View profile

Ediția #62

Misreport
Ediția #62
By Misreport • Issue #62 • View online
Bună dimineața,

👉 O declarație falsă, atribuită premierului Florin Cîțu, a înregistrat peste 18.000 de interacțiuni pe Facebook, în ultima săptămână, potrivit Rubrika. 
Una dintre variantele distribuite pe Facebook
Una dintre variantele distribuite pe Facebook
Textul este un fals a apărut în urma unei conferințe de presă a premierului, din 4 mai, însă în care acesta nu face afirmațiile respective. (Digi24)
În prezent, alias-ul funcționează cu numele Cornelia Victoria Iordache, fostă Anna Hlibova, dar folosește aceleași fotografii de profil și postează mesaje alarmiste despre vaccinarea anti COVID-19.
Dezinformarea a fost preluată de către national.ro, ph-online.ro și distribuită pe contul personal de către senatoarea Diana Șoșoacă către cei 225.000 de urmăritori ai săi.
👉 Regatul Unit doreşte ca grupul celor mai bogate şapte state ale lumii, G7, să instituie un mecanism pentru a contracara rapid propaganda şi dezinformarea, în special din Rusia. (G4Media)
👉 #FALS Gabriela Firea a declarat în cadrul unei emisiuni de la Antena 3 că prețul testelor RT-PCR în România este foarte ridicat. „Testele în România sunt foarte scumpe. […] În toată Europa, testele PCR sunt ieftine, […] un test nu depășește 20-25 de euro”, a afirmat Firea. Factual a verificat declarația ei și arată că este falsă
👉 #FALS Academicianul Leon Dănăilă demontează o informație falsă promovată de PSD și unele televiziuni: „Nu am solicitat niciunui corp medical și niciunei instituții o proteză de șold. Nu sunt înscris pe nicio listă în vederea obținerii unui astfel de dispozitiv medical”, arată Dănăilă, după ce mai mulți membri PSD și televiziuni au difuzat informații potrivit cărora acesta s-ar afla pe o listă de pacienți de la spitalul Foișor, în așteptarea unei proteze pentru șold. (Europa Liberă)
👉 #FALS Un text atribuit fostului consilier al lui François Mitterrand, Jacques Attali, a devenit viral pe rețelele de socializare. Este distribuit de zeci de mii de ori în mai multe limbi printre care și limba română și se referă la o presupusă stratagemă mondială de a reduce numărul persoanelor vârstnice. Doar că textul este un fals pe care Attali nu l-a scris niciodată. (AFP Factuel via G4Media)
👉 #CONTEXT „Dacă pseudoștiința câștigă în mințile oamenilor, atunci ea îndepărtează cunoașterea științifică și încrederea în specialiști, ingineri, medici”, explică fizicianul Cristian Presură, într-un interviu pentru Libertatea.
👉 Dezinformarea şi manipularea prin ferme de trolli și conturi false pe Facebook și pe altele reţele sociale au devenit un business în adevăratul sens al cuvântului. (Axios via Adevărul)
În detaliu - 9 Mai, între Est și Vest
👉 Uniunea Europeană sărbătorește în 8 mai Ziua Victoriei, adică ziua capitulării Germaniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia sărbătorește același eveniment cu o zi mai târziu, în 9 mai, și îi acordă o dimensiune tot mai amplă în ultimii ani, organizând parade militare care glorifică acțiunile URSS din al Doilea Război Mondial. 
Jurnalistul Marian Voicu și analistul Sorin Ioniță explică într-o ediție Breaking Fake News de ce există aceste versiuni diferite ale aceluiași eveniment istoric și cum a ajuns regimul Putin să-și construiască o întreagă epopee a manipulării folosindu-se de mistificarea acestui eveniment istoric. (TVR1 via YouTube)
„Este, de fapt, strategia de a construi această Lume rusă, astfel încât cei care se identifică cu cultura, cu limba rusă, dar într-un fel foarte nostalgic, sovietic, de fapt, să se simtă cumva uniți”, explică Sorin Ioniță.
Tot el arată că regimul Putin folosește politic manipularea termenului fascist/antifascist pentru a câștiga un ascendent moral asupra Vestului. „Ascendentul moral doar din asta îl mai trag, din faptul că ei au învins fascismul și că sunt principala victimă ca număr de persoane, și militari și civili, care au murit în al doilea Război Mondial”, mai explică Sorin Ioniță.
Pentru a înțelege cum folosește regimul Putin rescrierea istoriei în propaganda sa de stat, puteți asculta ultima ediție din vlogul Zaiafet - Trebuie să vorbim despre Putin, care este un rezumat al volumelor „Putin și putinismul” de Francoise Thom și „Hai să vorbim despre Putin. Ce nu înțelege occidentul” de Mark Galeotti, apărute recent la Editura Humanitas.
Internațional
👉 Amnesty International ar urma să-i redea lui Aleksei Navalnîi statutul de deţinut închis pentru a-şi fi exprimat protestul faţă de orânduirea politică. Organizația îi retrăsese în februarie acest statut, în urma unei campanii de denigrare a acestuia pe teritoriul Rusiei. (Thomson Reuters Foundation News)
👉 Geografia „deepfake” ar putea fi cea mai nouă formă de dezinformare online. (Euronews)
👉 Joseph Mercola, antivaccinist și proprietarul unuia dintre cele mai mari site-uri de remedii naturale din lume, a anunțat că va șterge de pe site-ul propriu toate informațiile care oferă presupuse remedii împotriva COVID-19.
Acesta a fost pus față în față cu posibilitatea de a fi interzis pe rețelele sociale. Pe Facebook, unde are peste 1 milion de followeri, a susținut tratamente precum inhalarea de înălbitor. (Coda Story)
👉 Umorul e mai bun decât zvonurile - este strategia pe care Taiwanul o folosește pentru a răspunde la provocarea adresată de dezinformare.
Audrey Tang este primul ministru transgender din lume și ministru al Digitalizării în Taiwan. Într-un interviu pentru SwissInfo vorbește despre inițiativa sa de a transforma Taiwanul într-un lider global al democrației digitale
👉 India și Iran se luptă cu cele mai violente valuri de îmbolnăviri cu COVID-19, sistemul medical din Argentina e aproape de colaps, iar Coreea de Nord se luptă cu un val de paranoia generat de infectările cu COVID-19, notează Coda Story într-un newsletter despre efectele dezinformării asupra pandemiei
👉 Dezinformarea începe să lovească și mediul de afaceri și poate afecta brandurile. Crunchbase arată că anul acesta Starbucks sau Sephora s-au confruntat deja cu campanii de dezinformare
👉 Facebook și Twitter tratează liderii politici globali cu mult mai multă lejeritate, atunci când vine vorba de conținut fals sau care îndeamnă la radicalizare, decât restul utilizatorilor. Twitter și-a întrebat utilizatorii dacă liderii globali ar trebui să respecte aceleași reguli și ce fel de sancțiuni ar trebui să primească atunci când încalcă regulile comunității. (Reuters)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue