Vezi profilul

Ediția #66

Misreport
Ediția #66
De Misreport • Ediția #66 • Vezi online
Bună dimineața, 
Vă propun să începem luna iunie cu un citat bun pentru meditat.

„Rețelele sociale ne-au promis posibilitatea unor legături umane cu profunzime - acel tip de relații care presupun nuanțe și răbdare pentru problemele spinoase. În schimb, ne-au transformat pe toți în branduri. Brandurile sunt monolitice. Și sunt intenționat lipsite de nuanțe.” 
Charlie Warzel este jurnalist, autor de opinii pentru The New York Times. Într-o ediție a newsletter-ului său, Galaxy Brain (Substack), propune o discuție despre existența noastră ca ființe tridimensionale pe internet, un spațiu unidimensional.
V-ați imaginat vreodată internetul ca pe o peliculă care comprimă în ea timpul, spațiul și contextele? Dacă nu, textul lui Warzel poate fi un prilej bun de meditație.
Dacă vreți să mergeți și mai departe, vă recomand ultimul stand-up al lui Bo Burnham, Inside (YouTube/trailer), disponibil pe Netflix, care explorează în profunzime, cu ironie, umor și poezie, existența noastră în world wide web.
Știri despre știrile false
👉 Peste o sută de conturi false îl susțin și îl apără pe primarul sectorului 4 pe Facebook. Trolii care îl elogiază pe Daniel Băluță se ascund în spatele unor fotografii furate de pe alte conturi - de la o damă de companie din Israel, până la o cântăreață din Mexic sau chiar o jucătoare de volei din București.
Conturile false din „armata digitală” a sectorului 4 au două lucruri în comun: iubirea pentru primarul Daniel Băluță și ostilitate față de oricine e împotriva lui.
Buletin de București demontează firele acestei rețele și arată cum acționează atunci când sunt publicate investigații de presă care îl vizează pe primarul Daniel Băluță.
👉 #DEZINFORMARE Asasinatul de tip mafiot comis la Arad, unde mașina unui om de afaceri a explodat în timp ce acesta se afla la volan, este folosită de media pro rusă pentru a ataca NATO. Sputnik România Moldova, instituție de propagandă a Rusiei, scrie că din cauza apartenenței la NATO, România a devenit mult mai vulnerabilă și va fi ținta crimei organizate și a terorismului, iar atacul cu bombă de la Arad este un prim semnal.
Veridica.ro arată de ce această narațiune este falsă, iar obiectivul ei este să scadă încrederea românilor în NATO. 
👉 #FALS Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că România este „singura țară care are la dispoziție vaccinuri la liber”. Factual arată că, de fapt, și în SUA cetățenii se pot vaccina fără o programare, dar și în anumite zone din Londra, UK
👉 Facebook a anunțat vineri că păstrează suspendarea contului lui Donald Trump pentru următorii doi ani și că politicienii vor fi acum pedepsiți ca și ceilalți utilizatori atunci când încalcă regulile rețelei sociale, mai ales în caz de dezinformare. (AFP via Hotnews)
👉 …în același timp, două publicații din SUA arată că Trump se pregătește să răspândească o nouă dezinformare, potrivit căreia acesta ar urma să fie reinstalat la Casa Albă în luna august a acestui an. (Hotnews)
Internațional
👉 Comisia Europeană continuă să pună presiune pe giganții tech în ceea ce privește dezinformarea și conținutul fals referitoare la pandemia de COVID-19, pentru a susține campaniile naționale de vaccinare. (TechCrunch)
👉 … în același timp, un raport al Curții Europene de Audit arată că Uniunea Europeană are un plan învechit de combatere a dezinformării, elaborat în 2018, și care se concentrează pe acțiunile Rusiei. Acesta ar trebui să includă și amenințările recente, precum cele care vin dinspre China. Raportul critică și sumele investite în combaterea dezinformării, între 2015 și 2020, considerate infime. (Luxembourg Times)
👉 Guvernul francez a anunțat că va avea o agenție de stat care să combată dezinformarea și conținutul fals. (RFI)
👉 Trei din patru americani își supraevaluează abilitatea de a recunoaște conținutul fals. (The Independent)
👉 Cinci teorii ale conspirației privind vaccinarea anti-COVID-19, demontate de Forbes. Spoiler alert: nu, vaccinurile nu ne infectează cu variante ale virusului SARS-CoV-2 și nici nu ne modifică ADN-ul.
👉 Microsoft a blocat temporar apariția rezultatelor foto și video pentru utilizatorii care au căutat pe motorul Bing expresia „tank man”, referitoare la celebra fotografie cu un singur om care stă în fața tancurilor, în piața Tiananmen, în 1989. (The Guardian)
👉 Redactorul-șef Sputnik, Rossiya Segodnya și Russia Today l-a felicitat public pe președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, pentru răpirea și arestarea jurnalistului Roman Protasevici. (Reporters without borders)
👉 … asta în timp ce YouTube acceptă publicitate de la autoritățile din Belarus pentru a arăta cât mai multor utilizatori video-uri în care contestatarii regimului Lukașenko, arestați și torturați, își mărturisesc presupuse culpe. (EUvsDisinfo)
👉 Ce s-a întâmplat după ce Donald Trump a fost „exmatriculat” de pe rețelele sociale? New York Times ne explică și ne oferă și un vizual impresionant.
👉 O țineți minte pe ministra austriacă Karin Kneissl, care l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta ei? Acum e membru al board-ului de directori Rosneft, o companie de stat rusească. (The Guardian)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue