Vezi profilul

Ediția #80

Misreport
Ediția #80
De Misreport • Ediția #80 • Vezi online
Bună dimineața, 
La mijlocul lunii martie, mai multe televiziuni din România prezentau cazul „doctoriței minune” Flavia Groșan, un medic pneumolog din Oradea care susținea că a vindecat „de acasă” 1.000 de pacienți infectați cu COVID-19 folosind o schemă personală de tratament.
Groșan afirma în cadrul emisiunilor că nu recomandă spitalizarea pacienților cu COVID-19 și că terapia cu oxigen provoacă edem cerebral.

👉 #FALS Nu, Vaccinarea nu „agravează infecţia cu tulpina Delta”, așa cum susține o știre difuzată de Antena 3. Cercetătorul Octavian Jurma demontează informația falsă. (Adevărul)
👉 Propaganda antisemită „inundă mișcarea anti-vaccinare în Franța”. (Liberation via G4Media)
👉 YouTube a blocat contul Senatului din cauza mesajelor antivaccin ale senatoarei Dianei Șoșoacă. (HotNews)
👉 Refugiații afgani vor fi îndreptați de NATO către Republica Moldova și Ucraina, afirmă o narațiune lansată de experți și publicații ale Kremlinului.
Veridica.ro arată că afirmațiile sunt false, iar scopul lor este de a semăna frică și neîncredere în guvernele naționale în legătura cu un nou val al refugiaților și de a prezenta NATO ca o organizație internațională care va aduce afgani în fostele state sovietice.
Internațional
👉 La prima vedere, EU Reporter e un ziar obișnuit. Doar că în realitate, multe din materialele publicate de acesta sunt publicitate nemarcată sau materiale favorabile unor politicieni. (Politico)
👉 Povestea publicațiilor independente din Rusia care s-au închis în ultimele luni, din cauză că au fost declarate „organizații indezirabile”.
În Rusia, legea pedepsește colaborarea cu acestea sau preluarea de conținut de la ele. (The New Yorker
👉 O mișcare conspiraționistă care crește, în Germania, ar putea să răspândească informații false despre rezultatul alegerilor din 26 septembrie, pretinzând că acesteau ar fi fost fraudate. (Foreign Policy)
👉 Giganții petrolieri din SUA sunt chemați în fața unei comisii de cercetare cerută de către Partidul Democrat.
Directorii marilor companii petroliere precum Exxon, Chevron sau American Petroleum vor fi chestionați despre dezinformarea produsă de companii în ceea ce privește efectele asupra mediului cauzate de folosirea hidrocarburilor. (Bloomberg)
👉 O televiziune franceză care are drept model editorial Fox News și pretinde că le spune telespectatorilor ceea ce presa „woke” trece sub tăcere a ajuns în câțiva ani televiziunea de știri numărul 1 a francezilor.
👉 O teorie care susține că virusul SARS-CoV-2 ar fi circulat încă din vara lui 2019 în Italia are destul de multe erori și lipsă de credibilitate. (Wired)
👉 Un raport realizat de Universitatea din New York arată că rețelele sociale nu sunt cauza principală a creșterii urii politice, dar că folosirea acestora intensifică dezbinarea și crește polarizarea societății. (Nieman Lab)
👉 Instagram este toxic pentru unii adolescenți, iar Facebook știa asta și a neglijat problema ani întregi. Acum tot Facebook vrea să creeze un Instagram pentru copii. (Wall Street Journal via CNBC)
👉 Conținutul recomandat de platformele sociale în funcție de engagement-ul pe care acel conținut îl produce ne face pe toți mai vulnerabili în fața falsurilor și a informațiilor greșite. (The Conversation)
👉 The New Republic încearcă să lămurească de ce sunt așa de celebre în SUA video-urile în care persoane care au refuzat vaccinul anti COVID-19 și suferă de forme grave ale bolii le recomandă celorlalți să se vaccineze
👉 Senatul și Curtea Supremă ale Braziliei au anulat decizia președintelui Jair Bolsonaro de a interzice Facebook să înlăture conținut care încalcă regulile comunității sau conține falsuri.
Printre falsurile promovate chiar de Bolosonaro e o teorie potrivit căreia alegerile prezidențiale din Brazilia pot fi câștigate de altcineva decât el doar prin fraudă. (New York Times)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue