Vezi profilul

Ediția #74

Misreport
Ediția #74
De Misreport • Ediția #74 • Vezi online
Bună dimineața,

Scopul este de a delegitima Occidentul și de a spori influența și imaginea pozitivă a Chinei în străinătate, sugerează un raport realizat de Centrul pentru Reziliența Informațională. (BBC via Digi24)
👉 #FALS Vaccinul Pfizer împotriva Covid-19 nu conține oxid de grafen, așa cum eronat susțin mai multe articole publicate în spațiul european luna trecută. Informația că ar conține provine dintr-un studiu greșit metodologic.
Experții au confirmat pentru AFP că nu există dovezi privind prezența acestor substanțe în vaccinul Pfizer - sau în vreun alt vaccin disponibil pe piața din Europa de astăzi. (Verificat AFP)
👉 #FALS Noul Guvern de la Chișinău este o marionetă în fața Occidentului, care va impune legalizarea căsătoriilor homosexuale, dar și unirea cu România, potrivit unui comentariu publicat de portalul rus politnavigator.net, preluat în Republica Moldova. Veridica demontează acest fals
👉 #FALS Președinții PNL din ultimii 30 de ani au demisionat după ce au pierdut alegeri, susține europarlamentarul Rareș Bogdan. Factual a verificat afirmația sa și a descoperit că este falsă.  
👉 Cei doi iranieni expulzaţi din România pentru propagandă teroristă accesau și răspândeau video-uri cu conținut violent, militau pentru decapitări şi voiau să devină martiri. (G4Media)
👉 Clotilde Armand acuză un fake news, după apariția unor imagini despre care România TV și lideri ai PSD susțin că o arată pe aceasta într-un spațiu cu saci de voturi din Sectorul 1. (Libertatea)
Internațional
Echipa de cercetători susține că a fost redusă la tăcere pentru că punea în evidență erorile rețelei, care permit sponsorizarea conținutului fals și a dezinformării.
În replică, Facebook susține că cercetătorii au încălcat normele comunității. (Endgadget)
👉 Cum pozează Rusia în victimă a unei agresiuni și se descrie ca fiind înconjurată de „state neprietenoase”, ca tactică de propagandă. (EU vs Disinfo)
👉 Twitter a anunțat că va începe să colaboreze cu organizațiile de fact checking ale Reuters și Associated Press pentru a reduce dezinformarea pe propria rețea socială. (Associated Press)
👉 Eforturile UE de a contracara efectele dezinformării online arată bine, însă doar pe hârtie. O analiză CEPA arată că, în realitate, implementarea strategiilor din domeniu se dovedește greoaie
👉 Presa locală din SUA ajută amplificarea informațiilor greșite despre vaccinurile anti COVID-19, republicând materiale „șocante” găsite pe internet. (The New York Times)
👉 Una din cele mai influente voci care aduc în spațiul public informații false despre vaccinare este cea a unui medic din SUA, proprietarul unui magazin online de suplimente alimentare și vitamine. (NPR)
👉 Nigeria pregătește 37.000 de cetățeni antrenați să verifice și să demonteze informațiile false și dezinformarea, despre care autoritățile spun că amenință pacea și unitatea națională.
Acțiunea face parte dintr-o strategie de contracarare a efectelor dezinformării care se întinde pe 5 ani. (The Guardian Nigeria)
👉 Slovacia se luptă cu „marea afacere” a dezinformării, așteptând valul al patrulea al pandemiei cu 40% din populație vaccinată. (Balkan Insight)
👉 Un mini-documentar realizat de BBC prezintă povestea comunităților online în care se discută despre boli cronice, unde mulți influenceri își exagerează sau chiar inventează diagnosticele pentru faimă. (YouTube/BBC)
👉 Înainte de internet, „fact-checking”-ul se făcea la bibliotecă, își amintește un editor al The Guardian, angajat la mijlocul anilor ’60.
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue