View profile

Ediția #75

Misreport
Ediția #75
By Misreport • Issue #75 • View online
Bună dimineața, 
„Analfabetismul funcțional și științific antrenat ani de zile în țară și promovarea în spațiul public/media a «influencerilor» de tip vrăjitor/astrolog etc. își arată roadele. 
Avem mulți oameni cu o minte care nu înțelege știința, care nu sunt ghidați acțional de cunoștințe chiar când le au, ci de convingeri formulate adesea simplu de «influenceri» din zona pseudoștiinței / pseudocunoașterii”, susține Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice și rectorul Universității „Babeș-Bolyai”. 
Într-o postare consistentă pe blogul personal, David analizează de ce vaccinarea stagnează în România. (wordpress.com)

👉 #FALS „O persoană vaccinată (n.r. împotriva Covid-19) răspândește virusul la fel de mult ca o persoană nevaccinată”, a susținut liderul AUR, George Simion. Factual a verificat afirmația sa și a arătat că ea contrazice studiile științifice din domeniu, fiind falsă
👉 #FALS România va fi atrasă de Ucraina într-un război cu Rusia și totul face parte dintr-un plan al americanilor, care folosesc intermediari pentru a provoca Rusia la Marea Neagră, susține o postare de pe ziarulnational.ro. Veridica demontează această minciună și arată că ea este folositoare guvernului de la Kremlin
👉 Șeful de facto al Sputnik Moldova – portalul oficial de propagandă al Rusiei – și fostul lider al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, a primit, sâmbătă, o interdicție de a mai intra în România pentru următorii trei ani. (G4Media)
Potrivit oficialilor Facebook, detectarea operațiunii a fost posibilă și pentru că mai mulți influenceri francezi sau germani au primit oferte plătite – pe care le-au denunțat – prin care li se cerea să denigreze vaccinul Pfizer. (Europa FM)
👉 Pompierii români din Grecia au fost subiectul unei informații false răspândite de o publicație elenă. Potrivit publicației militaire.gr, șefului operațiunii, colonelul Florin Pop, ar fi afirmat că „focul putea fi stins într-o zi, dar parcă cineva nu a vrut”.
După apariția acestei știri, colonelul i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului adjunct și secretarului general pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias și, respectiv, Vassilis Papageorgiou, în care dezminte că ar fi spus așa ceva. (Digi24)
Internațional
👉 China a început să șteargă o serie de articole de presă în care media aservită guvernului de la Beijing cita un anume biolog elvețian pe nume Wilson Edwards. Asta după ce guvernul elvețian a arătat că persoana citată nu există și a fost inventată. (The Guardian)
Scriam în ediția precedentă Misreport că și canalul de YouTube al televiziunii a fost blocat pentru 7 zile din cauza publicării unor video-uri care încurajau populația să folosească hidroxiclorochina sau ivermectina ca tratamente împotriva COVID-19. (The Guardian)
👉 Trei senatori democrați îi cer explicații CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, într-o scrisoare deschisă, după ce compania a șters conturile, paginile și datele de acces în rețea ale unor cercetători de la New York University, care documentau folosirea publicității politice în rețeaua socială.
Echipa de cercetători susține că a fost redusă la tăcere pentru că punea în evidență erorile rețelei, care permit sponsorizarea conținutului fals și a dezinformării. (Vice)
Asta după ce Facebook a vrut să-i oblige să semneze un contract care prevedea dreptul companiei de a cere ca unele concluzii ale cercetării să nu fie făcute publice. (DigiDay)
👉 …iar o analiză Electronic Frontier Foundation arată de ce gesturile Facebook ar trebui să ne îngrijoreze pe toți
👉 Facebook susține că își modifică sistemul de publicitate în rețeaua socială în așa fel încât acesta să nu mai folosească datele personale ale utilizatorilor. (The Verge)
👉 Cantitatea informațiilor false despre pandemie a crescut vertiginos, odată cu creșterea numărului de infectări cu varianta Delta a virusului. (The New York Times)
👉 Am mai scris în Misreport despre jocurile care ne învață să ne protejăm de informații false și chiar de campaniile de dezinformare. Iată și o explicație consistentă din partea experților, care arată de ce aceste jocuri funcționează aproape ca niște „vaccinuri mentale”. (Nieman Lab)
👉 Luxemburg a anunțat că refuză să licențieze pe teritoriul său postul de televiziune RT (Russia Today), cunoscut drept unul din vehiculele de propagandă în favoarea guvernului de la Kremlin. (Luxembourg Times)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue