View profile

Ediția #60

Misreport
Ediția #60
By Misreport • Issue #60 • View online
Bună dimineața, 

👉 #FALS Nu, firele negre din măști nu sunt paraziți, ci fibre textile. Verificat AFP arată că acest fals a circulat în diverse forme în mai multe țări precum Serbia, Germania, Cehia, Grecia sau Bulgaria.
Falsul s-a viralizat și în România, fiind demontat de fizicianul Cristian Presură. (Cristian Presură via YouTube)
👉 #FALS Premierul Florin Cîțu a declarat că o serie de măsuri adoptate de România la finalul lunii martie, pentru a contracara răspândirea virusului SARS-CoV-2, ar fi unice în Europa. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este falsă
👉 #FALS Mai multe publicații, printre care Adevărul, Libertatea, DigiSport, Playtech sau ProSport au publicat săptămâna trecută o informație potrivit căreia Sergiu Ciobotariu, tânărul care a mers călare la maternitate anul trecut, pentru a-și vizita soția și bebelușul, și-ar fi vândut casa primită din donații. În schimb, tânărul și-ar fi cumpărat un bolid de lux.
De fapt, tânărul și-a vândut casa pentru a-și cumpăra una mai aproape de locul actual de muncă și nu, nu și-a cumpărat niciun bolid. (Paul Alexandru/Facebook)
👉 #FALS „SUA, România și Republica Moldova se pregătesc să atace obiective strategice importante ale Rusiei în regiunea separatistă transnistreană, precum depozitul de muniții de pe vremea URSS de la Cobasna”, susține Sputnik. Veridica a demontat această afirmație și dovedește că este falsă.
👉 Rusia domină piața manipulării pe rețelele sociale, arată un studiu al Centrului Strategic de Comunicaţii al NATO. (Deutsche Welle via Pagina de Media)
Internațional
E din cauză că acestea nu reprezintă un risc pentru imaginea companiei, susține Sophie Zang, o fostă angajată a rețelei sociale. (The Guardian
👉 Un video cercetează și demontează patru decenii de dezinformare în ceea ce privește schimbările climatice și cauzele acestora. Documentarul subliniază felul în care faptele confirmate științific au fost subminate, ani la rând, de personalități TV. (Yale Climate Connections)
👉 Statul Missouri va investi 5 milioane de dolari într-o campanie de informare privind vaccinarea anti COVID-19. (Associated Press)
👉 Un fost YouTuber care producea materiale care susțineau punctele de vedere ale extremei drepte din SUA povestește cum instrumentaliza ura pentru a genera vizualizări. (The New York Times)
👉 Rețelele sociale joacă un rol de pivot în amplificarea extremismului domestic, a declarat directorul FBI la o audiere în Comisia de informații a Senatului SUA. (Engadget)
👉 Cum au explicat organizațiile de fact-checking din SUA întreruperea pentru o perioadă a administrării vaccinului Johnson&Johnson. (Poynter Institute)
👉 Un studiu arată că numărul de aprecieri ale unei amintiri de pe social media ne poate altera percepția asupra acelei amintiri. (The Conversation)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue