Vezi profilul

Interviu. Maia Sandu: „Suntem parte a lumii democratice și vrem să rămânem parte a lumii libere”

Misreport
Interviu. Maia Sandu: „Suntem parte a lumii democratice și vrem să rămânem parte a lumii libere”
De Misreport • Ediția #122 • Vezi online
Bună dimineața,
Urmăriți o ediție specială Misreport. 
Aflată la București săptămâna trecută, președinta Moldovei, Maia Sandu, ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre efectele maligne ale dezinformării. Și despre adevăr.
Am întrebat-o și despre efectele războiului declanșat de Rusia în Ucraina, lupta Moldovei împotriva corupției sau extrădarea infractorului fugar Cristian Rizea, cel care se lăuda în urmă cu câteva săptămâni că “a îngropat-o” pe jurnalista de investigație Emilia Șercan.
În fine, am vorbit cu Maia Sandu și despre câteva din pasiunile personale :)

Vezi interviul acordat Misreport de Maia Sandu (26 min)
Vezi interviul acordat Misreport de Maia Sandu (26 min)
Am selectat mai jos câteva din declarațiile ei pentru Misreport. Maia Sandu, despre:
legea care combate dezinformarea, în Republica Moldova: Oamenii au fost supuși propagandei și dezinformării, și nu putem să ne așteptăm că efectele se vor produce imediat. 
  • Acum vedem oameni care inclusiv susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru că sunt, pentru că au fost dezinformați. Deci dezinformarea poate avea consecințe dramatice. Și probabil și la nivelul instituțiilor internaționale s-au schimbat cumva aprecierile. 
  • Nu știu dacă pot spune că cetățenii Republicii Moldova au o anumită imunitate la dezinformare, pentru că - repet - a fost foarte multă dezinformare în acea campanie. Sau dacă cei cu falsurile au întrecut măsura și au creat prea multă confuzie!
  • Cel puțin știu că Uniunea Europeană vrea să aibă instrumente mai eficiente de luptă împotriva propagandei. Noi ne-am inspirat din experiența altor țări, de exemplu este Lituania, care este foarte eficientă în combaterea propagandei și dezinformării.
aderarea la Uniunea Europeană:
  • Vrem să avem certitudinea că dacă rămânem fără gaze, România ne va ajuta.
  • Vedem ceea ce se întâmplă în Ucraina, ceea ce se întâmplă cu un guvern care a fost ales democratic și vedem care sunt declarațiile Moscovei în raport cu acest guvern. Și pornind de la experiențele noastre din toată această perioadă, noi credem că avem șansa să consolidăm democrația, doar în familia Uniunii Europene. 
  • Suntem parte a lumii democratice și vrem să rămânem parte a lumii libere.
Cristian Rizea: 
  • Acest personaj încearcă să intimideze și oamenii de presă de la Chișinău. Și cunoaștem despre abuzurile pe care le comite. (…)
Misreport le mulțumește colegilor de la Judecata de Acum - îi puteți urmări pe YouTube sau pe orice platformă de podcasting - care ne-au oferit studioul lor de înregistrări. De asemenea, mulțumim jurnalistului Octavian Coman, care ne-a asigurat imaginea și montajul acestui video.
Ți-a plăcut această ediție de Newsletter?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Ovidiu Mihalcea.

Pentru a te dezabona, fă clic aici.
Dacă îți place newsletter-ul ce ți s-a redirecționat, te poți abona aici aici.
Powered by Revue