manipulare și propagandă „pozitivă” față de măsurile oficiale - acestea sunt tacticile prin care regimul Maduro își amplifică influența, prin adevărate operațiuni informaționale, în interiorul Venezuelei sau în afara ei. (DFR Lab)
👉 După ce unul din personajele documentarului „Q: Into the Storm” a făcut o afirmație care lăsa să se înțeleagă că el este Q, fanii acestei teorii a conspirației spun că întreaga serie este „fake news”. (Business Insider)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue