Ediția #70

#70・
2.8K

abonați

94

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #70
De Misreport • Ediția #70 • Vezi online
Bună dimineața, 
În SUA, fostul președinte Donald Trump repornește mașinăria dezinformării care a dus, la începutul anului, la violențele de la Capitol Hill din Washington DC. În România, Ministerul Afacerilor Externe a fost sursa unui fals referitor la condițiile aplicate turiștilor care se pregăteau să meargă în vacanțe în Grecia cu mașinile.

👉 #FALS O fotografie care arăta sute de șoferi care își lăsă mașinile în mijlocul unei autostrăzi, într-un presupus protest împotriva creșterii prețurilor la carburant în Germania, a fost distribuită de câteva mii de ori pe Facebook. Fotografia este reală, dar arată un blocaj în trafic din China în 2012. (Verificat AFP)
👉 #FALS Nu, turiștii români nu vor fi testați obligatoriu la intrarea terestră în Grecia, așa cum greșit a anunțat Ministerul Afacerilor Externe din România săptămâna trecută. Greșeala se datorează unei erori de traducere. (Europa Liberă)
👉 #FALS Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „Românii mănâncă 70% produse de import”. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că e o minciună
👉 #DEZINFORMARE Maia Sandu le acordă sirienilor cetățenia Republicii Moldova, în timp ce moldovenii pleacă din țară, scrie Komsomolskaia Pravda.
Este reluată astfel o miniciună promovată de Rusia la alegerile prezidențiale din 2016, când a fost răspândită afirmația falsă că în Republica Moldova vor fi aduși 30 de mii de refugiați sirieni. (Veridica)
Procurorul general Karl Racine caută documente interne care să arate cum penalizează gigantul social media utilizatorii care violează politicile sale privind dezinformările legate de vaccinuri. (Bloomberg via Libertatea)
Internațional
👉 Șaptesprezece cercetători de la universități renumite semnează o lucrare în care atrag atenția că studiul comportamentului colectiv generat de apariția internetului și a rețelelor sociale ar trebui să devină o „disciplină de criză”. Schimbarea rapidă a felului în care comunicăm și faptul că nu înțelegem pe deplin ce efecte poate să aibă această schimbare este o provocare pentru democrație și pentru progresul științific, demonstrează cercetătorii. (Vox) Puteți citi studiul original aici.
👉 Anglia a intrat în spațiul maritim rusesc și școlile din Vest îi învață pe copii că Isus era bisexual sunt două falsuri care s-au regăsit în temele de propagandă pe care Rusia a încercat să le folosească în favoarea sa săptămânile trecute. (EUvsDisinfo)
👉 Un raport arată că drepturile minorităților în spațiul digital au fost afectate negativ în timpul pandemiei de COVID-19 în Europa Centrală și de Sud-Est. (Balkan Insight)
👉 Povestea lui Jeffrey Sabol, un absolvent de fizică din SUA care a participat la ocuparea Capitol Hill în 6 ianuarie, 2021, arată puterea pe care o are dezinformarea - de a schimba felul în care percepem realitatea. (PolitiFact)
👉 …în timp ce Departamentul de Securitate Națională (DHS) din SUA avertizează că violențele din 6 ianuarie se pot repeta vara aceasta din cauza unei false teorii care spune că în august, fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, ar urma să fie repus președinte al SUA. (CNN)
👉 Comportamentul coordonat al unor conturi false pe rețelele sociale poate să ne determine să ne schimbăm opiniile sau să credem dezinformări, spune Diego Pacheco, un „vânător de boți” care lucrează cu centre universitare. (coda story)
👉 Milioane de oameni din Asia, din comunități vulnerabile, refuză vaccinarea anti COVID-19 din cauza dezinformării online și a propagandei anti vaccin. În Thailanda și Filipine mai puțin de 10% din populație a fost inoculată cu o doză de vaccin. (Business Standard)
👉 Un raport așteptat al Guvernului SUA nu reușește să ofere explicații satisfăcătoare în ceea ce privește analiza a 144 de cazuri de „fenomene aeriene inexplicabile”, arătând doar că acestea nu au putut fi conexate cu existența vieții extraterestre. (Associated Press
👉 Twitter a suspendat permanent contul activistei anti vaccin care a lansat teoria conform căreia vaccinurile anti-COVID-19 „ne fac magnetici”. (Business Insider)
👉 … și tot Twitter dezvoltă mai multe tipuri de a eticheta conținutul fals și dezinformarea. (TechCrunch)
👉 Politico notează că a studiat un raport realizat de oameni de știință din domeniul schimbărilor climatice în care se arată că marile companii petroliere, printre care și Exxon, au folosit campanii de dezinformare pentru a submina eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră
👉 Dezinformarea reprezintă un atac la adresa democrației, radicalizează societatea și îi pune în umbră pe cei vulnerabili, arată o declarație comună inițiată de Ucraina la cea de-a 47-a reuniune a Consiliului Drepturilor Omului. (Misiunea permanentă a Ucrainei la Geneva)
👉 Funcționează jocurile care acționează ca niște „vaccinuri” împotriva dezinformării pe diverse teme? Da, însă nu pentru perioade lungi de timp. (Devex.com)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue