Ediția #73

#73・
3.7K

abonați

130

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #73
De Misreport • Ediția #73 • Vezi online
Bună dimineața, 
Pe măsură ce numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 începe din nou să crească în mai multe state, revin în prim plan și discuțiile despre campaniile de dezinformare din jurul vaccinurilor și a campaniilor naționale de vaccinare anti COVID-19.

👉 #DEZINFORMARE YouTube suspendă contul unui post de televiziune australian pentru „dezinformare” în privința COVID-19. (Digi24)
👉 #FALS Întreaga industrie a dietei este construită pe fake news, susține doctorul Michael Greger, în cartea „How Not to Diet”. Potrivit acestuia, domeniul nutriției se confruntă cu minciuni, iar cărțile despre diete sunt cele mai rele. (HotNews)
👉 #FALS „România are astăzi cea mai mică rată de infectare cu coronavirus din Europa”, declara premierul Florin Cîțu pe 13 iulie. Factual a verificat declarația lui și a descoperit că la momentul acesteia, Polonia era țara cu cea mai mică rată de infectare. România este, în același timp, țara cu cea mai mare rată a mortalității cauzate de COVID-19.
👉 #DEZINFORMARE Occidentul vrea să destabilizeze vecinătatea Rusiei și a provocat revoluţii în Belarus şi Ucraina, dar și o confruntare geopolitică în Moldova, susține ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
De fapt, acesta recurge la o narațiune de propagandă pe care regimul Putin a mai instrumentat-o pentru a-și justifica acțiunile: aceea a „inamicului extern”. De data aceasta este reactivată în contextul în care regimul Putin se pregătește pentru alegerile din toamnă. (Veridica)
Internațional
👉 Eforturile de a vaccina populația vulnerabilă din Uniunea Europeană se lovesc de efectele dezinformării, suspiciune și furia populației. (NY Times)
👉 Companiile big tech au o problemă serioasă legată de răspândirea informațiilor greșite despre vaccinarea anti COVID-19. The Conversation explorează recomandările unor experți social media pentru combaterea dezinformării
👉 O falsă informație devenită virală în Germania pretindea că trupurile a 600 de copilași ar fi fost găsite plutind pe apă în timpul inundațiile de săptămânile trecute. Deutsche Welle a ajuns la sursa acestei dezinformări și a descoperit că este legată direct de membri ai QAnon
👉 Doar 2% dintre copiii britanici au capacitățile necesare de a evalua critic informațiile pe care le consumă pe internet, se arată în noua Strategie de combatere a dezinformării, publicată de Guvernul Marii Britanii. În primul an, documentul prevede un buget de 340.000 de lire sterline adresat utilizatorilor vulnerabili - în rândul cărora sunt și copiii cu vârsta sub 15 ani. (Evening Standard)
👉 … în același timp, marea majoritate a publicațiilor online de știri din Marea Britanie observă o scădere a procentului de cititori tineri începând cu 2019. (Press Gazette)
👉 Studiile științifice realizate cu metodologii precare și care ajung la concluzii eronate amplifică dezinformarea legată de vaccinurile anti COVID-19 și descurajează vaccinarea. (France 24)
👉 Utilizatorii australieni ai Facebook au fost ținta a cel puțin patru campanii de dezinformare, în care rețele de conturi false au fost folosite pentru a distorsiona dezbaterea publică. (Herald Sun)
👉 Greentrolling este o mișcare a unor activiști de mediu care folosesc strategiile trolilor pentru a submina comunicarea companiilor petroliere, mai ales atunci când aceasta dezinformează. (Washington Post)
👉 Marea minciună a presupusei „fraudări” a alegerilor prezidențiale din SUA, pretinsă de Donald Trump, este finanțată de grupuri economice puternice și poate avea consecințe fatale pentru democrație în viitor, arată New Yorker
👉 #INTERVIU Modelul de business al Facebook înseamnă profit de pe urma atenției utilizatorilor prin publicitate, explică două jurnaliste The New York Times, autoarele volumului An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Domination.
👉 …în același timp, Mark Zuckerberg descrie Facebook-ul viitorului, folosind termenul „metaverse”. În următorii 5 ani, rețeaua ar urma să devină un univers virtual complex, în care utilizatorii se vor putea identifica printr-un avatar, vor avea acces la elemente complexe de Virtual Reality (VR) sau realitate augmentată (AR) și vor putea interacționa cu acestea sau între ei. The Conversation dezvoltă și explică acest model.
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue