Vezi profilul

Ediția #72

Misreport
Ediția #72
De Misreport • Ediția #72 • Vezi online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută am avut un moment unic: președintele SUA, Joe Biden, a pus reflectoarele pe responsabilitatea rețelele sociale față de conținutul pe care îl găzduiesc.

Biden a afirmat că acestea „ucid oameni”, din cauză că permit răspândirea informațiilor false privind vaccinarea anti COVID-19, notează Europa liberă.
Printre falsurile care circulă online atât în SUA cât și în România se numără următoarele narațiuni #FALSE:
  • vaccinarea ar fi un plan diabolic al industriei pharma, menit să îmbolnăvească populația;
  • vaccinarea ar fi ucis mai multe persoane decât COVID-19;
  • vaccinarea ar crește cu 800% riscul unei boli cronice;
  • virusurile nu ar supraviețui în afara corpului uman;
  • Bill Gates ar intenționează să injecteze toată lumea cu microcipuri, ca parte a programului de vaccinare;
  • vaccinarea ar viza doar „resetarea economiei globale”;
👉 #DEZINFORMARE 12 persoane sunt responsabile pentru 65% din dezinformarea privind vaccinul anti-Covid din SUA. (CNN via Libertatea)
👉 #DEZINFORMARE În Moldova, rapoartele elaborate de către organizațiile mass-media, cât și constatările Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC), au scos în prim-plan faptul că mass media, cu unele excepții, au avut un comportament părtinitor, au reflectat într-un mod dezechilibrat concurenții electorali și nu au asigurat informarea complexă a publicului despre procesul electoral și modalitatea de exercitare a dreptului la vot. (Radio Chișinău)
Informațiile fac parte dintr-o investigație globală ce dezvăluie că un număr foarte mare de persoane au fost spionate prin intermediului acestui soft complex vândut guvernelor. (The Guardian via G4Media)
Internațional
👉 La șapte ani după doborârea zborului MH17, o analiză asupra dezinformării pro ruse din jurul evenimentului arată cum au evoluat narațiunile menite să victimizeze Rusia și să ascundă adevărul referitor la cauza prăbușirii. (EUvsDisinfo)
Asta înseamnă că persoanele care colaborează cu organizația menționată pot fi amendate sau cercetate penal, dar și că partajarea conținutului produs de site poate fi pedepsită. (The Bell)
👉 Numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou în SUA, pe fondul scăderii numărului de persoane imunizate cu vaccinurile anti COVID-19.
👉 O analiză realizată de doi cercetători de la Universitatea Utrecht subliniază câteva din motivele pentru care falsul „documentar” Plandemic s-a răspândit cu viteză pe rețelele sociale acum un an.
👉 Facebook a fost entuziasmat la început de reporterii care foloseau CrowdTangle - un instrument de analiză a rețelei sociale. Acum, oficialii Facebook se plâng că transparența înseamnă materiale jurnalistice care pun rețeaua într-o lumină proastă și încearcă să modifice datele la care au acces jurnaliștii. (NiemanLab)
👉 Politicieni și jurnaliști din Marea Britanie au numit 19 iulie, ziua în care au fost ridicate majoritatea restricțiilor anti pandemie, „ziua libertății”. The Conversation arată de ce avem de-a face cu o campanie de propagandă în acest caz
👉 Donald Trump le-a oferit fanilor săi cuvintele care să-i ajute să nege realitatea. Unul dintre cele mai de succes este expresia „fake news”. (BuzzFeed News)
👉 Imaginea virală cu un BMW înconjurat de inundații puternice, pe care este lipit un sticker cu mesajul „F**K YOU GRETA” este falsificată. (CNN)
👉 O opinie care argumentează că toți ar trebui să renunțăm la conturile de Facebook. (Washington Post)
Prieteni, e mijlocul verii și Misreport pleacă în vacanță, ceea ce vă dorim și vouă :) Următoarea ediție Misreport va ateriza în căsuțele voastre de mail marți, 3 august. Să ne revedem voioși!
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue