Ediția #77

#77・
3.33K

abonați

117

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #77
De Misreport • Ediția #77 • Vezi online

Bună dimineața, 
👉 #DEZINFORMARE Occidentul va trăda Republica Moldova, aşa cum a trădat Afganistanul, Georgia şi Ucraina când acestea au avut probleme majore de securitate, sugerează principalul canal de propagandă al Kremlinului, Sputnik Moldova. 
👉 #FALS „Avem cea mai spectaculoasă revenire economică din UE!”, a declarat liderul PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu. Factual a verificat declarația lui și a descoperit că este falsă. România se află pe locul al șaptelea în topul creșterii economice în UE, în al doilea trimestru, potrivit datelor prezentate de Factual. 
👉 #FALS Cercetătorul Mihai Demetriade demontează o postare a liderului AUR, Claudiu Târziu, în care acesta promovează un fals istoric referitor la momentul 23 august, 1944 în România. (Mihai Demetriade via Facebook)
👉 #CONTEXT O femeie din Iaşi a ajuns în stare gravă la ATI, cu COVID, după ce s-a adresat prea târziu medicilor, din cauza faptului că s-a temut să nu fie omorâtă în spital, cu oxigen. Femeia s-a infectat, dar nu şi-a făcut test şi a început un tratament cu antibiotice. (Adevărul)
👉 Neîncrederea în autorități și campaniile de dezinformare au făcut ca România să aibă doar 26% din populație imunizată, cea mai mică rată din UE, după Bulgaria, cu doar 19%. (El Pais via G4Media)
👉 Talibanii folosesc rețelele sociale pentru a-și răspândi mesajele de propagandă și pentru a-și consolida puterea. (The New York Times via G4Media)
Internațional
👉 Un studiu arată că 30% din abonații unui newsletter de fact-checking din Australia au partajat pe rețelele sociale conținut referitor la pandemia de COVID-19, despre care au descoperit ulterior că era fals. (PsyPost.org)
👉 YouTube susține că a șters un milion de video-uri cu informații greșite și „periculoase” referitoare la pandemie, de la începutul acesteia și până acum. CNET scrie că această informație este greu de pus în context, în condițiile în care nu știm câte video-uri sunt uploadate periodic pe platformă și media video-urilor șterse trimestrial este de 10 milioane.
👉 …și tot YouTube a suspendat plățile către 14 conturi din Brazilia, pentru că popularizau conținut fals referitor la alegerile electorale de anul viitor. Majoritatea conturilor erau favorabile președintelui Jair Bolsonaro. (Reuters)
👉 Facebook a păstrat secret faptul că unul din materialele jurnalistice cu cea mai mare audiență în rețea în primul trimestru al anului 2021 era un articol cu titlu înșelător. Cu 54 de milioane de vizualizări în SUA, materialul se referea la decesul unui medic la două săptămâni după ce acesta fusese vaccinat, lăsând să se înțeleagă că ar fi existat o conexiune între vaccin și deces. (Nieman Lab)
👉 Aproape 4 din 10 cetățeni ai SUA spun că urmăresc informațiile legate de vaccinuri anti COVID-19 pe rețele sociale. (Pew Research)
👉 Antivacciniștii din SUA răspândesc informații greșite despre vaccinurile anti COVID-19 folosind drept sursă de documentare o bază de date în care sunt înregistrate efecte secundare survenite în urma vaccinării. Problema e că toate datele din bază sunt înregistrate de către utilizatori și nu sunt ulterior verificate sau validate - adică oricine a fost vaccinat poate să uploadeze orice fel de informație. (Nieman Lab)
👉 TikTok, Reddit și Facebook se confruntă cu valuri de informații false referitoare la ivermectină, un medicament veterinar despre care se afirmă că ar avea efecte benefice în tratamentul COVID-19. (The Verge)
Despre ivermectină și ce spun studiile medicale despre efectele ei am scris în PressOne la începutul anului, atunci când câteva televiziuni românești promovau medicamentul drept un „remediu minune”.
👉 Sub pretextul unei reglementări împotriva conținutului fals, Cuba a promulgat o lege care instituie cenzura în mediul online, după un val de proteste la adresa guvernului. (The Record)
👉 Coreea de Sud se pregătește să promulge și ea un amendament la legea presei, care ar permite instanțelor să dea amenzi de cinci ori mai mari publicațiilor care generează conținut fals. Partidul de opoziție susține, însă, că reglementarea va descuraja reporterii să mai investigheze informații sensibile. (Reuters)
👉 Cum arată bătălia lui Vladimir Putin cu singurul post de televiziune independent care a mai rămas în Rusia - Rain TV - marcat deja ca „agent străin”. (The Daily Beast via Outline.com)
👉 Mai multe publicații de știri din Rusia au publicat un punct de vedere comun în care cer Kremlinului să renunțe la numirea acestora drept „agent străin” care duce la dispariția presei independente. (Reuters)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue