View profile

Ediția #64

Misreport
Ediția #64
By Misreport • Issue #64 • View online
Bună dimineața, e marți, 25 mai, acestea sunt știrile despre știrile false:

👉 #FALS Premierul Florin Cîțu a afirmat despre spectacolele pilot organizate în România că sunt „primul pas din revenirea la normalitate, un pas important pe care România îl face și cred că este prima țară din Uniunea Europeană care face acest pas.
Factual a verificat declarația sa și a descoperit că premierul minte: Olanda, Germania și Spania au derulat evenimente similare înaintea României.
👉 #FALS Mai multe videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare, distribuite de sute de ori, arată oameni care își pun magneți pe piele și susțin că aceștia se lipesc din cauza administrării vaccinului împotriva COVID-19.
Verificat AFP a vorbit cu mai mulți experți care arată că acest lucru este imposibil, în vaccinuri neexistând vreo substanță care să creeze un efect magnetic. Și nu, în vaccinuri nu există cipuri :)
👉 #DEZINFORMARE Propaganda pro-rusă încearcă să îl portretizeze pe fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, ca pe o victimă a unor mașinațiuni comise de sistemele de justiție ale SUA și România. Veridica demontează această narațiune falsă
👉 Grupurile de susținători ai doctoriței Flavia Groșan din Oradea, cunoscută după ce a susținut că ar fi tratat peste o mie de pacienți infectați cu COVID-19 după o schemă de tratament personală, funcționează ca adevărate camere de ecou.
În camerele de ecou nu sunt acceptate păreri contrare, membrii fideli tind să se radicalizeze, iar cei cu păreri diferite sunt excluși sau marginalizați. LARICS descrie cum funcționează camerele de ecou
👉 Platforme media şi grupuri activiste locale pornite de miliardarul chinez Guo Wengui constituie o reţea de dezinformare în SUA privind vaccinurile anti-COVID-19 şi politica americană, răspândind inclusiv conspiraţii QAnon, potrivit unui raport al companiei de analiză pe internet Graphika. (Washington Post via Adevărul)
Internațional
👉 Războiul cognitiv este acel tip de conflict în care terenul de luptă este mintea umană, iar obiectivele agresorului sunt de a schimba felul în care gândim și acționăm.
👉 Facebook a anunțat că a șters 110.000 de postări cu conținut fals referitor la pandemia de COVID-19, generat de utilizatori din Australia. (The Guardian)
👉 Din cauza dezinformării din rețea, tot mai mulți utilizatori ai TikTok cred că persoanele vaccinate vor muri în curând și cei nevaccinați vor rămâne un soi de „supraviețuitori singuratici”. (Vice)
👉 O angajată a televiziunii pro-Trump OAN strînge bani pentru a finanța un așa numit „audit” al desfășurării alegerilor în statul Arizona. Tot ea ar urma să și relateze, în exclusivitate, rezultatele presupusului audit. (BuzzFeedNews)
👉 Tacticile de dezinformare privind schimbările climatice evoluează.
Încrederea în presă, într-o perioadă în care rețelele sociale creează adevărate ecosisteme ale radicalizării, poate fi recâștigată dacă publicul se întoarce spre televiziunile și publicațiile locale. (The Atlantic)
👉 În Bolivia, campania de vaccinare anti COVID-19 este afectată de dezinformare: oamenii cred că vaccinul conține substanțe „satanice”. (Reuters)
👉 Una din cele mai prețioase resurse de care dispunem este atenția noastră.
Și trebuie să învățăm să identificăm și să ignorăm rapid informațiile nefolositoare, spune Sam Wineburg, doctor în psihologie și cercetător în domeniul educației digitale. (NiemanLab)
👉 O investigație fascinantă a dezvăluit un fals din lumea artei: o pictură atribuită lui Rembrandt s-a dovedit a fi realizată, de fapt, două sute de ani după moartea pictorului. (The Conversation)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue