Vezi profilul

Ediția #87

Misreport
Ediția #87
De Misreport • Ediția #87 • Vezi online

Bună dimineața, 
👉 #FALS Studiul de la Harvard „care susține că vaccinarea nu diminuează infectarea, ba chiar dimpotrivă”, așa cum fals au titrat mai multe site-uri din România, susține, de fapt, că vaccinarea este importantă în reducerea ratelor de infecție și transmitere, dar trebuie să fie folosită împreună cu alte măsuri precum respectarea regulilor de igienă sau distanțare socială. 
👉 #FALS „Atât cei vaccinați, cât și cei nevaccinați se pot infecta la fel de ușor”, a declarat senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel, care este și medic.
👉 #FALS Raed Arafat declară că nu poartă pistol, așa cum susțin o serie de postări care s-au viralizat în mediul online.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență afirmă că nu deține permis de port armă și că presupusul „pistol” de la brâu sunt, de fapt, telefonul și stația radio. (Digi24)
👉 Ce a fost adevărat și ce nu a fost din șuvoiul de materiale alarmiste și dezinformative cu „pana de curent iminentă” care au invadat România săptămâna trecută. (Europa Liberă România)
👉 #DEZINFORMARE Cum tratează Colegiul Medicilor virusul dezinformării: „Încap într-un microbuz toți cei care au opinii antivacciniste declarate” (PressOne)
👉 #DEZINFORMARE Un video distribuit pe Facebook care pretinde că arată mii de italieni refuzând să prezinte certificatul verde la intrarea într-un supermarket s-a viralizat pe Facebook în ultima săptămână.
👉 #CONTEXT Milioane de români sunt alimentați cu frică, neîncredere și ură de medici, politicieni, ziariști sau influenceri care fac propaganda anti-vaccinismului. Facebook oferă iluzia că au dreptate, în timp ce autoritățile privesc de pe margine. Rezultatul îl găsim în statisticile morților de COVID-19.
76.000 de mesaje care conțin cuvântul „vaccin” au fost postate pe paginile de Facebook din România în ultimul an. Ele au strâns peste 15 milioane de reacții.
👉 #CONTEXT Sute de adepți QAnon s-au strâns în Dallas, așteptând ca JFK, mort din 1963, să-și facă apariția și să-l proclame pe Trump președinte, așa cum susțin mai multe teorii ale conspirației promovate de QAnon. (Digi24)
👉 Ce efecte poate avea propaganda antivaccin pe termen lung: „Copiii copiilor de azi vor fi nevaccinați la nivel mare”. (Libertatea)
Internațional
👉 De unde vine profunda neîncredere a Europei de Est în vaccinuri? Publicația albaneză exit news caută explicații într-o analiză consistentă
👉 Regimul Lukashenko reprimă media independentă din Belarus, atâta cât a mai rămas. (EUvsDisinfo)
👉 O rețea de 130 de pagini de Facebook din Polonia care acționau concertat a amplificat conținut de extremă dreapta. (DFRLab)
👉 Inițiativa pentru Autenticitatea Conținutului este un proiect inițiat de Adobe și organizații profesionale din rândul presei, care dezvoltă instrumente și standarde pentru verificarea autenticității imaginilor folosite pe internet și a originii digitale a acestora, cu obiectivul de a crea standarde de lucru pentru mediul online. (Nieman Lab)
👉 …și tot Nieman Lab publică o analiză care arată informații relevante despre cum se propagă conținutul fals și dezinformarea pe Facebook și cum rețeaua socială blochează accesul la acest tip de informații. 
👉 Rețeaua socială nu reușește să combată nici conținutul fals referitor la schimbările climatice, arată două studii diferite pe aceeași temă. (BBC)
👉 În Canada, actori conexați cu China promovează dezinformare referitoare la alegerile parlamentare din septembrie, anul acesta, încercând să influențeze votul diasporei chineze. (DFRLab)
👉 Peste 500 de medici și profesioniști în domeniul medical din SUA cer de urgență Facebook să publice date referitoare la răspândirea conținutului fals despre pandemia de COVID-19 pe rețeaua socială. (The Hill)
👉 Multe grupuri de Facebook antivacciniste din SUA care au promovat mesaje dezinformative le-au transmis sau le-au preluat din surse cu audiență redusă - precum ziare locale sau proiecte media de mică amploare - care au funcționat în acest caz ca niște „surse credibile”. (The Guardian)
👉 Jim Sellis are 71 de ani și se descrie ca fiind un conservator cu idei solide. A trecut prin COVID-19 și apoi s-a vaccinat. Acum descoperă că din cauza opțiunii sale își pierde prietenii. (CNN)
👉 Minciunile și informațiile greșite au dus la sute de mii de morți în această pandemie, argumentează Nicholas Christakis, directorul Yale’s Human Nature Lab și expert în influența pe care o exercită rețelele sociale în ceea ce privește sănătatea și comportamentul utilizatorilor. (Federal News Network)
👉 The Conversation scrie despre efortul bibliotecarilor de a ajuta tinerii să traverseze o perioadă marcată de propagarea falsurilor și a informațiilor greșite. Și atrage atenția asupra faptului că numărul acestora scade. 
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue