Vezi profilul

Ediția #99

Misreport
Ediția #99
De Misreport • Ediția #99 • Vezi online

Bună dimineața, 
👉 #FALS Ședința comună a guvernelor de la Chișinău și București reprezintă un nou pas spre anexarea Republicii Moldova de către România, susține o platformă de analiză din Rusia.
Aceasta reia și vechile narațiuni false privind existența unui popor moldovenesc diferit de și mai vechi decât cel român.
👉 Rusia desfășoară o campanie de dezinformare susținută și coordonată, controlată de stat, care vizează populația rusă, țările vecine Rusiei, Uniunea Europeană și nu numai, conform serviciului EU vs Disinformation, citat de reprezentanța Comisiei Europene în România. (RFI)
👉 Un protest din 4 februarie 2022, împotriva lipsei de obiective naționale de reducere a gazelor cu efect de seră în Austria este prezentat pe rețele sociale drept „dovada” că oamenii sau țările falsifică decesele cauzate de Covid-19.
👉 #CONTEXT „Ceea ce asigură excepţionalismul filmelor istorice româneşti în perioada comunistă, în raport cu celelalte state din lagărul comunist, este faptul că fac parte dintr-un proiect politic numit Epopeea Naţională Cinematografică, care-şi propunea să devină un tratat de istorie vizuală naţională.
Filme istorice făceau şi iugoslavii, bulgarii, polonezii, dar factorul programatic care intenţiona să acopere toate perioadele istorice, din cele mai vechi timpuri până la momentul prezentului comunist, este unic şi specific cinematografiei ceauşiste”, explică istoricul Bogdan Jitea într-un interviu pentru Adevărul.
Jitea subliniază cât de importantă era industria cinematografică pentru propaganda comunistă, cum erau realizate acele filme, cât de mult erau implicaţi în producerea lor soţii Ceauşescu şi dacă peliculele de propagandă aveau succes.
Internațional
👉 Rusia a folosit cel puțin șase video-uri falsificate din 2014 până acum pentru a-și promova obiectivele și propaganda în Ucraina. The Dispatch le analizează și le demontează
👉 Ucraina este principala victimă a dezinformării ruse. Una din soluțiile de contracarare e educația media, dublată de programe de știri destinate populației din zona ocupată de Rusia. (Euromaidan Press)
👉 …între timp, autoritățile de la Kiev au reușit să elimine două ferme de boți, care controlau 18.000 de conturi false, cu ajutorul cărora erau transmise alerte de amenințare cu bombă sau mesaje care creează panică. Fermele ar fi fost coordonate din Rusia, au mai menționat autoritățile. (The Record)
👉 Partidul Comunist Chinez se concentrează să atingă cu propaganda sa tineretul din exteriorul țării. Unul din obiective e transformarea tinerilor în comunicatori ai elementelor de propagandă. (Insikt Group via The Recorded Future)
👉 „Prietenia” dintre popoarele rus și chinez e mai mult un exercițiu de imagine decât o proiecție a unei noi ordini mondiale, argumentează The Conversation.
👉 Mitul conform căruia vaccinurile cu tehnologie ARN mesager ar „modifica” ADN-ul uman a pornit de pe un site recunoscut pentru distribuirea de teorii ale conspirației, în primăvara anului 2020.
De atunci, a fost amplificat în special de personalități din lumea medicinei alternative, arată o investigație DFRLab
👉 Un procent mic de utilizatori Facebook hiperactivi, ce răspândesc frecvent dezinformare sau fac apel la violență verbală, joacă un rol important în determinarea conținutului pe care îl văd alți utilizatori, potrivit unui articol din The Atlantic.
👉 Conturi false conexate cu ferme de conținut din Vietnam, Bangladesh și România au amplificat, pe grupuri de Facebook pe care le conduc, protestele cu convoaie de TIR-uri din Canada, a declarat un reprezentant al rețelei sociale pentru NBC.
Unul din scopuri poate să fie mobilizarea și mai multor persoane pentru a protesta împotriva măsurilor sanitare, arată experții în domeniu citați de NBC. 
👉 Niciun polițist din Ottawa nu a demisionat, ca un gest de susținere a convoiului protestatarilor din Canada, așa cum fals susțin mai multe video-uri răspândite pe Twitter, TikTok și alte rețele sociale. (The Seattle Times)
👉 Telegram a blocat 64 de canale din Germania, inclusiv un cont aparținând unui cunoscut promotor al teoriilor conspirației, anunță Deutsche Welle.
Măsura a fost luată în premieră, pe fondul presiunilor pe care autoritățile le fac pentru a reduce impactul discursurilor care incită la ură și violență. 
👉 Un video în care un băiat este arestat de poliție e folosit în Suedia pentru a pretinde că autoritățile abuzează minorii imigranților musulmani, pe care îi despart de familii.
Ceea ce este adevărat e că și în 2015 și acum, autoritățile și jurnaliștii critică intervenția brutală a ofițerului de poliție. (France 24)
👉 Poliția federală din Brazilia a prezentat dovezi care demonstrează că un grup de apropiați ai președintelui Jair Bolsonaro susțin o campanie de dezinformare online îndreptată împotriva oponenților politici ai acestuia. (Reuters)
👉 Iranul a dezvoltat o rețea de conturi false care pretindeau că ar fi o comunitate de evrei ultra-ortodocși. Scopul acestora era de a răspândi haos și teroare online, și, mai departe, de a adânci tensiunile dintre Israel și Palestina. (BBC News)
👉 Pacienții cu cancer, care trec prin tratament, sunt mai dispuși să creadă informații medicale false referitoare la pandemia de COVID-19, arată un studiu realizat de Virginia Commonwealth University
👉 Australia își pregătește echipe de diplomați pentru a contracara operațiuni de dezinformare chineze care au drept țintă programul AUKUS de achiziție de submarine nucleare. (ABC News)
👉 Respectul pentru libertatea de exprimare a scăzut de-a lungul anului 2020 în peste 30 de țări, iar cu un an înainte, cenzura s-a intensificat într-un număr record de 37 de țări.
👉 Cum a devenit Telegram opusul Facebook, dezvoltând o rețea de grupuri care nu sunt gestionate de un algoritm și nici ofertate de publicitate. (Wired via Outline)
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue