View profile

Ediția #68

Misreport
Ediția #68
By Misreport • Issue #68 • View online
Bună dimineața,
#DEZINFORMARE Cetățenii din Voluntari, „sponsori” oficiali ai propagandei ruse. Mai multe emisiuni difuzate de-a lungul lunilor mai și iunie în grila de seară a televiziunii Metropola TV, deținută de o societate a Consiliului Local al orașului Voluntari, repetă obsesiv teme de propagandă ale Kremlinului, dintre care cea mai cunoscută este „România, colonia occidentului”. 
Asta în condițiile în care Federația Rusă este menționată drept amenințare la securitatea națională în Strategia Națională de Apărare a României, iar Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a respins de-a lungul ultimilor ani licențierea unor posturi de televiziune, de teamă că acestea ar difuza propaganda Kremlinului. E cazul postului RTR, care a solicitat în 2017 licență locală pentru județul Iași.
Mai mult, într-o perioadă în care autoritățile guvernului susțin campania națională de vaccinare anti-COVID-19, aflată în declin, televiziunea orașului Voluntari promovează masiv presupuse informații, dovedite deja ca fiind false, referitoare la vaccinuri. (PressOne)

👉 #DEZINFORMARE După ce jurnalistul Roman Protasevici a fost răpit și sechestrat în urma deturnării zborului în care se afla, regimul din Belarus a declanșat o campanie de dezinformare menită să ascundă adevărul celor întâmplate. Analistul Armand Goșu disecă această campanie în emisiunea Breaking Fake News, difuzată de TVR 1. (via YouTube)
👉 #FALS Nu, Senatul Statelor Unite nu a confirmat că coronavirusul este o minciună.
Zeci de mii de utilizatori de Facebook au distribuit în ultima săptămână un videoclip care arată o conferință de presă a cinci senatori republicani americani, susținând că Senatul SUA a anunțat oficial că „corona este o minciună”.
Această afirmație este însă înșelătoare. Senatorii republicani din videoclip ridică într-adevăr întrebări cu privire la originea coronavirusului, dar nu se îndoiesc de existența acestuia. (Verificat AFP)
👉 #FALS Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că România este „singurul stat european care a publicat tot, inclusiv anexele”, referindu-se la Planul Național de Redresare și Reziliență. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este o minciună
👉 Facebook oferă mai multe instrumente de moderare administratorilor de grup, un nou efort pentru a asigura schimbări pe rețeaua socială, acuzată în mod regulat de încurajarea răspândirii urii în societate. (AFP via HotNews)
Internațional
👉 Dacă marile companii de publicitate online ar delista site-urile cunoscute pentru promovarea de conținut fals și dezinformare, asta ar reprezenta o metodă ieftină și eficientă de combatere a falsurilor online. În acest moment, Google livrează 48% din traficul pentru anunțuri publicitare către astfel de site-uri, arată un studiu al University of Michigan, School of Information. (Boom)
Rolul acestora va fi de a crea o rețea de actori care să detecteze și să analizeze dezinformarea, să organizeze acțiuni de educație media și să susțină autoritățile și mass media locale.
👉 NATO și Ucraina au fost printre țintele dezinformării ruse în săptămâna care a trecut, în spațiul european. (EUvsDisinfo)
👉 În spatele canalelor de Telegram care creează și promovează valuri de dezinformare despre pandemia de COVID-19 în Spania se află site-uri de propagandă ale Rusiei, politicieni locali care neagă gravitatea pandemiei sau organizații de extremă dreaptă. (coda story)
👉 Unii politicieni de extremă dreapta din Germania au început să vorbească despre „posibile fraude” la alegerile parlamentare care urmează să se desfășoare în țară. Tactica lor amintește de cea a fostului președinte SUA, Donald Trump. (Politico.eu)
👉 Un document care descrie un plan secret de a crea noi variante de coronavirus, prezentat pe rețelele sociale din UK ca fiind creat de prestigioasa universitate Imperial College London, este un fals. (Reuters Fact Check)
👉 Susținătorii lui Donald Trump inundă mediul online cu afirmații despre care știu că sunt false, fără nicio considerație pentru adevăr, pentru a controla ceea ce se discută online și a pune în umbră subiectele relevante de pe agenda publică. (Wired)
👉 QAnon and on! O analiză The Guardian arată că apetitul oamenilor pentru teorii ale conspirației este în continuare ridicat, iar adepții teoriilor conspirației QAnon așteaptă doar o nouă poveste la care să se ralieze. 
👉 The Bulletin a realizat o hartă cu narațiunile false despre COVID-19, în funcție de regiunile lumii.
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue