View profile

Ediția #2

Bună dimineața, iată știrile despre știri: ◾ Mark Zuckerberg a cerut liderilor europeni să reglement
Misreport
Ediția #2
By Misreport • Issue #1 • View online
Bună dimineața, iată știrile despre știri:

◾ Mark Zuckerberg a cerut liderilor europeni să reglementeze mai mult, prin legislație, conținutul platformelor sociale (CNN) active în spațiul european, inclusiv Facebook, după Conferința de Securitate de la Munchen.
„Tratați-ne ca pe ceva între o companie de telecomunicații și un ziar”, a explicat Zuckerberg (Reuters) în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri din timpul conferinței.
„Vreau să protejăm cetățenii Uniunii Europene de mecanismele și algoritmii care îi hăituiesc în bule și nu le dau posibilitatea să ia liber deciziile”, a declarat Vera Jourova, comisarul european pentru Transparență, înaintea întâlnirii cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.
„Facebook nu poate să împingă pe umerii autorităților europene toată responsabilitatea reglementării, pentru că legislația nu rezolvă orice problemă”, a spus Jourova după întâlnirea cu Zuckerberg. (Euronews)

◾ Absolvent de studii de securitate națională, promotor al propagandei Sputnik în România. (Pressone)

◾ “ Este o premieră în România, ca în aceeași zi să intri în ședință de Guvern cu 24 de ordonanțe de urgență. ” Factual a verificat declarația liderului PSD Marcel Ciolacu și a descoperit că este falsă.

Rubrika: Un fake news reluat recent în România, proiectul de lege care interzice minorilor sub 16 ani accesul în cluburi – propunerea e de acum cinci ani și a fost respinsă în Camera Deputaților. Puteți urmări câte publicații au preluat știrea falsă. (Rubrika)

◾ Informarea greșită este răspândită de oameni care cred cu sinceritate că ceea ce postează este adevărat, și este diferită de dezinformare. De cele mai multe ori, aceștia nici măcar nu știu că răspândesc minciuni. (Wired)

◾ Adulții vârstnici și cei cu studii medii fac mai greu diferența dintre fapte și opinii. În același timp, avem tendința să ținem minte zvonurile repetate des (NiemanLab), ușor de procesat și care ne confirmă părerile despre lume.

30.000 de postări publicitare în medie pe minut pentru campania lui Mike Bloomberg (Washington Post), de la începutul lui 2020 până acum. Bugetul investit în campania din SUA îl face să fie cel mai vizibil candidat. Facebook permite influencer-ilor din SUA să posteze meme sponsorizate în favoarea lui Bloomberg atâta timp cât sunt marcate ca fiind publicitate, dar nu le verifică și nu le stochează într-o bibliotecă de anunțuri. 

◾ China a anunțat că va expulza de pe teritoriul său trei reporteri de la Wall Street Journal (New York Times), din cauza unui titlu publicat în secțiunea de opinie – „China este adevăratul bolnav al Asiei” (Wall Street Journal). China a expulzat ultima dată de pe teritoriul său un corespondent străin în 1998.

◾ Oficiali americani: Conturi legate de Rusia duc o campanie online de dezinformare pe tema coronavirusului. (AFP)

◾ Studiu NATO: Dezinformarea și agresiunile de tip sharp power sunt probleme care țin de securitatea națională a fiecărui stat (Stratcom) și trebuie tratate în corespondență cu alte domenii. 

💬 Prima definiție a adevărului a fost dată de filosoful grec Aristotel. Simplificând grosier, putem reține că pentru Aristotel adevărul este o corespondență cu realitatea a conceptelor sau a afirmațiilor. Și mai simplu: ceva este adevărat dacă este conform cu realitatea. Acest tip de definire a adevărului este folosit în problemele de logică și stă la baza cercetării științifice ulterioare – cu alte cuvinte, ne-ar fi fost imposibil să avem tehnologia de astăzi dacă n-am fi putut stabili ce este și ce nu este adevărat :)
Did you enjoy this issue?
Misreport

Ediție săptămânală despre dezinformare.
Un proiect realizat de Codruța Simina și Rubrika.

If you don't want these updates anymore, please unsubscribe here.
If you were forwarded this newsletter and you like it, you can subscribe here.
Powered by Revue