Vezi profilul

Ediția #61

Misreport
Ediția #61
De Misreport • Ediția #61 • Vezi online
Bună dimineața, 

👉 #FALS Nu, fotografia cu „primul pui de zimbru născut în captivitate după 200 de ani” care ne-a emoționat săptămâna trecută pe Facebook nu ilustrează un pui de zimbru, și nici nu e de anul acesta. (Facebook/Andrei Pogăciaș) Cu o căutare simplă pe Google Images, am descoperit fotografia într-o colecție postată de o pagină în limba rusă, încă din 2019. Falsul cu „puiul de zimbru” a fost postat de pagina de Facebook Totuși, Ardealul și a fost share-uit de 2800 de ori în 4 zile.
Imaginile originale cu primul pui de zimbru născut în libertate au fost postate în 11 decembrie, 2020, de pagina oficială a fundației Conservation Carpathia. (Facebook)
👉 #DEEPFAKE Politicieni din Marea Britanie, Letonia, Estonia și Lituania au fost contactați printr-un apel video de persoane care pretindeau că ar fi reprezentanți ai liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi.
👉 #DEZINFORMARE În ultimii 20 de ani am fost bombardați cu propagandă şi dezinformare dinspre Kremlin.
Dar nu direct, pentru că asta nu ar putea funcţiona aşa de bine ca în Serbia, de exemplu, ci indirect, prin oferirea gratuită de fluxuri de conţinut media anti-occidental care să fie reciclat în limba română, precum şi prin cultivarea de lideri politici şi de opinie care pot transmite credibil poporului idei anti-UE, anti-NATO, anti-capitaliste (atâta vreme cât capitalismul în chestiune e occidental, nu rusesc, chinezesc sau al cleptocraţiei locale), arată o analiză semnată de Sorin Ioniță în Veridica.
👉 #FALS O postare care pretinde că arată o imagine cu Dan Barna, vicepremier și co-președinte USRPLUS, purtând sandale la o întâlnire cu Familia Regală a României, a fost distribuită de peste 6,100 de ori pe Facebook din 12 aprilie 2021. Însă imaginea a fost modificată, iar afirmațiile sunt false. (Verificat AFP)
👉 Deputatul AUR Sorin Muncaciu a declarat, într-o ediție a emisiunii Sinteza zilei, că ivermectina a fost, inițial, un medicament dezvoltat pentru medicina umană.
În aceeași emisiune, Muncaciu a acuzat autoritățile de instaurarea unei presupuse „dictaturi medicale” și de faptul că nu ar lua în considerare soluții alternative (precum ivermectina) pentru tratarea pacienților cu Covid-19. Factual a verificat declarația sa referitoare la ivermectină și a marcat falsurile propagate de deputatul AUR.
Internațional
👉 Minciuna care se potrivește peste tot: Vestul atacă Rusia. În ultimele săptămâni, publicațiile pro-Kremlin au încercat să explice diferite evenimente cu aceeași poveste: Rusia este atacată de Vest.
Apariția pandemiei de COVID-19, protestele din Belarus sau evenimentele legate de Alexei Navalnîi sunt toate explicate drept atacuri concertate ale Vestului împotriva Rusiei, potrivit unei analize EUvsDisinfo.
👉 China și Rusia au amplificat teoriile conspirației legate de QAnon. Aproape 20% din postările referitoare la QAnon, între ianuarie 2020 și februarie, 2021, au provenit din afara SUA. (The Hill)
👉 Rețelele de social media din Cehia au fost invadate de dezinformare pro-Kremlin, arată Semantic Visions, o companie care detectează dezinformarea prin analiza limbajului online. Dezinformarea survine dovezilor oferite de Cehia, potrivit cărora serviciul de inteligență GRU al Rusiei a fost implicat în declanșarea unei explozii, în 2014, la un depozit de arme din Cehia. (AFP via Barron’s)
👉 Instituțiile europene ar trebui să ceară platformelor de social media să își modifice algoritmii în așa fel încât postările cu scoruri de încredere mari să devină mai vizibile, nu cele cu multe reacții. Recomandarea face parte dintr-un raport realizat de Observatorul Social pentru Dezinformare și Analiza Social Media (SOMA).
👉 Cum a transformat Jair Bolsonaro Brazilia într-o țară afectată extrem de COVID-19? A sabotat toate inițiativele locale de a lua măsuri de izolare sau carantină, a focalizat atenția asupra tratamentelor cu substanțe precum ivermectina sau hidroxiclorochina, despre care nu a fost dovedit științific că au efecte în tratamentul COVID-19 și a preferat conspirațiile și dezinformarea. (The Conversation)
👉 Facebook vrea să adapteze mai mult conținutul News Feed-ului în funcție de preferințele declarate ale utilizatorilor. (NiemanLab)
👉 YouTube a blocat accesul a trei televiziuni din Ucraina apropiate lui Vladimir Putin pe rețea, din cauză că acestea răspândeau dezinformare. (Reuters)
👉 Guvernele au folosit pandemia de COVID-19 drept pretext pentru a reduce transparența și libertatea presei, arată ultimul raport al Reporteri Fără Frontiere. Potrivit raportului, în acest moment, activitatea jurnalistică este complet blocată în 73 de țări și restricționată în alte 59. (The Conversation)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue