Vezi profilul

Ediția #76

Misreport
Ediția #76
De Misreport • Ediția #76 • Vezi online
Bună dimineața, 
Înainte de finalul lui august, am pregătit o ediție light Misreport, în parte pentru că materialele despre fals, propagandă și dezinformare au scăzut destul de mult în luna august, în parte pentru că o parte din ele tratează subiecte cărora le-am oferit spațiu pe larg în numerele trecute ale newsletter-ului.
Numărul de infectați cu COVID-19 crește din nou, în SUA se vorbește de câteva săptămâni despre „o pandemie a nevaccinaților”, informațiile greșite despre pandemie se răspândesc iar pe rețelele sociale, iar Mark Zuckerberg refuză să ofere detalii despre cantitatea de dezinformare care se regăsește pe Facebook.

👉 #FALS O fotografie care prezintă o placă de circuit marcată „COV-19” a fost distribuită de sute de ori pe Facebook, însoțită de afirmația că ar fi vorba de tehnologia 5G și sugerează o legătură cu pandemia de COVID-19. 
Acest lucru este fals: imaginea arată de fapt echipamente care fac parte dintr-o cutie TV veche, iar inscripția a fost cel mai probabil editată ulterior. Legăturile dintre răspândirea coronavirusului și noua tehnologie 5G au fost deja dezmințite. (Verificat AFP)
👉 #DEZINFORMARE Publicațiile pro-Kremlin încearcă să convingă ţări precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova să nu mai aibă încredere în NATO. Mesajul transmis de acestea e că ceea ce se întâmplă acum în Afganistan se poate oricând replica în țările care se bazează prea mult pe sprijinul NATO. (Veridica)
👉 Ministerul Educației a publicat informații false despre numărul profesorilor din școlile din România și despre pregătirea acestora pe platformele naționale și europene de date deschise. (edupedu)
Internațional
👉 Mark Zuckerberg a refuzat să ofere informații privind dimensiunea dezinformării referitoare la vaccinare pe platforma de social media pe care o conduce.
👉 …iar lipsa de informații consistente despre propagarea informațiilor false în interiorul rețelei sociale devine un subiect tot mai presant, pe măsură ce Facebook îngreunează accesul cercetătorilor la acest tip de date. (Vox)
👉 …totuși, efectele studiilor sunt palpabile. Săptămâna trecută, tot Facebook a anunțat că a șters peste 30 de pagini și conturi care nu respectau regulile comunității.
👉 Eforturile Uniunii Europene de a contracara dezinformarea sunt mai degrabă timide și înecate în birocrație. În plus, probabil că omologii din Rusia se distrează teribil atunci când se uită la resursele financiare infime, prin comparație, cu care operează singurul StratCom asumat oficial de Uniunea Europeană. (The Irish Times)
👉 Separatiștii pro-ruși și forțele controlate de guvern în Ucraina au acum un nou front de luptă: propaganda legată de vaccinurile anti COVID-19.
👉 Talibanii folosesc social media pentru a câștiga simpatie și confirmări în Vest, și pentru a semăna haos în teritoriile ocupate. (ABC News)
„Inocularea” împotriva dezinformării privind comunitățile musulmane vine să confirme, în timp, că această metodă de combatere a dezinformării este una din cele mai utile și oferă rezultate pe termen lung. 
👉 Twitter testează o opțiune care le-ar permite utilizatorilor să raporteze postările care conțin informații incorecte, pentru a stopa propagarea acestora. (CNN Business)
👉 BuzzFeed News spune povestea unui fost consilier al lui Donald Trump care coordonează acum o campanie prin care încearcă să-i absolve de vină pe protestatarii care au ocupat clădirea Capitoliului la începutul anului 2021. 
Acțiunea face parte dintr-o operațiune mai largă de injectare a dezinformării pro-Kremlin în Europa. (Cyberscoop)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue