Ediția #91

#91・
3.33K

abonați

117

Ediții

Abonează-te la newsletter-ul nostru

By subscribing, you agree with Revue’s Termenii și condițiile and Politica de confidențialitate and understand that Misreport will receive your email address.

Misreport
Ediția #91
De Misreport • Ediția #91 • Vezi online

Bună dimineața, 
👉 O serie de recomandări transmise de Comisia Europeană propriilor angajați a provocat discuții politice în statele membre, iar cei mai vocali au fost naționaliștii, scria, săptămâna trecută, La Repubblica într-o analiză privind noul limbaj nediscriminatoriu și inclusiv promovat de instituțiile europene. (G4Media)
În România, tema a fost preluată și amplificată de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care a scris despre o presupusă inițiativă a Comisiei Europene de a „interzice” Crăciunul. Mesajul a fost preluat rapid și de liderii AUR.
Spotmedia arată de ce avem de-a face cu unul dintre cele mai clare exemple de conținut fals, care întrunește toate elementele unei contrafaceri convenabile.
👉 Reputatul economist Cornel Ban, profesor doctor la Copenhagen Business School, analizează pentru Libertatea cât de mult se susține teza naționalismului economic românesc, care promovează narațiunea potrivit căreia România ar fi „colonia Europei / Occidentului”.
Și ceea ce face Ban este să compare situația României cu cea a Ucrainei, în perioada de la independența Ucrainei la conflictul militar din 2015. 
👉 De ce atît de mulți oameni cred falsa teorie cum că Pământul ar fi plat. (LARICS)
👉 #FALS Zeci de postări de pe rețelele de socializare distribuite de sute de mii de ori în limba română doar în noiembrie 2021 susțin că oamenii de știință din Singapore au efectuat prima autopsie din lume a unui pacient cu COVID-19 și ar fi descoperit că boala este de origine mai degrabă bacteriană decât virală.
Mai mult, prima autopsie a unui pacient cu COVID-19 a fost efectuată în februarie 2020 în China, iar experții și autoritățile sanitare spun că boala este cauzată de un virus, nu de bacterii. (Verificat AFP)
👉 #CONTEXT Câte amenzi a dat CNA în 2021 pentru mesajele antivacciniste de pe Nașul TV, Antena 3 și România TV. (Libertatea)
Internațional
Opinia sa - care nu are caracter obligatoriu - ar putea să ușureze acțiunile de protejare a drepturilor consumatorilor în fața giganților tech, în viitor. (The Conversation)
👉 Organizarea trupelor rusești de-a lungul graniței cu Ucraina sugerează că acestea ar putea declanșa o invazie imediată. Oficiali ucraineni citați de Forbes spun că Rusia ar putea forța, prin propagandă, un conflict armat
👉 …în acest context, StopFake trece în revistă câteva din narațiunile pro ruse referitoare la această situație. Vestul „provoacă” Rusia și „incită” Ucraina e una dintre narațiuni. Alta pretinde fals că tocmai Ucraina luptă pentru a obține un conflict armat. 
👉 Directorul National Institutes of Health (NIH) din SUA pleacă din funcție după 12 ani și se declară alarmat de propagarea informațiilor greșite în domeniul științelor. (Nature)
👉 …iar mircobiologul olandez Elisabeth Bik spune că cercetarea de slabă calitate stă la baza a multe informații greșite pe care publicul le citește (și le crede) online. (The Guardian)
👉 Twitter a anunțat că a eliminat aproape 3500 de conturi care postau propagandă pro-guvernamentală în șase țări, inclusiv Rusia și China. (France 24)
👉 În timpul pandemiei de COVID-19, Partidul Comunist Chinez a răspândit dezinformare referitoare la eficacitatea vaccinurilor și originea pandemiei, iar Rusia a încercat să accentueze tensiunile din societățile vestice, cu accent pe propaganda în favoarea capacităților sale științifice.
👉 Câteva sfaturi din partea experților pentru cei interesați de investigarea dezinformării online. (Global Investigative Journalism Network)
👉 Demisia lui Jack Dorsey din poziția de CEO al Twitter, sau alte demisii viitoare ale fondatorilor marilor companii de tehnologie înseamnă că politicienii și publicul nu mai pot să-și canalizeze nemulțumirile către aceștia.
Și că cel puțin mediul politic trebuie să se gândească acum la politici reale de combatere a conținutului fals și dezinformării pe marile platforme. (The Verge)
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber.
Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro sau pe pagina de Facebook Misreport.
Dacă Misreport ți se pare util, te rugăm să ne ajuți să ajungem în mai multe căsuțe poștale electronice, recomandându-ne unui prieten. Mulțumim frumos!
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue