Vezi profilul

Ediția #65

Misreport
Ediția #65
De Misreport • Ediția #65 • Vezi online
Bună dimineața, 
Pentru că e Ziua Copilului și avem o zi liberă, am pregătit o ediție light Misreport :)

Începem cu un story din care avem ceva de învățat, mai ales că România are un partid extremist în Parlament, care se exprimă pe rețele sociale promovând, uneori chiar contra cost, ura. (PressOne)
O organizație care supraveghează dezinformarea online în Israel spune că terenul pentru violențele din luna mai, soldate cu peste 300 de morți, a fost pregătit sistematic în mediul online, unde rasismul și discursul polarizator sunt încurajate constant de ani de zile.
Cu alte cuvinte, ura online se transformă în violență offline. Adică în realitate :)
În timpul violențelor din acest an, spre exemplu, Yair Netanyahu, fiul premierului israelian, a folosit contul său de Twitter cu peste 130K followers și un cont de Telegram pentru a justifica, cu informații false, atacul asupra unor obiective palestiniene. (BuzzFeed News)
În plus: 
Știri
👉 #DEZINFORMARE Deși procentul persoanelor vaccinate crește în toate țările care au acces la vaccinuri anti-COVID-19, mișcarea antivaccinistă continuă să fie foarte vocală, preluând și amplificând continuu ideea că vaccinurile sunt periculoase, cauzând chiar decesul mai multor persoane. LARICS analizează o parte din sursele acestui mesaj în România.
👉 #DEZINFORMARE Cazul jurnalistului Roman Protasevici, răpit și arestat după ce avionul în care zbura a fost forțat să aterizeze la Minsk, a dat naștere unui val de narațiuni false în Belarus și Rusia.
Unele frizează absurdul – Occidentul a fost acuzat că ar fi organizat incidentul ca pe o provocare – în timp ce altele doar caută să modifice, ușor, contextul, pentru a scoate din culpă Minskul.
Acestea afirmă, de pildă, că nu a obligat echipajul să aterizeze. Veridica trece în revistă mai multe narațiuni lansate pentru a oculta adevărul despre eveniment.
👉 …iar Rusia participă la joc, susținând prin dezinformare minciunile dictatorului Lukashenko. (Prospect)
👉 #FALS O postare care susține că guvernul Indiei „a confirmat” că „varianta indiană” de COVID-19 nu există, iar mass-media, autoritățile și medicii români au răspândit o minciună pentru a convinge oamenii să se vaccineze, a fost distribuită de mii de ori pe Facebook la sfârșitul lunii mai. Afirmațiile din postare sunt false, demonstrează Verificat AFP
Legea locală a fost impusă de către Partidul Republican după ce fostul președinte SUA, Donald Trump, a fost eliminat de pe Facebook și Twitter. Amenzile pe care le pot primi rețelele sociale variază între 25.000 și 250.000$. (The Verge)
👉 Facebook va eticheta paginile care răspândesc dezinformare în mod repetat. (TheNextWeb)
👉 Un grup de WhatsApp care aduce împreună membrii unei familii răspândite în India și SUA este locul perfect în care dezinformarea începe să justifice lipsa de cunoștințe și nevoia de confirmări.
👉 Comisia Europeană vrea ca Facebook, Twitter, TikTok și Google să fie responsabili pentru dezinformarea pe care o propulsează online.
Într-un document de miercurea trecută, Comisia cere platformelor să șteargă conturile care postează sau răspândesc conținut fals și să crească transparența publicității politice.
👉 Canada vrea ca YouTube și TikTok să prioritizeze conținutul canadian pentru utilizatorii de pe teritoriul său. Mișcarea vine ca o componentă a unui plan de a forța platformele de big tech să contribuie la economia țării. (The Wall Street Journal)
👉 Predicile unui pastor din SUA, pline de teorii ale conspirației și falsuri despre pandemia de COVID-19, au divizat o familie și au motivat unul din membrii familiei, acum decedat de COVID-19, să nu-și administreze vaccinul. CNN spune povestea familiei
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue