👉 În timp ce media din Rusia a îndemnat populația să se vaccineze, canalele media pro Kremlin RT și Sputnik, în edițiile lor internaționale, au promovat narațiuni antivacciniste sau care numeau pandemia „o făcătură”. E doar unul din cele zece momente selectate de către
EU vs Disinfo în care dezinformarea pro Kremlin a fost penibilă.
👉 Un video care ar prezenta presupuși „teroriști internaționali”, despre care președintele Kazahstanului susține că ar fi la baza protestelor,
e cel mai probabil un fals. (
bne IntelliNews)
Conturile aparțineau unor jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, disidenți, critici ai regimurilor autoritare sau politicieni de opoziție și familiile acestora, arată Facebook într-un raport ce survine unei investigații în urma căreia alte 1500 de conturi, aparținând companiilor, au fost înlăturate din rețea.
👉 „Marea minciună” e teoria conspirației care susține că alegerile prezidențiale din SUA ar fi fost fraudate în defavoarea lui Donald Trump. Alimentați de această teorie, sute de cetățeni au luat cu asalt, la începutul anului trecut, în clădirea Capitoliului din Washington DC.
👉 2012 a fost primul an în care mai mult de jumătate din adulții din SUA au început să folosească social media. A fost și anul care a marcat un record de neîncredere a populației în media tradițională.
Pe fondul acestor două trenduri suprapuse, a apărut și prima teorie a conspirației, care pretindea că un atac cu arma într-o școală din SUA nu a existat, de fapt.
Probabil că ai citit săptămâna trecută și alte știri care ți s-au părut false sau înșelătoare. Te rugăm să nu uiți că Misreport e o monitorizare realizată de doi oameni, în timpul lor liber.
Dacă Misreport ți se pare util, te rugăm să ne ajuți să ajungem în mai multe căsuțe poștale electronice,
recomandându-ne unui prieten. Mulțumim frumos!