Vezi profilul

Ediția #85

Misreport
Ediția #85
De Misreport • Ediția #85 • Vezi online

Bună dimineața, 
Aceste reclame au fost plătite printr-o firmă care, în trecut, a primit contracte de la Ministerul Mediului în timpul mandatului liberalului Costel Alexe și a cărei patroană a primit o sinecură într-o societate de stat, pe filiera aceluiași minister. (G4Media)
👉 Poliția Neamț a deschis un dosar penal pentru răspândirea de informații false, în urma unui articol publicat de Libertatea, care a remarcat că există un videoclip pe Facebook, în care o femeie spune că „nu e nimeni” în spitalul modular de la Piatra Neamț. În realitate, toate cele 26 de paturi erau ocupate.
👉 …iar CNA a amendat cu peste 20.000 de euro postul Nașul TV, patronat de Radu Moraru, pentru mesaje antivacciniste şi conspiraţioniste. (Pagina de media)
👉 #FALS „România are în stoc vaccinuri anti-coronavirus expirate care sunt administrate populației, iar incendiile care au avut loc în spitalele românești în ultimul an sunt regizate”, pretind mai multe narațiuni răspândite în România. Veridica.ro arată că acestea sunt false
👉 #FALS Deputatul și fondatorul AUR, George Simion, s-a declarat revoltat că medicamente antivirale ca favipiravir nu se regăsesc în farmacii, pentru ca cei depistați pozitiv să se poată trata acasă:
Sunt medicamente antivirale, favipiravir, nu mai intrăm în ivermectină și altele. Sunt medicamente recunoscute unanim că ajută pentru a nu ajunge în spital (n.r. în cazul infectării cu coronavirus)”.
Factual arată că Favipiravir nu este unanim recunoscut ca tratament care ar putea preveni spitalizarea în cazul infectării cu Sars-CoV-2, și nici măcar nu a obținut aprobare din partea autorităților europene în domeniu.
👉 #FALS Un videoclip tradus în limba română și distribuit de zeci de mii de ori pe Facebook susține în mod fals că vaccinurile anti COVID-19 vor ucide toate persoanele vaccinate în șase luni până la cinci ani și că acestea provoacă multiple probleme de sănătate, de la coagularea sângelui până la infertilitate. AFP a verificat deja aceste, precum și alte afirmații cu date științifice și a aflat că sunt false. (Verificat AFP)
👉 Canale media aflate în slujba Kremlinului s-au implicat activ în rostogolirea unor manipulări legate de coronavirusul SARS-CoV-2 şi boala pe care o provoacă, COVID-19. (EUvsDisinfo via Adevărul)
👉 #DEZBATERE Poate România să preia exemplul Lituaniei, unde comentariile la știrile despre Covid sunt interzise? Ioana Avădani de la Centrul pentru Jurnalism Independent crede că nu vom vedea această măsură adoptată prea curând în România, mai ales că o parte din media a fost vehicul pentru teoriile antivacciniste. (RFI)
👉 Criza Facebook se amplifică, în urma unor noi scurgeri de informații. Un alt fost angajat acuză compania că permite dezinformarea. (Libertatea)
Internațional
👉 Președinta EU DisinfoLab, Diana Wallis, consideră că a venit momentul ca Uniunea Europeană să înceapă să se gândească la reglementarea activității Facebook. În plus, Wallis mai spune că media nu trebuie exceptată de la orice fel de măsuri de reglementare în ceea ce privește conținutul online. 
Dezinformarea este ca un parazit care, dacă e lăsat să crească și să prospere, va ucide gazda, spune Wallis. (Euractiv)
👉 …la fel cred și alți experți - care continuă dezbaterea în Politico: că anumite reglementări ar trebui să atingă și media online.
👉 Rusia practică rescrierea și reinterpretarea istoriei în propaganda de stat. Unul din motive e acela că mitologiile istorice și politice definesc identitatea națională. (StopFake.org)
👉 Eșecul Facebook de a limita răspândirea conținutului fals și a dezinformării e consemnat într-un studiu al Institutului pentru Dialog Strategic. Studiul arată că majoritatea măsurilor pe care Facebook pretinde că le ia fie sunt prost implementate, fie rămân la nivelul declarațiilor
👉 …iar problemele Facebook legate de răspândirea urii și a informațiilor false sunt și mai mari în India. (Engadget)
👉 …între timp, compania se plânge de un anume „comportament coordonat” al peste 30 de jurnaliști, care analizează în aceste zile alte documente interne ale rețelei sociale, pregătind noi investigații despre comportamentul Facebook. (Vice)
👉 …iar Mark Zuckerberg se gândește la un rebranding complet al întregii rețele, care ar urma să-și schimbe numele. (The Verge)
👉 O cercetare derulată intern de Twitter arată că algoritmul de funcționare al rețelei amplifică politicieni și ziare de orientare politică de dreapta mai degrabă decât cele de stânga. (Protocol.com)
👉 Cel mai mare site de dezinformare din Cehia e vizitat de 8 milioane de ori lunar, potrivit Asociației Agențiilor de Comunicare din Cehia. Țara se confruntă cu un val de fals și dezinformare care a crescut îngrijorător, arată un studiu independent realizat de European Values Center for Security Policy. (expats.cz)
👉 550 de conturi de Twitter asociate cu China au promovat o narațiune de dezinformare care afirmă că sursa de infectare cu virusul SARS-CoV-2 ar fi fost un transport de homari din SUA spre Wuhan, în noiembrie, 2019. (NBCNews)
👉 Povestea unei mame care s-a informat multă vreme din surse „alternative” arată cât de greu este să iei decizii medicale în cunoștință de cauză, odată ce ai fost absorbit de lumea teoriilor antivaccin. (Coda Story)
👉 Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a continuat să recomande tratamentul cu hidroxiclorochină în timpul pandemiei, chiar și după ce s-a dovedit că aceasta nu era un tratament eficace împotriva COVID-19.
O comisie de anchetă a Senatului Braziliei arată și că administrația Bolsonaro a întârziat campania de vaccinare cu o lună, ignorând comunicarea cu compania Pfizer, în timp ce președintele a încercat să cumpere un vaccin indian neaprobat, la suprapreț. Bolsonaro este acuzat de autorii anchetei de crimă împotriva umanității. (The New York Times)
👉 Cinci sfaturi pentru pentru a evita falsurile sau informarea greșită în titlurile materialelor despre cercetarea medicală. (The Journalist’s Resource)
👉 Persoanele care monitorizează și verifică dezinformarea și conținutul fals ar trebui să pună pe primul loc propria sănătate psihică. Și asta din cauză că ea poate fi afectată serios, arată un studiu realizat de First Draft și nepublicat încă. (Rappler)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue