Vezi profilul

Ediția #79

Misreport
Ediția #79
De Misreport • Ediția #79 • Vezi online

Bună dimineața,
👉 #DEZINFORMARE România a fost eliberată de Armata Roșie și Divizia Tudor Vladimirescu, formată din voluntari români antifasciști, susține în mod fals Ambasada Rusiei la București într-o postare pe Facebook. 
Veridica.ro demontează pas cu pas această încercare a Ambasadei de a rescrie istoria într-un mod plăcut Rusiei: Armata Roșie nu a intrat în România pentru a o „elibera”, ci ca parte a campaniei împotriva Germaniei naziste și a aliaților acestora, iar Divizia „Tudor Vladimirescu” a jucat un rol important în capturarea ulterioară a României de către comuniști, ceea ce arată că URSS avea acest obiectiv de ani de zile.
👉 Germania a solicitat Rusiei să pună capăt atacurilor cibernetice, pe care le consideră „un pericol la adresa securităţii Republicii Federale şi a procesului decizional democratic, de asemenea ele afectează masiv relaţiile bilaterale”. 
Autorităţile de securitate germane au informat deja de trei ori anul acesta Bundestagul despre atacuri cibernetice desfăşurate de servicii secrete străine asupra parlamentarilor germani. În ultimul astfel de caz, ar fi fost vizaţi mai ales deputaţi social-democraţi (SPD) şi conservatori (CDU/CSU). (Deutsche Welle)
👉 #FALS Un video care prezintă o traducere falsificată a unui interviu cu președintele Klaus Iohannis a generat peste 11.000 de share-uri pe Facebook. În varianta falsificată, Iohannis ar fi admis că vinde copii către alte țări, ofensează poporul român și vorbește despre cum Partidul Național Liberal este plin de hoți. 
Video-ul original datează din 2014, când Klaus Iohannis era încă primarul Sibiului, și vorbește, de fapt, despre evoluția orașului după ce a fost numit Capitală Europeană a Culturii. (Verificat AFP)
👉 Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, susține că programul de investiții „Anghel Saligny” este complet diferit de Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) finanțat până acum. Factual a verificat afirmația sa și a descoperit că, de fapt, cele două programe menționate seamănă și au aceleași mod de alocare a fondurilor - prin simpla decizie a Ministrului Dezvoltării.
Internațional
👉 Rusia reușește să distorsioneze discursul politic din Germania cu ajutorul unei publicații finanțate de guvernul de la Kremlin - RT Deutsch. Politico arată că RT Deutsch este cel mai proeminent site pe rețelele sociale din Germania, cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri.
Printre materialele cele mai de succes se află un video cu teorii ale conspirației anti-vaccin, o postare referitoare la un partid de extremă dreaptă și atacuri nefondate la adresa unor politicieni locali. 
👉 …asta în timp ce grupările de extremă dreaptă au răspândit dezinformare și panică în zonele afectate de inundațiile din iulie, din Germania, potrivit Coda Story
👉 Cetățenii Turciei sunt vulnerabili în fața dezinformării, din cauza peisajului media polarizant și dominat de guvern, dar și din cauza sistemului de educație, care favorizează mai mult dogma decât gândirea critică. (Ahval)
👉 Anti-vacciniștii din Marea Britanie răspândesc online o broșură cu informații false care seamănă cu pliantele distribuite de National Health Service, serviciul public care oferă asistență medicală. (The Independent)
👉 …între timp, The Guardian citează un studiu care avertizează că opiniile extremiste și credința în teoriile conspirației cresc în rândul elevilor din Marea Britanie, din cauza conținutului online la care au acces. 
👉 Nu, 27 de piloți din SUA nu au demisionat din cauza obligativității de a se vaccina împotriva COVID-19, așa cum susțin diverse articole postate pe Facebook, în SUA. PolitiFact a verificat informația și nu a găsit nicio sursă care să o confirme
👉 O campanie pro-China susținută de conturi false din social media acuză SUA că ar fi țara de origine a coronavirusului. Dovezile arată că în spatele campaniei ar fi chiar China. (Reuters)
👉 Facebook a livrat cercetătorilor care studiază impactul conținutului fals și al dezinformării informații incomplete sau greșite, deși a promis transparență totală. (New York Times via Engaget)
👉 …iar o parte din cercetători explică ce înseamnă măsluirea datelor pe care Facebook le-a furnizat și de ce munca lor de cercetare se transformă încet într-o bătălie. (Engaget)
👉 Grupuri de oamenii fără studii în domeniul jurnalismului evaluează aproape la fel de corect ca fact-checker-ii valoarea de adevăr a unui articol cu informații greșite, arată un studiu publicat în Science Advances. (Wired)
👉 Newsweek SUA a plătit publicitate pe Facebook în mod repetat pentru a amplifica audiența unor materiale care sugerează - mincinos - că o soluție de argint coloidal ar preveni infecția cu COVID-19. Ulterior, compania media a declarat că, de fapt, articolele respective nu respectau criteriile de publicare și au șters conținutul acestora. (Media Matters)
👉 CNN demontează un fals care a circulat săptămâna trecută în SUA: folosind o declarație scoasă din context, un post de televiziune local din Oklahoma a pretins că spitalele sunt pline de pacienți care ar fi luat supradoze de ivermectină, un medicament veterinar. Presupusa informație a fost negată de mai multe spitale și chiar și de medicul citat în interviu.
👉 …e la fel de adevărat, potrivit MIT Technology Review, că Centrul pentru prevenția și controlul bolilor (CDC) din SUA a avertizat că interesul crescut față de ivermectină ca „tratament minune anti-COVID” a generat și o creștere semnificativă a numărului de persoane care s-au adresat autorităților pentru a reclama efecte adverse după consumul medicamentului de uz veterinar
👉 Indiferența, nu furia publică, este atitudinea specifică a celor care și-au pierdut încrederea în canalele de media mainstream, arată un studiu realizat de Institutul Reuters al Universității Oxford. În studiu au fost cuprinși cetățeni din Brazilia, India, Marea Britanie și SUA. 
👉 Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a lansat o campanie pe rețelele sociale în care pretinde că singurul fel în care poate pierde alegerile prezidențiale de anul viitor e falsificarea acestora. În același timp, a emis un set de reguli care interzice rețelelor sociale să șteargă aceste afirmații care nu sunt susținute de nicio dovadă. (The New York Times)
👉 După mai bine de 20 de ani, inginerii explică de ce s-au prăbușit turnurile World Trade Center după atacul terorist din 11 septembrie, 2009. Datele lor demontează teoriile conspirației legate de posibila cauză a prăbușirii. (The Conversation)
👉 PolitiFact explică și cum atacul din 11 septembrie și felul în care a fost relatat au pus bazele „industriei moderne” a teoriilor conspirației și conținutului fals
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue