Ediția #67

#67・
3.7K

abonați

130

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #67
De Misreport • Ediția #67 • Vezi online
Bună dimineața, 
Vorbim deja de ani buni despre responsabilitate și reziliență ca metode de a opri răspândirea conținutului fals sau al dezinformărilor.
„ (…) când suntem corectați de alți oameni, suntem mai puțin dispuși să ne schimbăm opiniile. În schimb, când suntem atenționați într-un mod subtil de către o platformă, prin diverse mecanisme impersonale, suntem mai deschiși la revizuirea informațiilor distribuite”, explică Cristina Voinea, doctor în filosofie și cercetătoare la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată din cadrul Universității din București. 
În interviu, ea mai arată că, în general, tindem să respingem informațiile care ne contrazic opiniile și credințele. Psihologii numesc asta distorsiunea confirmării (confirmation bias).
Un studiu derulat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) și Google confirmă că rețelele sociale pot aplana răspândirea știrilor false prin mici atenționări care atrag atenția asupra corectitudinii informațiilor. (Pop!Inquirer)
Ceea ce se întâmplă e că atenționarea oferă cititorilor puțin timp de a reflecta asupra acurateței informației pe care tocmai au citit-o.
Și avem nevoie de timp pentru a înțelege informațiile pe care le citim, mai ales dacă ele vin în fluxul continuu pe care ni-l pun la dispoziție rețelele sociale.
Pe de altă parte, o cercetare citată de The Conversation arată că metoda menționată mai sus are mai puțin succes în timpul perioadelor de izolare, cum au fost cele generate de pandemia de COVID-19. 
O soluție utilă ar mai putea fi „inocularea” publicului cu bucățele de falsuri și tactici pe care le folosesc campaniile care dezinformează, așa cum își propun câteva jocuri pe care le-am mai amintit în Misreport (Bad News, Harmony Square sau Go Viral!).

Știri despre știrile false
👉 #FALS „1000 de avocaţi şi 10.000 de medici au intentat un proces pentru încălcări ale codului de la Nuremberg”, au titrat zeci de pagini sau postări pe reţelele de socializare ale unor pretinse publicaţii online în ultimele zile.
De fapt, presupusa informație este un fals care circulă de aproximativ un an în toată lumea și este demontat de mai multe organizații de fact-checking. (LARICS via Adevărul)
👉 …o altă versiune a acestui fals circulă în prezent în Canada și Argentina și susține că procesul ar urma să aibă loc la Curtea Supremă a Canadei. Și această presupusă știre a fost negată chiar de către Curtea Supremă a Canadei. (Verificat AFP)
👉 #FALS Nu, jucătorul Christian Eriksen de la Inter Milano, care a suferit un atac de cord săptămâna trecută, în timpul unui meci de fotbal, nu a avut COVID-19 și nici nu a fost vaccinat împotriva bolii. (Reuters)
DigiSport a publicat o știre care lăsa să se înțeleagă că ar fi putut exista o legătură între presupusa vaccinare a sportivului și prăbușirea acestuia pe teren. (Laurențiu Dincă via Facebook)
👉 #FALS Părintele Zenovie, stareţul de la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, le-a spus enoriașilor, în timpul unei slujbe, că cei care s-au vaccinat vor deveni zombi și că în loc de piele le vor crește solzi de pește
Internațional
👉 VTimes, unul din ultimele ziare independente ale Rusiei, a anunțat că se va închide, după ce a fost nominalizat pe lista „agenților străini”. Kremlinul a promovat o lege care îi permite să numească entitățile care primesc finanțare din afara țării „agenți străini”. (The Guardian)
👉 Unul din cetățenii SUA judecați pentru că au pătruns în clădirea Capitol Hill la începutul acestui an susține acum că a fost victima dezinformării. Avocatul său a solicitat eliberarea pe motiv că acesta ar fi fost „înșelat de QAnon”. (Associated Press)
Odată ajunși în grupuri, aceștia au promovat ideea că alegerile prezidențiale ar fi fost fraudate sau că actualul președinte al SUA, Joe Biden, ar fi pedofil.
Printre mesajele pe care le-au mai răspândit se află și critici la adresa autorităților SUA pentru felul în care au gestionat pandemia.
👉 Propaganda pro Kremlin își schimbă tonul în Ucraina: se concentrează mai puțin pe glorificarea lui Vladimir Putin și mai mult pe demonizarea Vestului. (Atlantic Council)
👉 Liderii NATO vor discuta la summit-ul de la Bruxelles inclusiv despre metode de contracarare pentru atacurile dezinformative lansate de Rusia și China, a anunțat cancelarul german Angela Merkel. (Reuters)
👉 Problema cu falsurile demontate despre vaccinurile anti-COVID-19 e că prea puțină lume le și citește. (First Draft via Nieman Lab)
👉 Nigeria a suspendat accesul cetățenilor săi la Twitter după ce un tweet al președintelui țării a fost blocat de platformă, din cauză că reflecta un comportament abuziv. (The Guardian)
👉 …iar Twitter a suspendat contul scriitoarei feministe Naomi Wolf, după ce aceasta a postat teorii ale conspirației legate de vaccinurile anti-COVID-19. Printre acestea, Wolf a scris că vaccinurile ar fi „platforme software pe care se poate face upload”. (BBC)
👉 O privire în interiorul angrenajului care propagă dezinformarea în Canada, pornind de la povestea unui reporter care analizează conținutul fals de ani de zile, în Montreal Gazette
👉 Programele de Inteligență Artificială care scriu știri pot să scrie și conținut fals care să pară credibil și să păcălească cititorii, arată un experiment al unei echipe de cercetători de la Universitatea din Georgetown. (Wired)
👉 Eric Clapton a promovat într-un interviu teorii conspiraționiste despre vaccinul împotriva COVID-19. Clapton a repetat informații false potrivit cărora vaccinul ar determina sterilitatea la femei. (Guitar.com)
👉 De ce ajung unii oameni la acțiuni extreme pentru a duce mai departe credințele unui grup. (The Conversation)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue