Ediția #69

#69・
3.7K

abonați

130

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #69
De Misreport • Ediția #69 • Vezi online
Bună dimineața, 
Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută Raportul Matić, denumit așa după autorul său, europarlamentarul croat Predrag Fred Matić.
Documentul aprobat privește sănătatea sexuală și a reproducerii și drepturile aferente în UE, în contextul sănătății femeilor, și nu are valoare de lege. Ca atare, Raportul Matić nu conține „prevederi”, ci recomandări sau solicitări față de statele europene.
HotNews arată că Raportul Matić nu are caracter obligatoriu, ci face apel la statele membresă garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii”.
Cu toate acestea, o serie de politicieni din România au ales să prezinte eronat votul asupra adoptării raportului, susținând că acesta reglementează că „bărbații vor putea naște” (Sebastian Bodu via Facebook) sau că bărbații vor „împărți cu mamele povara alăptării”. (Pavel Popescu via Facebook)
„Numărul avorturilor este similar în țările în care avortul este permis și în cele în care nu este permis. Dar avorturile clandestine sunt periculoase pentru sănătatea femeilor, putând avea consecințe fatale”, a arătat Predrag Matić, după votul asupra raportului. (TheParliamentMagazine.eu)

👉 #DEZINFORMARE Kremlinul a investit în total 11,5 milioane de euro cu scopul de a-l face pe Igor Dodon președinte al Moldovei și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală, a dezvăluit tabloidul german BILD.
O parte din acești bani erau destinați unor operațiuni de dezinformare, mită pentru „candidații prietenoși” care ar fi implementat politica Kremlinului în Republica Moldova, „proiecte media” de propagandă sau mită pentru observatori străini. (BILD via G4Media)
👉 #FALS Nu, vaccinurile anti COVID-19 nu conțin metale grele, iar testele RT PCR nu conțin „agenți cancerigeni”. Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford a demontat pentru HotNews câteva teorii ale conspirației care circulă pe internet în ultima perioadă
👉 #FALS Ministrul Muncii, Raluca Turcan, minte atunci când spune că avem o decizie a Curții Constituționale care „spune foarte clar că este neconstituțional și inechitabil ca femeile să se pensioneze mai devreme decât bărbații“, arată Factual.
Internațional
👉 Rusia și Iran sunt principalele surse de comportament inautentic coordonat de pe Facebook, a anunțat compania într-un raport făcut public săptămâna trecută. SUA și Ucraina sunt cele mai afectate țări de acest tip de agresiune. (CNN Business)
De fapt, avem de-a face cu o campanie de propagandă a Chinei, menită să contracareze informațiile care susțin că minorității uigure îi sunt încălcate drepturile în regiunea Xinjiang. (ProPublica & New York Times)
👉 Scoția se confruntă cu campanii de dezinformare venite dinspre China, Iran și Rusia, arată un raport realizat de un parlamentar. Acesta sugerează și ca Guvernul Scoției să creeze un post de comisar, a cărui activitate să se deruleze pentru combaterea acestui tip de agresiuni din partea guvernelor ostile. (The Scotsman)
👉 SUA a blocat 36 de site-uri iraniene care răspândeau dezinformare. La câteva ore după blocare, acestea reveniseră online, pe domenii de internet diferite. (Reuters
👉 O publicație fictivă cu zeci de postări pe Twitter și un actor cubanez angajat printr-o aplicație prezintă Pakistanul ca fiind o destinație sigură pentru evenimentele sportive. Coda Story arată că avem de-a face cu o campanie de dezinformare
Rusia înregistrează acum cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei, a declarat lockdown în anumite provincii și se confruntă cu un procent foarte mic de cetățeni imunizați prin vaccinare - doar 11%.
👉 O serie de cercetări științifice derulate în timpul pandemiei arată că există o conexiune între anxietate, izolare socială, emoții negative, depresie și posibilitatea crescută de a crede în teoriile conspirației. Health Reporter studiază asocierea dintre nevoile psihologice neîmplinite și atracția față de conspirații
👉 BBC își înăsprește regulile de securitate după ce un jurnalist a devenit ținta antivacciniștilor și a protestatarilor anti lockdown, fiind numit „trădător”. Jurnalistul a fost, de asemenea, amenințat cu moartea. (The Guardian
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue