Ediția #89

#89・
3.33K

abonați

117

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #89
De Misreport • Ediția #89 • Vezi online

Bună dimineața, 
👉 #FALS Mai multe postări și articole distribuite în limba română susțin că Italia și-ar fi revizuit numărul deceselor cauzate de Covid-19 de la peste 130,000 la doar 3,783, reducând numărul deceselor cu peste 97 de procente.
👉 #FALS O știre care anunța solidarizarea armatei și poliției cu manifestanții de la protestele anti-covid programate la Viena a devenit virală în România.
👉 #FALS În 19 octombrie, înainte ca miniștrii guvernului propus de Dacian Cioloș să fie audiați în comisiile parlamentare, prim-ministrul demis Florin Cîțu a spus, legat de programul de guvernare al USR:
„Apărarea nu mai primeşte 2% din PIB. E o primă încălcare a legăturii noastre, a relației noastre cu NATO și a promisiunii pe care o avem pentru a păstra acest procent în guvern. Este mai mic decât 2%”.
👉 #FALS Nu, Moldova nu va primi migranți de la granița Bielorusiei cu Polonia, așa cum susțin mincinos mai multe postări de pe rețelele sociale sau site-uri. (Adevărul Moldova)
👉 #CONTEXT Dezinformare și siguranță națională - cum amenință știrile false să destabilizeze România. (Oana Despa, Europa Liberă)
👉 #CONTEXT Cât de real este scenariul unei invazii militare a Rusiei în Ucraina, după mobilizarea masivă de la graniță. O analiză Bloomberg via Libertatea.
Peng Shuai l-a acuzat pe fostul vicepremier al Chinei de agresiune sexuală, după care a dispărut brusc din comunicarea publică. Reapariția acesteia nu calmează îngrijorările cu privire la libertatea ei. (CNN via Digi24
Internațional
👉 Dezinformarea e o armă în războiul hibrid pe care Belarus îl duce cu spațiul european, prin comasarea migranților la granițele cu Polonia și este „cea mai mare încercare de destabilizare a Europei de la Războiul rece”, arată premierul Poloniei. (Deutsche Welle)
👉 Slovacia pregătește un centru pentru răspuns în fața atacurilor hibride, printre care se numără și dezinformarea, sub autoritatea Ministerului de Interne al țării. (EURACTIV)
👉 Google va plăti agenția France Press pentru conținutul de știri produs, potrivit unui contract de parteneriat care se întinde pe viitorii cinci ani. (Reuters)
👉 Egiptul ar putea adopta o lege care permite pedepsirea în instanțe a persoanelor care publică informații false în pandemie.
👉 Statul Ohio dă în judecată compania mamă a Facebook, Meta, sub acuzația că ar fi ascuns efectele negative pe care rețeaua socială le produce asupra copiilor. (The Verge)
👉 SUA acuză doi hackeri iranieni de implicarea în alegerile din 2020. Acuzații ar fi creat o campanie de dezinformare și intimidare cu scopul de a descuraja cetățenii să se prezinte la vot. (Washington Post)
👉 Cum au apărut partidele „antivaccin”? Coda Story urmărește povestea câtorva dintre acestea.
👉 Câteva trăsături de personalitate sunt asociate cu o probabilitate mai mare de a partaja conținut fals și dezinformare pe rețelele sociale, arată un set de studii realizate de experți în științe politice și comportament, pe un eșantion de 4642 de participanți din SUA. NiemanLab notează concluziile acestor studii.
👉 …iar unele surse media sau celebrități de pe rețelele sociale au o agendă împănată cu fals și dezinformare nu pentru că o cred, ci pentru că în acest fel spun audienței lor ceea ce audiența vrea să audă. (The Conversation)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue