Vezi profilul

Ediția #75

Misreport
Ediția #75
De Misreport • Ediția #75 • Vezi online
Bună dimineața, 
„Analfabetismul funcțional și științific antrenat ani de zile în țară și promovarea în spațiul public/media a «influencerilor» de tip vrăjitor/astrolog etc. își arată roadele. 
Avem mulți oameni cu o minte care nu înțelege știința, care nu sunt ghidați acțional de cunoștințe chiar când le au, ci de convingeri formulate adesea simplu de «influenceri» din zona pseudoștiinței / pseudocunoașterii”, susține Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice și rectorul Universității „Babeș-Bolyai”. 
Într-o postare consistentă pe blogul personal, David analizează de ce vaccinarea stagnează în România. (wordpress.com)

👉 #FALS „O persoană vaccinată (n.r. împotriva Covid-19) răspândește virusul la fel de mult ca o persoană nevaccinată”, a susținut liderul AUR, George Simion. Factual a verificat afirmația sa și a arătat că ea contrazice studiile științifice din domeniu, fiind falsă
👉 #FALS România va fi atrasă de Ucraina într-un război cu Rusia și totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră, susține o postare de pe ziarulnational.ro. Veridica demontează această minciună și arată că ea este folositoare guvernului de la Kremlin
👉 Șeful de facto al Sputnik Moldova – portalul oficial de propagandă al Rusiei – și fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, a primit, sâmbătă, o interdicție de a mai intra în România pentru următorii trei ani. (G4Media)
Potrivit oficialilor Facebook, detectarea operațiunii a fost posibilă și pentru că mai mulți influenceri francezi sau germani au primit oferte plătite – pe care le-au denunțat – prin care li se cerea să denigreze vaccinul Pfizer. (Europa FM)
👉 Pompierii români din Grecia au fost subiectul unei informații false răspândite de o publicație elenă. Potrivit publicației militaire.gr, șefului operațiunii, colonelul Florin Pop, ar fi afirmat că „focul putea fi stins într-o zi, dar parcă cineva nu a vrut”.
După apariția acestei știri, colonelul i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului adjunct și secretarului general pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias și, respectiv, Vassilis Papageorgiou, în care dezminte că ar fi spus așa ceva. (Digi24)
Internațional
👉 China a început să șteargă o serie de articole de presă în care media aservită guvernului de la Beijing cita un anume biolog elvețian pe nume Wilson Edwards. Asta după ce guvernul elvețian a arătat că persoana citată nu există și a fost inventată. (The Guardian)
Scriam în ediția precedentă Misreport că și canalul de YouTube al televiziunii a fost blocat pentru 7 zile din cauza publicării unor video-uri care încurajau populația să folosească hidroxiclorochina sau ivermectina ca tratamente împotriva COVID-19. (The Guardian)
👉 Trei senatori democrați îi cer explicații CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, într-o scrisoare deschisă, după ce compania a șters conturile, paginile și datele de acces în rețea ale unor cercetători de la New York University, care documentau folosirea publicității politice în rețeaua socială.
Echipa de cercetători susține că a fost redusă la tăcere pentru că punea în evidență erorile rețelei, care permit sponsorizarea conținutului fals și a dezinformării. (Vice)
Asta după ce Facebook a vrut să-i oblige să semneze un contract care prevedea dreptul companiei de a cere ca unele concluzii ale cercetării să nu fie făcute publice. (DigiDay)
👉 …iar o analiză Electronic Frontier Foundation arată de ce gesturile Facebook ar trebui să ne îngrijoreze pe toți
👉 Facebook susține că își modifică sistemul de publicitate în rețeaua socială în așa fel încât acesta să nu mai folosească datele personale ale utilizatorilor. (The Verge)
👉 Cantitatea informațiilor false despre pandemie a crescut vertiginos, odată cu creșterea numărului de infectări cu varianta Delta a virusului. (The New York Times)
👉 Am mai scris în Misreport despre jocurile care ne învață să ne protejăm de informații false și chiar de campaniile de dezinformare. Iată și o explicație consistentă din partea experților, care arată de ce aceste jocuri funcționează aproape ca niște „vaccinuri mentale”. (Nieman Lab)
👉 Luxemburg a anunțat că refuză să licențieze pe teritoriul său postul de televiziune RT (Russia Today), cunoscut drept unul din vehiculele de propagandă în favoarea guvernului de la Kremlin. (Luxembourg Times)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue