Vezi profilul

Ediția #92

Misreport
Ediția #92
De Misreport • Ediția #92 • Vezi online

Bună dimineața, 
👉 #FALS Nu există un film numit „Varianta Omicron”, iar afișul care circulă pe rețelele sociale este un montaj. Multiple postări de pe rețelele de socializare distribuie un presupus poster al unui film științifico-fantastic despre un virus care distruge omenirea, numit „Varianta Omicron”, care ar fi fost filmat în anii ’60. Postările susțin că acesta este o dovadă că pandemia actuală a fost planificată. Însă afirmațiile sunt eronate: afișul a fost falsificat digital de un autor și comedian irlandez după un poster al unui film din 1974. (Verificat AFP)
👉 #FALS Președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a afirmat că „în Europa, partidele politice, atunci când participă la guvernare, vin cu președintele partidului în funcția de prim-ministru”. Factual a verificat declarația sa și a descoperit că este falsă
👉 #FALS Un tabel care pretinde că apariția noilor variante de COVID-19 ar fi planificată a fost distribuit intens în mediul online. Site-ul oficial RoVaccinare arată că este o înșelătorie. (Digi24)
👉 #DEZINFORMARE România renunță la șansa de a se dezvolta cu bani chinezi, pentru că așa îi impune Occidentul, potrivit unei narațiuni false promovate de Sputnik. Veridica.ro explică de ce este falsă această poveste, dar și cui îi servește și care este scopul urmărit de sursa acesteia
👉 Chirurgul șef al SUA a elaborat un kit de comunicare cu ajutorul căruia pot fi combătute teoriile și ideile anti-vaccin. LARICS le-a sintetizat într-un video
👉 #CONTEXT Cum am ajuns „campionii teoriilor conspirației”? Educația și sursele de informare, printre cauze. (RFI)
Internațional
👉 O întreagă Generație Z aderă „ironic” la o teorie a conspirației care susține că păsările nu sunt adevărate. Practic, tinerii știu că au de-a face cu un fals, dar se comportă ca și cum ar fi adepții acestei teorii a conspirației, amplificând-o. NYTimes scrie despre această reacție a tinerilor la conspiraționism. (The New York Times)
👉 Propaganda răspândită de Kremlin încearcă să oculteze intențiile reale ale Rusiei la granița cu Ucraina. (EU vs Disinfo)
👉 Imran Ahmed monitorizează de ani de zile ura și falsul răspândite online și le combate cu tactici care dau rezultate. Aceasta este povestea lui. (Global Citizen)
👉 Un director al Facebook afirmă, într-un interviu realizat de Axios pentru HBO, că răspândirea informațiilor false este mai degrabă o problemă a societății decât una generată de rețeaua socială pentru care lucrează. (Axios)
👉 Publisherii de știri din Canada se așteaptă să obțină de la Facebook și Google între 100 și 150 de milioane de dolari. (Press Gazette)
👉 …iar cei din Noua Zeelandă vor și ei să se alieze pentru a încheia o înțelegere cu Google și Facebook, după ce au văzut sumele mari obținute de publisherii din Australia, care au acționat comun. (Press Gazette)
👉 Metodele de falsificare a imaginilor și video-urilor au devenit atât de sofisticate, încât ar trebui să ne obișnuim cu ideea că vom fi păcăliți de acestea în viitor, indiferent cât de vigilenți vom fi sau cât de specializați suntem să recunoaștem falsul. (Nieman Lab)
👉 Noua politică de evaluare a postărilor de la Twitter este „atât de vagă încât invită la abuz”, iar extrema dreaptă se folosește de asta, arată o investigație The Guardian
👉 …în același timp, conturile personalităților, cu un număr mare de urmăritori, sunt analizați printr-o procedură specială și mai rapidă decât în cazul utilizatorilor obișnuiți, atunci când vine vorba de raportare. (Bloomberg)
👉 Wired avertizează că rețelele de social media adăpostesc un posibil viitor „jihad” al extremiștilor. 
👉 Cum e să fii jurnalist în China? The Guardian arată că e o sforțare continuă între presiunea politică, propagandiștii plătiți, tot mai deasa folosire a arestărilor fără proces sau „autodemascări” televizate. 
👉 Câștigătorii premiului Nobel pentru pace, jurnaliștii de investigații Maria Ressa și Dmitry Muratov au avertizat în discursurile lor de primire a premiului că democrația dispare atunci când minciunile se transformă în fapte brute. (NobelPeacePrize.org)
👉 … Ressa și Muratov au transmis rețelelor sociale că au datoria să combată propagarea falsurilor și a dezinformării și au atras atenția asupra evoluției ascendente a autoritarianismului. (NPR)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue