Vezi profilul

Ediția #81

Misreport
Ediția #81
De Misreport • Ediția #81 • Vezi online
Bună dimineața, 
Săptămâna trecută e remarcabilă dacă ne gândim că în sfârșit am început să vorbim serios despre cum gestionează, în realitate, Facebook efectele dezinformării și ale falsurilor propagate în propria rețea.
În România, pe fondul creșterii alarmante a numărului de noi cazuri COVID-19, am remarcat și o creștere a dezinformării legate de acestea.

👉 O foaie de calcul care arată rata de incidență a Covid-19 în fiecare județ din România pentru următoarele opt săptămâni a fost distribuită de mii de ori în ultima săptămână, cu afirmații conform cărora pandemia a fost planificată în prealabil de către autorități, inclusiv perioada exactă când fiecare județ va intra în cel mai rău scenariu, cel „roșu”.
Cu toate acestea, Verificat AFP arată că nu avem de-a face cu un document oficial, ci cu o prognoză care arată rata incidenței, realizată de un medic și cercetător, în scop didactic.
👉 Dana Budeanu ar fi furnizat câteva informaţii false pe Facebook, în cadrul unui video online difuzat de aceasta, „Verdict Politic”.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) explică de ce sunt false cifrele vehiculate de Dana Budeanu despre bolnavii de COVID. (Pagina de Media)
👉 „Eu nu cred că l-am văzut vreodată într-un centru de vaccinare pe ministrul sănătății (…) Aș fi vrut să îi văd și pe ceilalți membri ai guvernului (n.r., pe teren). Din ce îmi aduc eu aminte eu am fost singurul care a fost prin centrele de vaccinare, iar membrii guvernului au fost o singură dată, când le-am cerut eu să meargă în centrele de vaccinare”, a declarat premierul Florin Cîțu.
👉 Pe fondul revenirii în atenția publică a fostului lider PSD condamnat pentru corupție, Liviu Dragnea, Veridica.ro demontează o narațiune dezinformativă care afirmă că România își poate redobândi suveranitatea și demnitatea națională prin politicieni precum Dragnea.
Narațiunea e promovată de Sputnik, care preia un jurnalist român din China, și se înscrie în mai vechea meta-narațiune care promovează suveranismul și ostilitatea față de Occident.
👉 Nikolay Marchenko, jurnalist la portalul de investigaţie bivol.bg şi membru asociat la Asociaţia Jurnaliştilor Europeni – Bulgaria povestește pentru TVR Moldova ce înseamnă „fenomenul fake news” pentru Bulgaria.
Internațional
👉 Facebook își modifică codul din spatele platformei folosit de persoanele cu dificiențe de vedere, în așa fel încât să nu mai permită colectarea automată de date de pe rețeaua socială.
👉 …între timp apar și reacții la adresa unei serii de investigații referitoare la Facebook publicate de The Wall Street Journal - am scris despre ele în ediția trecută Misreport.
Facebook e ceea ce e greșit la America”, spune el, citat de CNN.
👉 Columbia Journalism Review remarcă într-o analiză consistentă că Facebook a început să combată cu agresivitate criticile și concluziile unor investigații care arată incapacitatea rețelei de a face față propagării dezinformării și a conținutului fals, dar și de a proteja utilizatorii de efectele negative ale acestora. 
👉 Totuși investigațiile Wall Street Journal au un efect direct: Facebook a anunțat că pune în așteptare crearea unui Instagram pentru copii, și lucrează la crearea unor mecanisme prin care părinții pot controla conținutul la care vor avea acces copiii în viitoarea platformă. (Facebook)
👉 The Atlantic notează că giganții social media penalizează antivacciniștii pentru erori tehnice mai degrabă decât pentru erorile științifice și falsurile pe care aceștia le răspândesc, și asta afectează felul în care protejăm adevărul
👉 Vestea bună este că procentul de utilizatori Facebook din SUA care spun că își iau știrile din rețeaua de socializare a scăzut față de anul 2020, de la 54% la aproape 47%, arată un studiu al Pew Research Center. (Nieman Lab)
👉 Războiul informațional e aici și e din ce în ce mai vast. Coda Story se întreabă de ce nu vorbim mai mult despre această realitate
👉 …iar tehnologia nu face decât să reducă costurile acestor războaie informaționale. (Australian Strategic Policy Institute)
👉 Uniunea Europeană a avertizat Rusia că ar putea lua măsuri împotriva acțiunilor cibernetice răuvoitoare declanșate împotriva câtorva state europene. Declarația se referă în special la Germania, în perioada dinaintea alegerilor. (Tech Crunch)
👉 VIDEO Stephen Colbert demontează o teorie a conspirației promovată de fostul consilier pe probleme de securitate națională Michael Flynn, care susține că vaccinurile anti COVID-19 vor fi adăugate în dressing-urile pentru salate în SUA. (The Late Show via YouTube)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue