Bună dimineața,
Prieteni, ne așteaptă câteva săptămâni în care estimăm că vom vedea din nou o creștere a conținutului fals și a dezinformării pe rețelele sociale, în paralel cu creșterea numărului de cazuri de infectare și spitalizare din cauza virusul SARS-CoV-2 în România.
Am pus mai jos câteva reguli tehnice prin care putem, fiecare dintre noi, să nu contribuim la amplificarea falsurilor, fricii și furiei pe rețelele sociale.
🛑 Rețelele sociale nu sunt ziare, iar titlurile cu link nu sunt știri. Te rugăm să citești mai mult decât titlul unei posibile știri postate pe rețelele sociale și să verifici dacă informația pe care o afli mai apare în acea formă și în alte publicații. Un search pe Google te poate ajuta să verifici asta.
🛑 Materialele jurnalistice care respectă deontologia profesională conțin citate - adică atribuie informația surselor - și sunt semnate cu nume ale unor persoane reale, nu cu “Admin” sau numele publicației pe care o citești. Te rugăm să cauți în articolele pe care le citești declarații citate și numele celor care și le asumă. Te rugăm să verifici dacă materialele sunt semnate de oameni reali.
🛑 Redacțiile care respectă deontologia profesională sunt transparente: au o casetă redacțională pe site, în care vei găsi numele jurnaliștilor și al redactorului-șef. Te rugăm să verifici dacă site-ul pe care ai ajuns respectă regula transparenței.
🛑 E okay să fii grammar nazi, de data asta. Te rugăm să urmărești dacă textul pe care îl citești respectă normele minime ale gramaticii. În general, site-urile care propagă falsuri sau dezinformare sunt foarte puțin atente la redactarea textului.
🛑 Atenție la emoții și diferența dintre opinii și fapte. În general, jurnaliștii care își respectă meseria vor să te informeze corect și să-ți ofere un context pentru informație. Dacă simți că articolul pe care îl citești îți creează emoții puternice - furie sau frică - te rugăm să evaluezi dacă acesta răspunde la câteva întrebări simple: cine a spus asta? Unde a spus? Când a spus? În ce context a fost făcută această afirmație? Vorbim de un fapt - adică o afirmație susținută de dovezi factuale - sau de o opinie?
🛑 Nu da mai departe. Dacă observi că articolul pe care îl citești nu respectă cel puțin două din criteriile de mai sus, te rugăm să te gândești serios ce efect ar putea avea asupra prietenilor tăi. Vom trece cu toții printr-o perioadă în care vom fi cu nervii întinși - pe bună dreptate. Dar amplificarea falsurilor nu ne va ajuta, indiferent de emoțiile puternice pe care le simțim.
Îți mulțumim că ai avut răbdare să citești toate aceste detalii, pe care probabil le știai. Acum iată știri despre știrile false: