Vezi profilul

Ediția #71

Misreport
Ediția #71
De Misreport • Ediția #71 • Vezi online
Bună dimineața,

👉 #FALS Premierul Florin Cîțu a afirmat că o posibilă rectificare pozitivă a bugetului ar însemna „o premieră pentru România”.
Factual a verificat afirmația acestuia și a descoperit că este o minciună: peste jumătate din rectificările bugetare adoptate din 1992 încoace au fost pozitive.
👉 #DEZINFORMARE Românii sunt la fel de vulnerabili în fața propagandei rusești ca acum 5 ani; educația media rămâne un proiect prea îndepărtat, iar Putinismul nu va dispărea odată cu Putin, susține istoricul Armand Goșu, specialist în politica și societatea rusă și spațiul ex-sovietic, la lansarea cărții sale Rusia. O ecuație complicată (Humanitas, 2021). (HotNews)
👉 Un registru al proprietarilor tuturor site-urilor care se consideră a fi informative, asemănător registrului organizațiilor non-guvernamentale, ar putea servi drept instrument de combatere a dezinformării în Moldova. (Radio Chișinău)
👉 #FALS „Prietena fidelă a Maiei Sandu, cancelarul german Angela Merkel, nu vrea Republica Moldova în componenţa UE” susține o narațiune amplificată în Moldova înaintea alegerilor parlamentare anticipate. Veridica.ro demonstrează că vorbim de un fals.
Internațional
👉 După antivaccinism, ne confruntăm și cu teoriile care neagă existența microbilor și pretind că au chiar valoare științifică. (The Conversation)
Brazilia, Germania, Franța, Japonia și Polonia sunt printre cele mai afectate state.
👉 Cât de ușor este să generezi o campanie de răspândire a informațiilor greșite? Defense One arată că e aproape prea ușor să imiți trolli Rusiei
Majoritatea mesajelor distribuite de aceștia susțin că pandemia de COVID-19 nu există, măsurile de izolare socială luate de guverne sunt inutile, măștile sunt inutile și nu protejează. (Metro)
👉 Mercenarii de origine rusă nu sunt în Africa doar pentru bani - uneori ei servesc direct intereselor regimului Putin. (Foreign Policy)
👉 Scientific American a retras o opinie pro palestiniană care nu conținea nicio eroare factuală. (The Intercept)
👉 Susținătorii teoriilor conspirației reunite sub denumirea QAnon încearcă să infiltreze școlile din SUA și să transforme credințele pe care le au în idei de materii școlare. Și asta este posibil pentru că în USA comunitățile locale decid într-o proporție covârșitoare ce studiază elevii la școală. (MSNBC)
👉 Șapte dintre cei mai răi șarlatani ai pandemiei de COVID-19 au folosit frica publicului și informarea greșită pentru a se pune pe ei înșiși în centrul atenției. Falsurile pe care le-au promovat au generat pierderi de vieți. Printre aceștia se află antivacciniști celebri sau foști medici care au susținut tratamente greșite sau teorii ale conspirației. (Gizmodo)
👉 Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 este reală și se răspândește mai rapid decât varianta inițială a virusului, demonstrează datele științifice. Cu toate acestea, avem meme care susțin că varianta Delta ar fi „fake news” - ceea ce este un fals. (FactCheck.org)
👉 Echipa fostului președinte american Donald Trump a lansat propria rețea socială, GETTR, despre care afirmă că „apără libertatea de exprimare” și va crea o adevărată piață pentru idei. (Politico
👉 … în timp ce Donald Trump a dat în judecată Twitter, Facebook și Google, acuzându-le de cenzură. (BBC)
👉 Opinie: SUA și Uniunea Europeană trebuie să-și alinieze eforturile de a combate dezinformarea înainte ca liderii extremiști să înceapă să acceadă în poziții politice alese. (Wired)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue