Ediția #83

#83・
3.33K

abonați

117

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #83
De Misreport • Ediția #83 • Vezi online

Bună dimineața, 
👉 #FALS O imagine care arată o adunare publică a fost distribuită de peste aproape două mii de ori pe Facebook, alături de afirmația că aceasta arată protestatari din București care au demonstrat în octombrie 2021 împotriva restricțiilor impuse de Guvern, pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Doar că afirmația este falsă: fotografia arată un protest anti-guvernamental desfășurat în capitală, în 2017.
👉 Cum propagă grupurile de Facebook ale AUR propaganda rusă (Balkan Insight via Europa Liberă)
👉 Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a declarat că imunizarea populației avansează greu, una dintre cauze fiind campania de dezinformare în care autoritățile au „pierdut lupta”.
Cred că unde am pierdut lupta este la combaterea dezinformării”, a spus Valeriu Gheorghiță. (Libertatea)
👉 Tot Libertatea preia din Coda Story un studiu care vorbește despre cum afectează dezinformarea și miturile despre sănătate propagate în social media tinerele: le crește anxietatea și stresul, le expune la idei periculoase pentru sănătatea lor fizică și le afectează sănătatea mintală. În plus, le erodează încrederea în procesele democratice. 
👉 Haosul CNA: Doar 6 sesizări referitoare la conținut fals difuzat la televizor despre pandemie, rezolvate în 4 luni. Transcrierea emisiunilor se face „de mână”. (RFI)
👉 VIDEO: Trei mituri despre informațiile de pe ambalajele de vaccinuri care au strâns zeci de mii de distribuiri în ultimele luni sunt demontate. (LARICS)
👉 Facebook a blocat definitiv contul unui programator care a creat o extensie de browser ce permitea utilizatorilor să nu mai urmărească nicio pagină sau persoană în News Feed. (HotNews)
În detaliu
Săptămâna trecută, o mare parte din atenția publicului a fost îndreptată spre audierea, în Senatul SUA, a unei foste angajate a Facebook.
Aceasta oferise inițial cotidianului Wall Street Journal (WSJ) mai multe studii și documente interne ale companiei, care le-au oferit reporterilor argumente să scrie o serie de investigații referitoare la efectele rețelei asupra utilizatorilor. Time face un rezumat cuprinzător al informațiilor pe care le-am aflat din seria de investigații WSJ
  • Leadership-ul Facebook și Instagram știe cum să facă rețelele mai sigure pentru tineri, dar evită să facă asta de teamă să nu piardă din profituri
  • Referindu-se la cele câteva ore de săptămâna trecută în care Facebook a fost inaccesibil, aceasta a afirmat: Nu știu de ce a căzut, dar știu că pentru mai bine de cinci ore Facebook nu a fost folosit pentru a adânci divizarea (societății, n. r.), pentru a destabiliza democrații și pentru a face tinerele fete și femei să se simtă inconfortabil în corpurile lor
  • Facebook le face rău copiilor și slăbește democrațiile
  • În dezbateri, segmentul Big Tech a fost comparat cu marii producători de tutun, care au ascuns ani de zile efectele adverse ale produselor lor
Angajata Facebook a afirmat, de mai multe ori, că algoritmii Facebook sunt periculoși, iar MIT Technology Review arată cum se întâmplă asta: acești algoritmi favorizează conținutul despre care cred că va genera mai multă participare a utilizatorilor (engagement-based ranking).
Cu alte cuvinte, vom vedea în rețea mai multe materiale cu care algoritmii au motive să creadă că vom interacționa mai mult, pe baza comportamentului nostru din trecut în rețea. 
Internațional
👉 Axios demontează o serie de mituri legate de efectele vaccinării anti COVID-19, folosindu-se de argumente științifice. 
Studiul mai arată că în rândul participanților, un grad mai ridicat de încredere în mass media tradițională este asociat cu o mai mare abilitate de a discerne între conținut real și fals. (NiemanLab)
👉 Reporterii din Rusia care acoperă activitatea programelor spațiale a țării vor fi considerați „agenți străini” dacă mai relatează despre activitățile legate de spațiu sau cele militare. (Ars Technica)
👉 Televiziunea considerată de extremă dreapta în SUA, One America News (OAN), care s-a numărat printre susținătorii cei mai înfocați ai fostului președinte Donald Trump, este finanțată serios de AT&T, o companie de telefonie mobilă și internet care deține și CNN și HBO, arată o investigație Reuters
👉 În cele câteva ore în care Facebook, WhatsApp și Instagram au fost inaccesibile, traficul ziarelor din SUA a crescut. (NiemanLab)
👉 Jurnaliștii din Europa și SUA care au relatat de la proteste antivaccin spun că au fost tratați drept „țapi ispășitori” la acestea, fiind numiți „trădători”, „asasini” sau „pedofili”, arată un ONG a cărui misiune este protejarea jurnaliștilor. (The Committee to Protect Journalists)
👉 Industria de securitate cibernetică ar trebui să considere societatea civilă drept „infrastructură critică”, notează The Record.
Jurnalismul bazat pe libertate, independență și fapte servește protecției împotriva abuzului de putere, a minciunilor și a războiului prin propagandă”, a anunțat președinta Comisiei care a acordat premiile. (Reuters)
👉 VIDEO John Oliver a vorbit în cel mai recent episod Last Week Tonight despre dezinformare și efectele devastatoare pe care le poate avea, în special în comunitățile care nu vorbesc limba engleză. (Youtube / Last week tonight)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue