View profile

Ediția #63

Misreport
Ediția #63
By Misreport • Issue #63 • View online
Bună dimineața,

👉 Paginile cu cea mai mare audiență despre care am relatat în investigația Atacul clonelor lui Șoșoacă din PressOne au fost șterse de pe Facebook. În plus, toate postările care conțineau link-uri de trimitere către site-ul newsfloe.com, promovat intens pe un grup de fani ai senatoarei Diana Șoșoacă au fost, la rândul lor, eliminate de pe rețeaua socială. 
Reamintim că paginile de Facebook însumau peste 80.000 de likes și 200.000 de followers, erau coordonate din afara României și amplificau artificial prezența senatoarei pe rețeaua socială.
Toate paginile de Facebook identificate de PressOne ca făcând parte din această rețea plătesc bani către Facebook pentru a-și crește artificial audiența pentru conținutul propagandistic și fals pe care le publică.
O parte din pagini sunt înregistrate chiar la sediul social al AUR, pe strada Geneva din localitatea Tunari, în județul Ilfov.
👉 #FALS Multiple postări, cât și articole din publicații online susțin în mod fals că Japonia ar fi interzis celor vaccinați împotriva COVID-19 să doneze sânge.
În România, subiectul a fost preluat de către puterea.ro, care a și sponsorizat o postare cu această informație fără a trimite la vreun articol pe site-ul propriu și fără să ofere orice informații suplimentare.
Ulterior, informația eronată a fost preluată de către evz.ro și activenews.ro.
👉 #FALS Informații false potrivit cărora vaccinarea anti-COVID-19 ar putea să îi facă sterili îi descurajează pe unii dintre americani să primească injecția de imunizare și îi obligă pe profesioniștii din domeniul sănătății să le demonstreze pacienților că ceea ce au citit online nu are nicio bază științifică. (AFP via Hotnews)
👉 #FALS Senatorul PSD Gabriel Mutu a declarat, în 6 mai, 2021, că România nu beneficiază în acest an de bani de la Uniunea Europeană. Factual a verificat afirmația acestuia și a concluzionat că este falsă
👉 #FALS „Statul și poporul moldovenesc sunt amenințate de Occident și România”, spune o narațiune propagată în Republica Moldova, reactivată în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Veridica o demontează și dovedește că e falsă
👉 China a folosit pandemia Covid-19 în profitul propriei imagini, într-o mediatizare a sa fără precedent pe plan mondial.
Mai mult de jumătate din țările care au participat la un studiu făcut de Federația Internațională a Jurnaliștilor (IFJ) susțin că reprezentarea Chinei în presa lor națională a fost mult mai bună decât de obicei încă de la începutul anului pandemic. (Europa Liberă)
Internațional
👉 Proprietarul unei măcelării din SUA le-a cerut clienților vaccinați să nu intre în magazinul său, ci să comande marfă și să aștepte ca aceasta să le fie livrată. El spune că face asta pentru a-și proteja clientele.
👉 …dar informațiile greșite sunt doar o parte a problemei care cauzează lipsă de încredere în vaccinuri. Lipsa de încredere în guverne și instituții publice vine să amplifice efectele informării greșite. (Axios)
👉 Dezinformarea e atât de crescută în India, încât cetățenii trebuie să depună eforturi serioase pentru a se informa corect. Doi ingineri au fondat o inițiativă de fact-checking care îi ajută pe oameni să urmărească adevărul. (Rest of World)
👉 Fake News este un show realizat pentru televiziunea rusească TV Rain care explică publicului din Rusia cum este manipulat de televiziunile de stat.
👉 TikTok lansează campania #FactCheckYourFeed, prin care urmărește să-și instruiască utilizatorii pentru a putea recunoaște conținutul fals. TikTok se folosește de video-uri pentru asta. (TikTok Newsroom)
👉 …iar Forbes notează că a crescut și cantitatea de „conținut sintetic” în cadrul campaniilor de dezinformare - adică acel tip de conținut obținut prin falsificare, cu ajutorul programelor de Inteligență Artificială sau machine learning.
De pildă, un raport FBI notează printre tipurile de conținut sintetic video-urile deepfake
👉 Un proiect de lege locală, finanțat de mai mulți membri ai Partidului Republican din SUA, vrea să impună „înregistrarea” persoanelor și jurnaliștilor care fac fact-checking, precum și posibilitatea ca aceștia să fie amendați în instanță dacă publicul se consideră afectat de munca lor. (The Detroit News)
👉 Rețeaua Rumble își trimite utilizatorii într-o mare de informații greșite și conținut fals. (Wired)
👉 Informațiile false și conspirațiile înfloresc pe grupurile de mămici din SUA. Mother Jones caută câteva din motivele pentru care se întâmplă asta.
👉 Un specialist în științe cognitive ne învață cum să comunicăm cu cei care cred în teoriile conspirației. (CNN)
👉 Jurnaliștii pot urma un set de reguli pentru a nu amplifica informarea greșită și conspirațiile în materialele pe care le scriu. (NiemanLab)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue