View profile

Ediția #8

Misreport
Ediția #8
By Misreport • Issue #8 • View online
Bună dimineața!
Săptămâna trecută, “virusologii germani” au cucerit internetul românesc, ducând propaganda pro Rusia în locul în care aceasta visa să ajungă: media mainstream.

  • PRO TV a preluat vineri, 3 aprilie, “opinia controversată a unui virusolog german”, de pe un site conspiraționist a cărui sursă este ediția germană a Sputnik, agenția de propagandă a Rusiei. Am analizat în PressOne lungul drum al conținutului din Sputnik la PRO TV.
👉🏻 #FAKE “Tratamentul pentru COVID-19 există, dar medicii din România nu au voie să-l prescrie” au titrat, săptămâna trecută, cel puțin trei surse (stiripesurse.ro, bugetul.ro și national.ro). 
De fapt, e vorba de o notă informativă a Agenției Europene a Medicamentului care trece în revistă eforturile care se fac în testarea unor medicamente și funcționează ca o recomandare la nivelul UE. Deci nu “interzice” nimic medicilor români. (Facebook/Active Watch)
👉🏻 #FAKE Site-ul bn-news-romania.info, care publică frecvent știri false și dezinformări, a anunțat pe mai multe grupuri, săptămâna trecută, imitând ecranul de știri al PRO TV, că un avion cu 166 de români “a căzut în Germania”.
Site-ul este marcat de majoritatea produselor anti-virus ca fiind riscant de accesat.
Vă recomandăm să nu dați click pe astfel de link-uri și, pentru orice informație șocantă pe care o descoperiți, verificați întâi dacă ea apare și în alte surse credibile!
👉🏻 CONȚINUT VIRAL Rubrika: Un articol gandul.ro a fost printre cele mai viralizate subiecte pe Facebook: SCANDAL URIAȘ la nivel global. China, ACUZATĂ în instanță de lansarea ARMEI BIOLOGICE de ucidere în masă/ Freedom Watch ACUZĂ guvernul chinez de TERORISM.
Articolul de tip clickbait prezintă procesul intentat de avocatul american Larry Klayman fără a oferi în schimb și dovezile științifice disponibile, și care contrazic acuzațiile acestuia. Larry Klayman este un invitat frecvent în emisiunea Infowars a lui Alex Jones, cunoscut promotor de teorii conspiraționiste.
👉🏻 Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan amplifică pe pagina sa de Facebook un material publicat de site-ul comisarul.ro, despre posibilitatea ca SARS-CoV-2 să “se fi scurs de la Institutul de Virologie Wuhan”. Comisarul.ro citează ca sursă a informației site-ul The Daily Caller (SUA).
👉🏻 #PROPAGANDĂ Narațiunea Rusiei despre “eșecul” UE de a-și arăta solidaritatea cu statele membre pe timpul pandemiei, în 26 de cazuri de dezinformare documentate de EUvsDisinfo.
Internațional
👉🏻 Zoom nu este cea mai de încredere aplicație pentru video conferințe (Forbes). Unii utilizatori se plâng că datele lor personale, precum adresele de mail și fotografiile, au ajuns la alți utilizatori (Vice). A fost numită chiar “un dezastru pentru confidențialitatea datelor personale” (The Guardian).
CEO-ul Zoom s-a referit la toate carențele semnalate ale platformei și a anunțat un plan de corectare a acestora în următoarele 90 de zile (Zoom Blog).
👉🏻 Twitter a șters două postări ale președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, pentru că promovau informații false despre virusul SARS-CoV-2. La fel a pățit și politicianul american Rudy Giuliani (Axios).
👉🏻 PEPP-PT este o inițiativă europeană care își propune să lanseze un sistem de tracing pentru telefoanele mobile, însă conceput astfel încât să respecte GDPR. Sistemul ar urma să păstreze date despre telefoanele care ajung în apropiere unele de altele, pentru a putea avertiza proprietarii în cazul în care vreunul dintre ei a fost confirmat cu COVID-19 (Reuters).
👉🏻 Google a acționat împotriva unuia din cei mai cunoscuți adepți ai teoriilor conspiraționiste: app-ul Android Infowars, al lui Alex Jones, a fost îndepărtat din Play Store (WIRED).
👉🏻 SUA a plătit pentru jumătate din proviziile medicale primite din Rusia în operațiunea “From Russia, with love” (BBC).
👉🏻 Comunități întregi din Belarus aplică singure măsurile de distanțare socială, în lipsa măsurilor impuse de autorități (DFRLab).
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue