View profile

Ediția #6

Bună dimineața.  Pentru că folosim următoarele nume foarte des, vă propun să le folosim și corect. Aș
Misreport
Ediția #6
By Misreport • Issue #6 • View online
Bună dimineața. 
Pentru că folosim următoarele nume foarte des, vă propun să le folosim și corect. Așadar:

👉🏻 #FACT SARS-CoV-2 este numele coronavirusului care produce boala COVID-19 (Organizația Mondială a Sănătății). Ca atare, să le folosim corect într-o frază:
❗ Putem să nu ne îmbolnăvim de COVID-19 dacă #stămacasă și evităm întâlnirile cu posibilii purtători ai virusului SARS-CoV-2. ❗
👉🏻 #DEZINFORMARE Experți și instituții europene au avertizat săptămâna trecută că dezinformarea generată de Rusia este într-o creștere îngrijorătoare în Uniunea Europeană. În același timp, pe teritoriul UE își face loc și propaganda în favoarea Chinei.
Strategia Rusiei este să ocupe spațiul informațional cu variantele ei “alternative” care explică apariția și extinderea pandemiei de COVID-19. Obiectivul campaniilor de dezinformare nu este să convingă publicul să accepte o opinie sau alta, ci să răspândească teorii și “fapte alternative” și să inducă, astfel, panică și confuzie în comunități. (EUvsDiSiNFO)
👉🏻 Narativa săptămânii pe site-urile de propagandă: Uniunea Europeană a abandonat România și nu ne ajută cu nimic. Materialele care răspândesc această teorie se regăsesc pe site-uri precum gandeste.org, Sputnik România Moldova și alte surse care le preiau. După anunțul UE că României i-au fost alocate fonduri de peste un miliard de euro pentru a combate efectele epidemiei, eforturile propagandistice s-au mutat pe denigrarea UE pentru suma alocată.
👉🏻 #FAKE Rubrika: Un fake news viral de săptămâna trecută este Profetiile lui Sundar Singh si de ce Romania e ferita de atacul devastator al CoVID-19. Ce se intampla mai departe dupa prabusirea Angliei, Frantei si a tarilor din jur. Articolul reia ideile unui misionar indian ce a trăit la începutul secolului 20 și le acordă interpretări noi în contextul pandemiei actuale. Informațiile din articol au avut mai multe valuri de popularitate, începând din 2012 au fost reluate periodic în diferite contexte.
👉🏻 O declarație politică falsă. Factual a verificat o declarație politică a liderului PNL Siegfried Mureșan referitoare la numărul de testări care se fac în România pentru suspecții de COVID-19 și a descoperit că este falsă.
👉🏻 Prima publicație suspendată de către ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii) pentru propagarea de știri false este stiridemoment.ro (Hotnews). Este bine să știi că nu ANCOM analizează și decide ce site-uri vor fi suspendate, ci doar pune în aplicare solicitările Grupului de Comunicare Strategică al Guvernului.
Una dintre știrile false distribuite de stiridemoment.ro.
Una dintre știrile false distribuite de stiridemoment.ro.
👉🏻 #FAKE În mai multe județe din România a circulat pe Whatsapp un mesaj alarmist referitor la acțiuni de stropire cu dezinfectanți, noaptea. Ministerul Apărării Naționale a transmis că informațiile sunt false. (Europa Liberă)
Internațional
👉🏻 Modelul de business al companiilor big tech, bazat pe supravegherea utilizatorilor, este una din cauzele distorsionării discursului democratic în mediul online.
În loc să cerem responsabilizarea companiilor precum Facebook pentru conținutul pe care îl postează utilizatorii, ar trebui să cerem să știm exact regulile după care acest conținut este amplificat și targetat. Cu alte cuvinte, ce fac algoritmii care ne guvernează viața online. Vă recomand să vă puneți acest studiu în Bookmarks și să-l citiți integral (Ranking Digital Rights). Varianta PDF poate fi descărcată aici.
👉🏻 Facebook, Reddit, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter și Youtube - declarație comună în care se angajează să își protejeze comunitățile de propagarea informațiilor incorecte despre COVID-19 (TechCrunch).
👉🏻 Nu, SARS-CoV2 nu este un virus “creat în laborator” (Nature)
👉🏻 Cum să trăim online - Pandemia de coronavirus ne arată la ce este bun (și a fost de la început) internetul (The New York Times).
👉🏻 Ghid de supraviețuire digitală în vremea coronavirusului (Norsensus Mediaforum)
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber. Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro. Mulțumim!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue