Vezi profilul

Ediția #94

Misreport
Ediția #94
De Misreport • Ediția #94 • Vezi online
Bună dimineața, 
Vă transmitem (probabil) cel mai întârziat „La mulți ani!” din 2022 și bun venit noilor abonați!
Printre provocările cu care vom avea de-a face în 2022 regăsim pregnant dezinformarea și conținutul fals legate de domeniul medical, dar am face bine să fim tot mai atenți și la dezinformarea care vine dinspre Rusia, în contextul comasării trupelor Kremlinului la granița cu Ucraina (vom trata pe larg într-un newsletter viitor această amenințare).
Ediția de azi a newsletter-ului are aproximativ 1200 de cuvinte, care presupun un timp mediu de citire de 4-5 minute.

👉 #FALS Un interviu vechi cu șeful BioNTech circulă online cu afirmația falsă că acesta „a recunoscut că nu este vaccinat. În realitate, CEO-ul BioNTech afirma în interviul respectiv că nu este printre cei care vor fi vaccinați cu prioritate.
Dealtfel, acesta a fost vaccinat la începutul anului 2021, după cum a declarat BioNTech pentru AFP. El a făcut recent și doza a treia. (Verificat AFP)
👉 #DEZINFORMARE „România e forțată să renunțe la Constituția și suveranitatea sa”, susține o narațiune dezinformativă amplificată de senatoarea Diana Șoșoacă și Sputnik. Sursa e un titlu care îi atribuie, în mod fals, o declarație șefei reprezentanței Comisiei Europene la București.
Obiectivul acestui tip de dezinformare e scăderea încrederii în Uniunea Europeană și promovarea discursului de tip suveranist. (Veridica.ro)
👉 #PROPAGANDĂ Actualul ministru al Finanțelor din partea PSD, Adrian Câciu, a publicat în 2020 un articol și a dat un interviu în care pledează cauza Huawei, compania chineză interzisă la licitația pentru rețelele 5G în România. 
Unul dintre articole este marcat cu semnul de publicitate. În declarația de avere, Câciu scrie că a încasat 25.000 de lei de la o firmă de relații publice, iar într-un interviu la B1 TV a spus: „nu cred că am făcut advertorial pentru o anumită companie, ci pentru un anumit principiu”. (G4Media)
👉 #CONTEXT De ce sunt blocate conturile politicienilor din SUA care propagă falsuri și teorii ale conspirației, dar nu și ale politicienilor din România. (Europa Liberă)
👉 #CONTEXT Partidele tind să devină cei mai mari investitori în presa din România, cu bani încasați de la bugetul de stat. Sumele au crescut într-un ritm alert în ultimii ani, dar lipsa de transparență, mai ales în cazul PSD, blochează accesul la informații. Unde ajung banii și pentru ce? (Europa Liberă)
Atunci și acum
Emily Urquhart este jurnalistă și are un doctorat în folclor, la Memorial University of Newfoundland (Canada). Pe durata pandemiei, a studiat legende vechi referitoare la molime și a constatat că multe dintre ele seamănă cu poveștile pe care le auzim astăzi de la prieteni sau colegi. (Guernica)
Mi-a atras atenția în mod deosebit una dintre ele, care spune povestea unui bărbat trimis de un rege să ofere un cadou supușilor săi. În mod curios, bărbatul toarnă ceva în fântânile oamenilor, care încep să moară de holeră. Însă nu toată lumea primește „cadoul” - bărbatul nu vizitează orașele mari. Legenda mai dezvăluie că regele i-ar fi spus bărbatului că la țară trăiesc prea mulți săraci și acolo ar trebui împrăștiată holera. 
Mi-a amintit de teoria conspirației potrivit căreia oamenii bătrâni trăiesc prea mult și sunt o amenințare pentru economia mondială. A început să circule inițial în 2018 (am demontat-o în PressOne) și apoi a fost „recondiționată” în timpul pandemiei, ca o explicație „secretă” a faptului că persoanele în vârstă sunt considerate vulnerabile în fața infectării cu SARS-CoV-2.
Internațional
👉 În timp ce media din Rusia a îndemnat populația să se vaccineze, canalele media pro Kremlin RT și Sputnik, în edițiile lor internaționale, au promovat narațiuni antivacciniste sau care numeau pandemia „o făcătură”. E doar unul din cele zece momente selectate de către EU vs Disinfo în care dezinformarea pro Kremlin a fost penibilă
👉 Un video care ar prezenta presupuși „teroriști internaționali”, despre care președintele Kazahstanului susține că ar fi la baza protestelor, e cel mai probabil un fals. (bne IntelliNews)
👉 Filmul Don’t Look Up ne învață că strategia de comunicare cu oamenii care refuză să țină cont de argumente și realitate nu are succes dacă se bazează pe o avalanșă de dovezi, fapte și demonstrații teoretice. (The Conversation)
Conturile aparțineau unor jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, disidenți, critici ai regimurilor autoritare sau politicieni de opoziție și familiile acestora, arată Facebook într-un raport ce survine unei investigații în urma căreia alte 1500 de conturi, aparținând companiilor, au fost înlăturate din rețea. 
👉 „Marea minciună” e teoria conspirației care susține că alegerile prezidențiale din SUA ar fi fost fraudate în defavoarea lui Donald Trump. Alimentați de această teorie, sute de cetățeni au luat cu asalt, la începutul anului trecut, în clădirea Capitoliului din Washington DC.
În ciuda eforturilor platformelor de socializare, conținutul violent promovat de adepții teoriei încă poate fi găsit online. (Politico)
👉 Fondatorul CrowdTangle, o platformă de monitorizare a rețelelor sociale cumpărată de către Facebook, afirmă că legislația de reglementare pentru social media ar trebui să ajute platformele și să le oblige să ofere mai multă transparență în ceea ce privește conținutul și impactul acestuia în interiorul platformei. (New York Times)
👉 2012 a fost primul an în care mai mult de jumătate din adulții din SUA au început să folosească social media. A fost și anul care a marcat un record de neîncredere a populației în media tradițională.
Pe fondul acestor două trenduri suprapuse, a apărut și prima teorie a conspirației, care pretindea că un atac cu arma într-o școală din SUA nu a existat, de fapt.
Un profesor de jurnalism de la Universitatea din Connecticut analizează pentru Nieman Lab ceea ce numește prima teorie a conspirației majoră răspândită la nivel național cu ajutorul social media
👉 Companiile de social media vor fi presate, în 2022, să explice felul în care aplicațiile lor interacționează cu sănătatea psihică a copiilor. (NPR)
👉 Ce sunt trolli și botii și cum îi detectăm? (Deutsche Welle)
👉 Susținerea pe care Donald Trump i-o oferă lui Viktor Orbán nu are efect asupra electoratului maghiar, dar reprezintă o legitimare a acestui tip de lider autoritar și o confirmare că există mai mulți lideri care împărtășesc viziunea iliberală a lui Orbán, explică un jurnalist maghiar pentru Coda Story.
👉 Problema cu rescrierea propagandistică a istoriei este că în acest fel sunt creați dușmanii permanenți - și astfel este generat un risc perpetuu de război, explică Ian Buruma, reputat istoric şi eseist anglo-olandez, într-un eseu din Project Syndicate
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber.
Poți să ne ajuți cu informații sau feedback la newsletter@misreport.ro sau pe pagina de Facebook Misreport.
Dacă Misreport ți se pare util, te rugăm să ne ajuți să ajungem în mai multe căsuțe poștale electronice, recomandându-ne unui prieten. Mulțumim frumos!
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue