View profile

Ediția #7

Misreport
Ediția #7
By Misreport • Issue #7 • View online
Bună dimineața :)
Săptămâna trecută a marcat noi recorduri negative pe frontul știrilor publicate de presa din România.

captură Ionuț Codreanu, Active Watch
captură Ionuț Codreanu, Active Watch
👉🏻 #FAKE NU, nu “avem vaccinul” care creează imunitate la virusul SARS-CoV-2, așa cum au anunțat mai multe surse media săptămâna trecută. (Libertatea)
👉🏻 Digi24 a anunțat sâmbătă seara decesul șefei secției ATI de la Spitalul Gerota din București. Informația a fost dezmințită mai târziu, în aceeași seară, de secretarul de stat Raed Arafat. (Libertatea)
👉🏻 CONȚINUT ÎNȘELĂTOR VIRAL Televiziunea publică germană (ZDF) a verificat încă de săptămâna trecută câteva din afirmațiile doctorului german Sucharit Bhakdi, devenit viral între timp și în România (Youtube). Potrivit ZDF, numerele pe care le vehiculează doctorul sunt mai mici decât cele anunțate oficial, iar ipotezele enunțate de acesta nu au susținere științifică. (ZDF prin Microsoft Translator)
👉🏻 MAI a solicitat suspendarea unei platforme care imită un ziar, generată în afara României, cu domeniul breackingnews.xyz, conexată cu propaganda pro-Kremlin (Facebook/Vlad Ursulean)
👉🏻 MAI a mai solicitat corectarea informațiilor false publicate de site-ul bpnews.ro, potrivit cărora Polidinul ar vindeca îmbolnăvirea cu COVID-19 (Europa Liberă). Despre bpnews.ro am scris în PressOne încă din 20 februarie că este o platformă promovată pe bani de către fostul deputat PSD Ninel Peia, absolvent de studii de securitate și promotor al propagandei pro-Kremlin în România.
👉🏻 CONȚINUT VIRAL Rubrika: Un articol publicat de siteul VestiDinRusia.ro a fost printre cele mai viralizate articole pe Facebook: Coronavirus. Rusia duce în Italia opt brigăzi mobile de specialiști militari în virusologie și medici”. Surse oficiale din Italia au declarat pentru cotidianul La Stampa că ajutoarele trimise de Rusia sunt în mare parte inutile și acuză că gestul face parte dintr-o campanie de imagine. (Business Insider)
👉🏻 Norica Nicolai, fost europarlamentar ALDE, este citată cel puțin de două ori în ultima săptămână și jumătate de către una din principalele surse de propagandă pro-Kremlin în România, site-ul Sputnik România Moldova. 
👉🏻 #ANTIDOT pentru teoriile conspiraționiste, iată mărturia unui medic: “Asta ne îngrijorează, că oamenii nu vor înțelege. Au impresia că încă sunt teorii conspiraționiste. Ne trimit mesaje și articole, înnebuniți că e mână politică, că la Timișoara s-a inventat deja vaccinul și că nu se dă și în restul țării că nu e interes.” (PressOne)
Internațional
👉🏻 Parteneriat între Organizația Mondială a Sănătății și WhatsApp pentru a susține informarea corectă în perioada pandemiei de COVID-19. (Wired)
👉🏻 Guvernul Canadei va cumpăra publicitate de 30 de milioane de dolari pentru a ajuta publicațiile ale căror venituri sunt afectate de pandemie. (National Observer)
👉🏻 O aplicație care permitea chinezilor să treacă peste cenzura impusă de guvern și să afle informații despre coronavirus a fost retrasă de Apple din versiunea chinezească a AppStore. (PCMag)
👉🏻 Cum se “reinventează” influencerii de fashion, acum că nu-și mai pot părăsi casele. (The Verge)
👉🏻 Guvernul Slovaciei va aproba o lege care permite autorităților statului să folosească datele operatorilor de telecomunicații pentru a supraveghea cetățenii aflați în carantină. (Reuters)
Comisia Europeană a precizat că în orice acțiuni în care vor fi colectate date mobile, acestea vor respecta drepturile cetățenilor în ceea ce privește protecția vieții private și a datelor. (Comisia Europeană)
👉🏻 Cuvântul “pâine” a devenit mai “trending” ca niciodată în căutările operate de Google (Eater)
👉🏻 Fă-ți testul dezinformării despre pandemia de COVID-19 (openDemocracy)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue