Ediția #78

#78・
3.33K

abonați

117

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #78
De Misreport • Ediția #78 • Vezi online
Bună dimineața,

👉 #FALS Nu, al patrulea val de îmbolnăviri cu Covid-19 nu este „pulverizat” din avioane.
Adepții noii variante a conspirației susțin acum că aceasta este cauza celui de-al patrulea val de infectări.
👉 #FALS Un clip care pretinde că ar înfățișa un om spânzurat de un elicopter confiscat de talibani arăta, de fapt, un taliban care încerca să monteze un steag pe o clădire publică.
Clipul de 11 secunde a înregistrat peste 2,3 milioane de vizionări și a fost distribuit de mii de ori pe Twitter. (BBC via G4Media)
👉 #DEZINFORMARE Secţiunile de comentarii ale cititorilor de la importante site-uri de ştiri occidentale au fost infiltrate de trolli pro-ruşi care încearcă să manipuleze imaginea opiniei publice, relevă un studiu britanic, citat de BBC. (BBC via HotNews)
👉 #DEZINFORMARE OFFLINE O broșură de opt pagini, care conține informații false anti-vaccin, referințe la controlul minții prin vaccinare și un plan al forțelor demonice, dar include modalități de căință pentru cei care s-au vaccinat, a fost distribuită în satul Geoagiu de Sus, în cursul zilei de luni, 30 august, de către trei persoane necunoscute.
Broșura cu titlul de deschidere „Vaccinul este un experiment. Nu vă vaccinați ca să nu regretați”, este la a patra ediție și a fost distribuită în mai multe localități din țară. (Alba24)
👉 #CONTEXT Veridica.ro analizează cum este folosită limba ca instrument al războiului hibrid dus de Moscova în Moldova, după ce fostul președinte socialist Igor Dodon a reiterat „teza limbii moldovenești” care s-ar vorbi, de fapt, în Moldova. 
Jurnalistul Mădălin Necșuț scrie că teoria cu așa numita limbă moldovenească, care ar fi distinctă de cea română, a fost intens promovată de propaganda pro Kremlin și nici măcar o hotărâre din 2013 a Curții Constituționale, prin care se statua că limba română este cea vorbită în Moldova, nu a produs prea multe efecte.
Asociaţia jurnaliştilor din Slovenia, DNS, a atras atenţia că incidentul este doar „vârful aisbergului” într-o „campanie de ură” la adresa presei, alimentată de guvernul premierului conservator Janez Jansa, care în prezent asigură președinția Uniunii Europene. (Digi24)
Internațional
👉 Cea mai mare platformă de educație din Ucraina va lansa un curs despre dezinformare. Scopul acestuia va fi de a antrena participanții să recunoască materialele dezinformative și să crească reziliența în fața acestora. (Euromaidan Press)
👉 Poveștile unor copii care au stat în carantină alături de părinții lor antivacciniști sau fani ai teoriilor conspirației arată câtă nevoie au tinerii de educație media și surse credibile de informație. (CNBC)
👉 Mai multe forumuri online care recomandau ivermectina - un medicament de uz veterinar - drept remediu împotriva COVID-19, pe baza unor informații false, au fost invadate, în ultima săptămână din august cu meme, glume și fotografii cu cai. Acțiunea viza blocarea activității acestora. (Forbes)
👉 Cum a izolat o comunitate din Montana liderul unei organizații de extremă dreaptă care lansase o campanie antisemită: autoritățile publice, comunitățile religioase, organizațiile non guvernamentale și proprietarii de afaceri din zonă s-au implicat împreună pentru a stopa campania. (The New York Times)
👉 Facebook susține că intenționează să reducă postările cu conținut politic din News Feed. Mai precis, potrivit Axios, ar urma să fie mai puțin popularizate acele postări despre care se estimează că ar atrage reacții negative din partea utilizatorilor. 
problema e că nu știm exact cum definește Facebook conținutul politic și nici ce efect va avea această măsură asupra traficului unor publicații care postează constant acest tip de conținut. (Mother Jones)
👉 Twitter testează Safety Mode - un feature care blochează pentru 7 zile conturi pe care algoritmul rețelei sociale le consideră ca fiind potențial supărătoare - vorbim aici de insulte sau limbaj care îndeamnă la ură.
Utilizatorii pot verifica lista conturilor blocate temporar și pot modifica deciziile algoritmului. (Twitter Blog)
👉 Deși YouTube, Twitter sau Facebook susțin că blochează succesiv și apoi suspendă conturile care publică falsuri și conținut conspiraționist, tehnicile lor nu par să aibă efect. Cei suspendați de mai multe ori revin și postează același tip de conținut. (CNN Business)
👉 În Marea Britanie, o propunere legislativă spune că jurnaliștii pot fi condamnați pentru publicarea unor articole „susceptibile” de a afecta siguranța națională. Un editorial The Guardian arată că modificările legislative vor avea ca efect intimidarea jurnaliștilor
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue