View profile

Ediția #9

Bună dimineața! Știrile false și dezinformările săptămânii trecute au, majoritatea, ca subiect, pand
Misreport
Ediția #9
By Misreport • Issue #9 • View online
Bună dimineața!
Știrile false și dezinformările săptămânii trecute au, majoritatea, ca subiect, pandemia de COVID-19.

👉🏻 #FAKE Clipul cu „românii plecați la cules de ceapă în Germania”, publicat de antena3.ro în week-end NU este din 2020. Antena 3 a recunoscut că a difuzat o știre falsă fără să verifice acuratețea acesteia (Pagina de Media).
Captura din clipul prezentat de Antena3.ro
Captura din clipul prezentat de Antena3.ro
👉🏻 #FAKE Nu, China și Rusia nu dețin medicamentul care tratează COVID-19 (LARICS).
👉🏻 #MINCIUNĂ Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6 din București, a afirmat că apa oxigenată este eficace în combaterea „noului coronavirus, COVID-19”. (De fapt, COVID-19 este boala pe care o produce infectarea cu coronavirusul SARS-CoV-2). Factual a verificat afirmația sa și a descoperit că este falsă.
👉🏻 „Toate teoriile conspirației au un numitor comun, mesajul că nu vei fi protejat în fața pericolului decât aflând secretele pe care «ei» nu vor să le afli” - Cum se propagă știrile false despre COVID în era tehnologiei și de ce sunt oamenii dispuși să le creadă (The New York Times via Libertatea)
👉🏻 #DEZINFORMARE Top 5 narațiuni despre COVID-19 pe care Rusia le promovează constant în Europa (EUvsDisinfo).
Analiză Misreport
Săptămâna trecută am descoperit ceea ce am putea numi „regina știrilor false” din această perioadă.
sursazilei.ro publică în 10 aprilie un text cu titlul „INFORMAȚII-BOMBĂ. ADEVĂRATA CAUZĂ A DECESELOR CELOR DE 65+. PENTRU CE VIRUȘI SUNT DE FAPT TESTELE”.
La o verificare de rutină, am descoperit că aproape fiecare paragraf al textului conține informații false sau concluzii înșelătoare.
Vă prezentăm mai jos trei dintre ele, e posibil să le găsiți rostogolite ca știri de sine stătătoare, în următoarea perioadă.
👉🏻 Afirmație falsă din text: „Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există doar șapte laboratoare în lume care pot efectua teste pentru COVID-19”.
OMS arată, la sursa indicată în articol, că există 17 laboratoare “de referință” pentru testarea infecției cu SARS-CoV-2 în lume (OMS).
Sunt acele laboratoare care confirmă oficial teste efectuate deja - în general, este recomandat de către OMS ca testul primului depistat infectat dintr-o țară să fie reconfirmat de laboratoarele de referință (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile).
👉🏻 Afirmație falsă din text: „toate testele efectuate în România, public sau privat, sunt teste destinate depistării coronavirusului generic HKU1 sau OC43 (simple răceli)
Această concluzie este pur și simplu un fals, justificat cu două argumente care nu au legătură cu afirmația: faptul că ar exista „doar 7 laboratoare de testare” în lume, ceea ce am arătat deja că este fals, și un comunicat al companiei La Roche, care anunță că din 13 martie poate livra kit-uri comerciale de testare pentru SARS-CoV-2. 
TechCrunch a arătat că doar în cazul testelor rapide (cele care durează 15 minute) există posibilitatea unor rezultate fals pozitive, cauzate de o infecție din trecut cu alte coronavirusuri.
👉🏻 Afirmație falsă din text: “Cauza numărului foarte mare de morți din Italia este aceea că persoanele peste 65 de ani au beneficiat de vaccinare gratuită”.
De fapt, vaccinarea contra gripei nu ne face nici mai sensibili și nici nu ne protejează de infecția cu SARS-CoV-2. Au demonstrat deja câțiva cercetători americani - și la ei a circulat această poveste la finalul lunii trecute. (USA Today)
Internațional
👉🏻 Autoritatea pentru reglementarea concurenței din Franța a decis că Google trebuie să plătească publisherii media locali (agenții de presă, ziare etc) pentru extrasele din știri, pe care gigantul tech le-a preluat până acum gratis în rezultatele căutărilor (TechCrunch).
👉🏻 San Francisco (SUA): răspunsul rapid și conștiincios al autorităților la pandemia de coronavirus este dictat, printre altele, de experiența de acum 40 de ani cu virusul HIV (San Francisco Chronicle). 
  • O mare parte din actualii angajați ai Departamentului de Sănătate Publică sunt medici și oameni de știință care au luptat pentru a opri extinderea HIV, așa că acum s-au mobilizat exemplar. Un material din care aflăm cum ar trebui să funcționeze, de fapt, o astfel de instituție, similară direcțiilor județene de Sănătate Publică din România. (MIT Technology Review)
👉🏻 Ministerul Afacerilor Externe din Germania a solicitat angajaților să nu mai folosească aplicația de videocalling Zoom din cauză că nu protejează suficient datele personale (Reuters).
👉🏻 WhatsApp a decis să limiteze suplimentar distribuția mesajelor virale. Acestea vor putea fi forwardate către o singură persoană o dată, limita anterioară fiind de 5 persoane (The Verge).
👉🏻 Cinci sfaturi de la un specialist The Verge pentru a arăta cât mai bine într-o sesiune de videocall.
👉🏻 Celebrități și politicieni cu audiență mare în social media se dovedesc a fi distribuitori cheie ale știrilor false sau care conțin dezinformări (The Guardian).
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber. Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro. Mulțumim!
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue